foto: Publicitātes
Latvijas Airēšanas Federācija uzsāk ilgtermiņa sadarbību ar LU un RTU
Citi sporta veidi
2021. gada 16. jūnijs, 09:45

Latvijas Airēšanas Federācija uzsāk ilgtermiņa sadarbību ar LU un RTU

Jauns.lv

Lai kopīgi uzsāktu Latvijas universitāšu airēšanas sporta tradīciju atjaunošanu, Latvijas airēšanas federācija (LAF) parakstījusi ilgtermiņa sadarbības memorandu ar divām Latvijas vadošajām universitātēm – Latvijas Universitāti (LU) un Rīgas Tehnisko universitāti (RTU). Sadarbība paredz attīstīt airēšanas sportu pie universitāšu Sporta struktūrvienībām un sacensību tradīcijas iedibināšanu Daugavā starp RTU un LU komandām.

Latvijas Airēšanas Federācija uzsāk ilgtermiņa sadarbību ar LU un RTU

gallery icon
18

“Airēšana ir daudzu pasaules vadošo universitāšu atbalstīts sporta veids. Tas ir prestižs un ar ilggadējam tradīcijām, kurām šodien pienācis laiks atdzimt arī Latvijas vadošajās universitātēs. Šobrīd esmu lepns par iespēju uzsākt atjaunot Akadēmiskās Airēšanas sporta sekciju sadarbībā ar LU un RTU. Šobrīd esam tikai ceļa sākumā un nodomu protokola parakstīšana apliecina mūsu vēlmi kopīgiem spēkiem darīt visu iespējamo, lai izveidotu ko lielāku un paliekošāku Universitāšu studentu dzīvē. Mums priekšā gaida liels kopīgs darbs, lai veicinātu student izpratni, interesi un iesaisti Airēšanas sportā, kā arī tehniskā nodrošinājuma un treneru korpusa izveidē. LAF vārdā vēlos pateikties par Universitāšu augstākā vadības līmeņa atbalstu šai kopīgai iecerei un ticu, ka pienāks diena, kad Daugavā vērosim sacensības starp LU un RTU studentiem, tādejādi iedibinot jaunu un aizraujošu tradīciju," norāda LAF prezidents Henrijs Bukavs.

Uzsākot ilgtermiņa sadarbību visas puses vienojušās par vairākiem sadarbības virzieniem, tostarp:

  • vēlmi atjaunot vai izveidot akadēmiskās airēšanas sekcijas pie RTU un LU, kopīgiem spēkiem nodrošinot treniņu procesu un tehniskās iespējas;

  • popularizēt šo sporta veidu studentu vidū, veicināt interesi par to un kopīgi nodrošināt iespēju ar to nodarboties;

  • ietvert airēšanas sportu brīvās izvēles priekšmetu sadaļā un atbalstīt augsta līmeņa airēšanas sportistus;

  • duālās karjeras iespējās attīstību - gan nodarboties ar sportu, gan arī paralēli iegūt augstāko izglītību;

  • organizēt Latvijas universitāšu sacensības Daugavā (RTU pret LU), ar nolūku to izveidot kā aizraujošu tradīciju un notikumu universitāšu sportu studentu vidū.

“Sports vienmēr ir bijis neatņemama RTU studiju ikdienas sastāvdaļa – mēs atbalstām gan studentu sportošanu no mācībām brīvajā laikā, gan arī jau vairākus gadus jaunajiem sporta talantiem, kuri gūst augstus rezultātus sportā un paralēli ir gatavi arī studēt, piešķiram īpašās budžeta vietas un piedāvājam individuālus studiju plānus, lai viņi var apvienot studijas ar sportu. Airēšana gan pēdējos gados nav bijusi mūsu studentu populārāko sporta veidu vidū, jo, manuprāt, ir nepelnīti piemirsta. Taču, iedvesmojoties no Oksfordas un Kembridžas studentu airēšanas tradīcijas, mēs vēlamies arī Latvijā radīt ko līdzīgu, dodot jaunu enerģiju airēšanas sportam mūsu valstī. Parakstot sadarbības memorandu, esam apņēmušies sportistiem piedāvāt duālās izglītības iespējas, kas ļauj apvienot sportu un akadēmisko izglītību, tāpēc airēšanu ietversim brīvās izvēles sporta priekšmetu sadaļā,” teic RTU rektors Leonīds Ribickis.

Tikmēr LU rektors Indriķis Muižnieks norāda: “Sāncensība izsenis ir bijis viens no galvenajiem cilvēces virzītājspēkiem. Tostarp gan zinātnē, gan sportā, tādēļ arī LU sports un mācības vienmēr ir veiksmīgi viens otru papildinājuši. Esam gatavi sniegt savu pienesumu LAF iniciatīvai un dalīties ar savu pieredzi. Mūsu Universitātē ir vairāki kolēģi, kas savulaik profesionāli nodarbojušies ar airēšanu un turpina ar šo sporta veidu nodarboties visu savu dzīvi, uzturot sevi lieliskā formā. Turklāt mūsu galvaspilsēta atrodas izcilas un airēšanas sportam ļoti piemērotas upes krastos. Tādēļ esam gandarīti, ka varam būt daļa no airēšanas tradīciju atjaunošanas Latvijā.”