foto: Edijs Pālens/LETA
"VEF Rīga" basketbolists Kaizers atzīts par FIBA Čempionu līgas labāko centra spēlētāju aizsardzībā
Maikls Kaizers tiek salīdzināts ar inspektoru Gadžetu.
Basketbols
2021. gada 23. marts, 15:28

"VEF Rīga" basketbolists Kaizers atzīts par FIBA Čempionu līgas labāko centra spēlētāju aizsardzībā

Jauns.lv

"VEF Rīga" basketbolists Maikls Kaizers iekļauts Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas sezonas labāko aizsardzības spēlētāju pieciniekā, otrdien ziņo līgas preses dienests.

Kaizers atzīts par labāko aizsardzības spēlētāju piektā numura jeb centra spēlētāja pozīcijā.

Tiek uzsvērts, ka Rīgas komandas rindās amerikāņu basketbolists aizvada savu labāko sezonu Eiropā, katru sava talanta gramu papildinot ar spēli no sirds un lielu enerģiju.

Tiek atzīmēts, ka bijušais Luiziānas Tehniskās universitātes absolvents ir apveltīts ar 2,06 metru augumu, iespaidīgu roku izvērsumu, augstu lēcienu un ātru kāju darbību, kas ļauj, samainoties ar sedzamajiem, nosegt arī pretinieku aizsargus.

Kaizers ir ideāla mūsdienu garā spēlētāja piemērs. Viņš laukumā ir ļoti ātrs, sekmīgi spēlē aizsardzībā pret divu cilvēku sadarbībām ar bumbu, realizē pie stīpas saņemtās piespēles un bloķē metienus.

No visām "vefiņa" spēlētāja prasmēm īpaši tiek izcelta metienu bloķēšana: "Neviens metiens no groza apakšas nevar būt drošs. Šosezon bieži redzēts, ka spēlētājs dodas caurgājienā uz "VEF Rīga" grozu un domā, ka aizsargu nav tik tuvu, un droši izdara metienu bet tad Kaizers izstiepj roku gluži kā inspektors Gadžets un raida bumbu tribīņu tālākajās rindās," raksta Čempionu līgas mājaslapa.

Tikmēr par labāko saspēles vadītāju aizsardzības funkciju veikšanā atzīts "VEF Rīga" pretinieku Burgosas "Hereda San Pablo" spēlētājs Omārs Kuks, kuram tikko konstatēta saslimšana ar Covid-19 un trešdienas spēlē Rīgā viņš piedalīties nevarēs. Uzbrūkošā aizsarga pozīcijā par labāko atzīts Ankaras "Turk Telekom" spēlētājs Niks Džonsons, labāko vieglo uzbrucēju - Retins Obasohans no Nimburkas ERA, bet spēka uzbrucēju - Kriss Džonsons no Holonas "Hapoel"

Nosakot labākos šajā kategorijā, vispirms tiek lūgts katras komandas spēlētāju un treneru viedoklis labākā aizsarga savā sastāvā un labākā aizsarga, pret kuru ir nācies spēlēt citās komandās, noteikšanā. Tad tiek saskaitītas balsis par katru spēlētāju un pozīciju, kurā viņš minēts.

Nereti tieši spēlētāja pozīcijas noteikšana laukumā ir grūtākais darbs, jo basketbolisti var spēlēt vairākās pozīcijās, tāpēc atsevišķi tiek skaitītas balsis, ko spēlētājs saņēmis par katru pozīciju.

Labākie līgas aizsardzības spēlētāji tiek noteikti jau trešo gadu.

Otrajā grupu turnīra posmā "VEF Rīga" J apakšgrupā trīs spēlēs pie uzvarām nav tikusi un ieņem pēdējo - ceturto pozīciju. Līdere ar diviem panākumiem trīs mačos ir Tenerifes "Lenovo", Burgosas "Hereda San Pablo" vienība uzvarējusi abās spēlēs, bet trešā ar vienu uzvaru divos dueļos ir Aleksandrovacas "Igokea".

Klubi katrs ar katru aizvadīs pa divām spēlēm (trīs spēles mājās, trīs izbraukumā), un pirmās divas katras grupas komandas kvalificēsies astoņu labāko vienību turnīram, kas norisināsies maija pirmajā nedēļā.

Iepriekšējā sezonā "VEF Rīga" debitēja FIBA Čempionu līgā, grupā ar vienu panākumu 14 spēlēs ierindojoties pēdējā vietā.

Pirms tam "VEF Rīga" Vecā kontinenta klubu turnīros piedalījās 2014./2015. gada sezonā, kad spēlēja ULEB Eirokausā.

Čempionu līgas turnīrā tiek aizvadīta piektā sezona, un iepriekš no Latvijas šajās sacensībās piedalījusies vēl tikai "Ventspils" vienība. Pirmajā gadā ventspilnieki iekļuva izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā, nākamajās divās sezonās grupā ierindojoties attiecīgi piektajā un sestajā vietā un turpinot cīņu FIBA Eiropas kausā.

Arī šosezon tika plānotas sacensības četrās grupās pa astoņām komandām, no kurām četras labākās iekļūst nākamajā kārtā, taču Covid-19 pandēmija lika organizatoriem pieņemt lēmumu par grupu samazināšanu uz pusi.

2019./2020. gada sezona Covid-19 dēļ tika pabeigta vien septembra beigās - oktobra sākumā, kad sacensību "burbulī" Atēnās par uzvarētāju kļuva Burgosas "Hereda San Pablo", kas finālā ar 85:74 apspēlēja mājinieku AEK.

"VEF Rīga" komandas sastāvā šajā sezonā ir: Artis Ate, Arnolds Helmanis, Verners Kohs, Emīls Krūmiņš, Pēteris Salmiņš, Raivo Butirins, Aigars Šķēle, Mārcis Vītols un Kristers Zoriks, amerikāņu basketbolisti Kails Olmens, Maikls Kaizers un Aizeja Pinjeiro, kā arī soms Aleksanders Madsens un lietuvietis Sauļus Kulvietis.

Komandu vada galvenais treneris Jānis Gailītis, viņam asistē Jevgeņijs Kosuškins un Dāvis Čoders, kā arī fiziskās sagatavošanas treneris Oskars Ernšteins.