foto: REUTERS/SCANPIX
Pēc angļu futbolistu strīdīgās uzvaras uzvirmo jauns skandāls
Kaspers Šmaihels aizvadīja spožu Eiropas čempionātu, tomēr viņam neizdevās atkārtot sava tēva Petera iespēto, kad 1992. gadā dāņi kļuva par Eiropas čempioniem.
Futbols
2021. gada 8. jūlijs, 15:10

Pēc angļu futbolistu strīdīgās uzvaras uzvirmo jauns skandāls

Jauns.lv

Trešdienas vakarā futbola draugi visā pasaulē noskaidroja Eiropas čempionāta finālturnīra otro finālisti, par kuru kļuva Anglijas valstsvienība, kas pusfināla cīņas papildlaikā ar 2:1 pārspēja vienu no sacensību patīkamākajiem pārsteigumiem – Dānijas izlasi.

Dānijas futbola izlase pēc piedzīvotajām šausmām Eiropas čempionāta pirmajā spēlē pret Somiju, kad mačā laikā sirds apstājās izlases līderim Kristiānam Ēriksenam, kura dzīvību ārsti spēja izglābt viena ar milzu pūlēm. Viņš šajās meistarsacīkstēs laukumā vairs nedevās, bet komanda, rādot saturīgu sniegumu, spēja aizkļūt līdz pat pusfinālam.

Neraugoties uz Anglijas futbolistu izteikto pārsvaru laukumā otrajā puslaikā un vairākām radītām vārtu gūšanas iespējām līdz pat pirmā papildlaika beigām rezultāts bija nemainīgs 1:1. Tomēr tad spožu čempionātu aizvadījušais dāņu malējais aizsargs Joakims Mēhle savā soda laukumā aizskāra Rahīmu Stērlingu, kurš krita un mača tiesnesis nīderlandietis Denijs Makellijs piešķīra 11 metru soda sitienu. Viņa lēmumu caurskatīja video tiesnesis, kurš apstiprināja, ka mača arbitrs nav kļūdījies un noteikumi tika pārkāpti. Tiesa, šis lēmums neapstiprina faktu, ka mača papildlaikā šāds pārkāpums bija jāfiksē.

Rodas jautājums, vai Eiropas čempionāta papildlaikā, par šādu nelielu kontaktu ir praktiski jāizšķir spēles liktenis. Angļu fani teiks, ka bija vēl vairākas strīdīgas epizodes, kurās arī tika pieprasīts pārkāpums soda laukumā un beigās tiesnesis varbūt "sasummējis" šīs epizodes, tikmēr dāņu līdzjutēji noteikti teiks, ka svilpei tur nebija jābūt, jo vispār – Stērlinga reida laikā laukumā atradās vēl viena bumba un pēc futbola noteikumiem spēle būtu jāaptur. Jebkurā gadījumā: taisnība ir abām pusēm, bet realitātē ieguvēji ir angļi.

Par šo spēli vēl runās ilgi, jo angļu futbola fani kārtējo reizi izcēlušies ar ne pārāk sportisku un adekvātu rīcību. Video materiālos redzams, kā kāds līdzjutējs pirms Harija Keina izpildītā 11 metru soda sitiena spīdina dāņu vārtsargam Kasperam Šmaihelam acīs lāzera gaismu. Šmaihels spēja atvairīt Keina sitienu, bet nevarēja noķert bumbu, kam varbūt bija patraucējis tieši šī fana rīcība. Lai nu kā – ne pārāk adekvāta rīcība.

Kā vēsta BBC, par šo pārkāpumu, kā arī fanu svilpšanu Dānijas himnas laikā (salīdzinot ar astotdaļfināla spēli pret Vāciju, tā gan bija knapi dzirdama) un uguņošanu, Anglijas Futbola federācija būs spiesta maksāt prāvas soda naudas. Tas gan nemaina faktu, ka Anglijas valstsvienība svētdien pirmo reizi vēsturē spēlēs Eiropas čempionāta finālā, kur spēkosies ar Itālijas izlasi.

Angļu fani ir noilgojušies pēc izlases panākumiem un iespējas piepildīt populāro saukli “Futbols atgriežas mājās!”, jo Anglija tiek uzskatīta par futbola dzimteni un allaž vienu no galvenajām favorītēm visās galvenajās futbola sacensībās. Tomēr viņu vienīgais būtiskais panākums starptautiskā arēnā ir triumfs 1966. gada pasaules čempionātā, kas arī norisinājās Vemblija stadionā Londonā.

Interesanti, ka vienīgā reize, kad dāņi triumfēja Eiropas čempionātā, bija 1992. gadā, kad izlases balsti bija Braians Laudrups un Henriks Larsons, bet vārtus sargāja Šmaihels - Kaspera tētis Peters, kurš kļuva par sacensību labāko vārtsargu. Toreiz dāņi nemaz nebija kvalificējušies meistarsacīkstēm un tām īsti negatavojās, bet Dienvidslāvijas sabrukums deva iespēju, ko dāņi spoži izmantoja un kļuva par čempioniem. Pat bez viena no saviem visu laiku spožākajiem futbolistiem - Braiana brāļa Mihaēla ierindā.