foto: REUTERS/SCANPIX
Tiama ar jaunu Beļģijas rekordu pieccīņā uzvar Eiropas čempionātā telpās
Beļģijas daudzcīņniece Nafisatu Tiama
Citi sporta veidi
2021. gada 5. marts, 23:27

Tiama ar jaunu Beļģijas rekordu pieccīņā uzvar Eiropas čempionātā telpās

Jauns.lv / LETA

Beļģijas daudzcīņniece Nafisatu Tiama piektdien Toruņā izcīnīja zelta medaļu pieccīņas sacensībās Eiropas čempionātā vieglatlētikā telpās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Summā Tiama iekrāja 4904 punktus, kas ir ne tikai šīs sezonas labākais rezultāts pasaulē, bet arī jauns Beļģijas rekords. Otro vietu ar 4791 punktu ieņēma viņas tautiete Nūra Vidsa, bet trešā ar 4644 punktiem bija ungāriete Ksēnija Krišāna, abām labojot savus personīgos rekordus.

Pirmajās četrās disciplīnās Tiama bija pārāka pār savām konkurentēm, bet 800 metros ar finiša laiku divas minūtes un 18,80 sekundes bija astotā, taču tas netraucēja svinēt uzvaru. 60 metru barjersprintu viņa veica 8,31 sekundē, augstlēkšanā pārvarēja 1,89 metru augstumā novietotu latiņu, lodes grūšanā sasniedza 15,16 metru atzīmi, bet tāllēkšanā lēca 6,60 metru tālumā.

"Esmu patiešām laimīga, ka varu startēt pašā augstākajā līmenī. Pietrūka tehniskās sagatavotības un stabilitātes, jo īpaši augstlēkšanā, taču rezultāts 1,89 metri ir gana labs. Pārējās četrās disciplīnās viss bija ļoti, ļoti labi. Pašai pārsteigums bija sniegums lodes grūšanā un tāllēkšanā. Pērn smagi strādāju un trenējos, šodien to varēja redzēt. Tāpat ir liels gandarījums par Beļģijas rekordu, jo nekad speciāli negatavojos sezonai telpās. Liels prieks arī par Nūru - viņa ir to pelnījusi," pēc finiša stāstīja Tiama.

Tiama ir 2016.gada olimpisko spēļu un 2017.gada pasaules čempione septiņcīņā. Par Eiropas čempioni telpās pieccīņā viņa tika kronēta arī pirms četriem gadiem.

Uzaicinājums piedalīties Eiropas čempionātā telpās bija arī Latvijas daudzcīņniecei Laurai Ikauniecei, taču viņa pēc ceļgala operācijas vēl nav gatava startēt.

Savukārt 1500 metru skrējienā vīriešiem pirmais finiša līniju šķērsoja 20 gadus vecais norvēģis Jākobs Ingebrigtsens, kura laiks bija trīs minūtes un 37,56 sekundes. Brīdi vēlāk viņu diskvalificēja.

Tādējādi uz brīdi par Eiropas čempionu kļuva mājinieks Marcins Levandovskis, kurš 1500 metrus skrēja trīs minūtēs un 38,06 sekundēs. Aiz viņa divi spāņi - Hesuss Gomess un Ignasio Fontess, kuri atpalika attiecīgi 0,41 un 1,60 sekundes.

Ap pusnakti tiesneši jau bija izskatījuši norvēģu apelāciju, kas arī tika apmierināta, kā rezultātā par uzvarētāju tomēr kronēja norvēģi. Levandovskis izcīnīja otro vietu, bet Gomesam bronza. 

Soģi norādīja, ka Ingebrigtsenu skrējiena laikā pagrūda cits sportists, kā rezultātā norvēģis izkāpis ārpus skrejceļa, taču tas viņam nav devis nekādas priekšrocības.

Tikmēr lodes grūšanā sievietēm uzvaras laurus plūca portugāliete Auriola Dongmo, kura rīku raidīja 19,34 metru tālumā. Par pieciem centimetriem tuvāks raidījums - 19,29 metri - bija Fanijai Rūsai, kura laboja Zviedrijas rekordu, bet 19,04 metrus tāls metiens un bronzas medaļa bija vācietei Kristianai Švanicai.

Vīriešiem ar 21,62 metru tālumā raidītu lodi uzvarēja čehs Tomāšs Staneks, 21,47 metri un sudraba medaļa polim Mihalam Haratikam, bet 21,31 metrs un bronza - horvātam Filipam Mihaljevičam.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tāllēkšanā kungiem ar vienīgo ieskaitīto rezultātu - 8,35 metriem - uzvarēja grieķis Miltiadis Tentoglu, kurš uzrādīja sezonas labāko rezultātu pasaulē. Nākamās divas vietas uz goda pjedestāla skandināvu tāllēcējiem, kuri laboja nacionālos rekordus - 8,31 metrs zviedram Tūbiasam Montleram un 8,24 metri somam Kristianam Pulli. 

Sievietēm 3000 metros visas pirmajā trijniekā finišējušās sportistes laboja personīgos rekordus. Uzvaru izcīnīja Lielbritānijas sportiste Emija Eloīze Markovca, kura finišēja pēc astoņām minūtēm un 46,43 sekundēm, 0,11 sekundes atpalika francūziete Alise Fino, bet vēl sešas sekundes simtdaļas lēnāka bija cita britu skrējēja Veritija Okendena. Eiropas čempiones tituls paliek Lielbritānijas rīcībā, jo iepriekšējās divās meistarsacīkstēs uzvarēja Laura Muira.

Jau ziņots, ka Latvijas vieglatlētiem Iļjam Petrušenko 400 metros un Līgai Velverei 800 metros čempionāts noslēdzās jau priekšsacīkstēs.

Eiropas čempionāts telpās Toruņā notiek no 4. līdz 7.martam.