foto: LETA
Hokeja pasaules čempionāta dalībnieki Rīgā ieradīsies krietni pirms sacensībām; tiek pieļauts arī "burbulis" līdzjutējiem
Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks, Sporta departamenta direktors Edgars Severs.
Hokejs
2021. gada 3. februāris, 10:50

Hokeja pasaules čempionāta dalībnieki Rīgā ieradīsies krietni pirms sacensībām; tiek pieļauts arī "burbulis" līdzjutējiem

Jauns.lv / LETA

Paredzēts, ka 2021. gada pasaules čempionāta hokejā dalībnieki, apkalpojošais un tehniskais personāls, kā arī mediji dzīvos "burbuļformāta" vidē, trešdien preses konferencē teica Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta direktors Edgars Severs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš stāstīja, ka hokeja čempionāts tiek plānots kā "Covid-19 drošs pasākums", kas nozīmē, ka sportistus testēs ne tikai pirms ieceļošanas, bet testus plānots veikt arī regulāri, atrodoties "burbulī". Tāpat plānots, ka personas no viesnīcas pārvietosies tikai uz pasākumu norises vietām, un uz ielām neizies.

Neizslēdz skatītāju klātbūtni

Severs atklāja, ka Latvijai bijusi liela pieredze starptautisku pasākumu rīkošanā, vien pēdējā pusgadā rīkoti trīs posmi motokrosā "MXGP Rīga", Eiropas čempionāts kamaniņu sportā, divi Eiropas čempionāta turnīri basketbolā, kā arī vairāki citi sporta pasākumi.

Lūgti komentēt, vai, uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai, čempionātā varētu piedalīties arī skatītāji, Latvijas Hokeja federācijas prezidents Aigars Kalvītis teica, ka neviens nevar droši atbildēt, kāda būs epidemioloģiskā situācija aprīlī un maijā, taču pēc viņa domām, šādu lēmumu nepieņems ātrāk par aprīļa vidu.

Līdzjutēji Kopenhāgenā pateicas hokejistiem par lielisko čempionātu

Latvijas izlase ceturtdien pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā ar 2:3 (0:0, 1:1, 1:2) piekāpās Zviedrijai, noslēdzot dalību turnīrā ar izcīnītu astoto vietu, ...

gallery icon
48

Vienlaikus Kalvītis norādīja, ka federācijā šādu iespēju izskata, Covid-19 protokolā pieļaujot, ka daļu arēnas varētu aizpildīt ar līdzjutējiem, tomēr vēl šis jautājums neesot dienas kārtībā.

Latvijā sākts "luksofora princips"

Savukārt izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) šai sakarā skaidroja, ka otrdien valdība nolēma līdzšinējo pieeju ierobežojumu pārskatīšanā aizvietot ar "luksofora principu", proti, nosakot četras epidemioloģisko rādītāju grupas, atbilstoši kurām tiek noteikti ierobežojumi.

Pašlaik Latvija atrodas pirmajā jeb tumši sarkanajā kategorijā, jo 14 dienās reģistrēti vidēji 561,26 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Beidzamā jeb zaļā kategorija iestātos zema riska situācijā, kas būtu, ja 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 nokristos līdz 20 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju. Šādā situācijā būtu iespējams atgriezties pie ikdienas dzīves ar nelieliem ierobežojumiem.

"Skaidrs, ka uz maija sākumu neprognozējam šādu situāciju, taču mums ir pieredze šo burbuļa čempionātu rīkošanā," runājot par šo zaļo kategoriju, teica ministre.

Iespējams skatītāju "burbulis"

Viņa minēja, ka skatītājiem, iespējams, varētu nodrošināt vēl vienu "burbuli" vai kādu citu drošības formu, bet par to vairāk varētu runāt, ja epidemioloģiskā situācija to atļaus. Šuplinska uzsvēra, ka nevar nosaukt vienu rādītāju, lai pateiktu, ka skatītājiem būs ļauts piedalīties čempionātā.

Hokeja līdzjutēji fanu teltī mačā pret ASV 2018. gadā

Ieskats Kongresu nama fanu teltī spēlē pret ASV, kas noslēdzās ar mūsu hokejistu zaudējumu papildlaikā ar 2:3.

gallery icon
124

Hokeja izlases uz 2021. gada pasaules čempionātu Rīgā varētu ierasties jau maija pirmajā nedēļā, bet to izmitināšana plānota viesnīcā "Radisson Blu Latvija Hotel", preses konferencē paziņoja meistarsacīkšu rīkotājas SIA "Hokeja akadēmija" valdes loceklis Edgars Buncis un Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Aigars Kalvītis.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kopējās izmaksas 14 miljoni eiro

Kā ziņots, Latvija rīkos visu 2021.gada pasaules čempionātu hokejā, otrdien lēma Starptautiskā Ledus hokeja federācija (IIHF). 2021.gada pasaules čempionāts plānots no 21.maija līdz 6.jūnijam.

Aptuvenās aplēses liecina, ka čempionāta izmaksas būs aptuveni 12 miljoni eiro, plus nepilni divi miljoni eiro varētu tikt atvēlēti Covid-19 protokola ievērošanai. Kalvītis atzīmēja, ka IIHF būs ļoti dziļa iesaiste čempionāta rīkošanā un Rīgā tiek gaidīts liels starptautiskās federācijas darbinieku skaits.

Latvijas hokeja izlasi mājās sagaida kā varoņus 2017. gadā

Latvijas hokeja izlasi, atgriežoties no Vācijas pilsētā Ķelnē aizvadītā pasaules čempionāta, lidostā "Rīga" sagaidīja aptuveni 300 līdzjutēju. Mūsu valstsvienība planētas ...

gallery icon
118

Covid-19 protokolu apstiprinās valdība

"Jāveido juridiskā forma, kādā veidā notiks Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) kā olimpiskā sporta centra īpašnieka sadarbība ar Latvijas valsti. Tāpat jāvienojas ar lielāko mārketinga partneri "Infront", un ne mazāk svarīgs jautājums būs kopīgi ar IIHF izstrādāt Covid-19 protokolu, ko varētu apstiprināt Latvijas valdība," par tuvākajiem LHF uzdevumiem stāstīja Kalvītis.

LHF prezidents atzīmēja, ka iespēja uzņemt pasaules čempionāta ir ne tikai gods, bet arī atbildība. Viņaprāt, Latvijas valstij tas ir prestiža jautājums.

"Trūkums ir tas, ka iespējams, nevarēs piedalīties desmitiem tūkstošiem skatītāju. Taču ieguvums ir tas, ka pirmo reizi starptautiskā sabiedrība apmaksās čempionāta rīkošanu. Visa pārējā hokeja pasaule uzticēs savu naudu Latvijai, lai varētu aizvadīt čempionātu. Tas ir ieguvums ne tikai prestiža ziņā, bet arī ieguldījums mazajā uzņēmējdarbībā," skaidroja Kalvītis.

Olimpiskajā sporta centrā investēs Latvija

Pasaules čempionāta spēles notiks "Arēnā Rīga" un ledus laukumā, kas tiks ierīkots Olimpiskajā sporta centrā. Investīcijas olimpiskajā centrā būs tikai Latvijas puses pārziņā.

"Iepriekš vienojāmies ar valdību, ka tā investēs līdzekļus tādā līmenī, lai olimpiskajā centrā varētu notikt čempionāts. Šo infrastruktūras ieguldījumu IIHF nesegs. Šobrīd ir sarunas ar daudzām Rīgas viesnīcām, taču izskatām iespēju visas komandas izmitināt tikai viesnīcā "Latvijā", kas plānota tikai čempionāta vajadzībām," atklāja Kalvītis.

Tāpat arī Buncis atzīmēja, ka liels izaicinājums būs olimpiskā centra tehniskā pielāgošana spēļu norisei.

IIHF sola plašu atbalstu

"No IIHF būs plašs atbalsts - tā līdzdarbosies tehniskā risinājuma izvēlē un projekta realizācijā. Ja skatītājiem būs iespēja atrasties telpās, tad tribīnēs varētu būt 6200 sēdvietu ietilpība. Olimpiskā sporta centra nākotne nav saistīta ar multifunkcionālas halles darbību, tāpēc būs nepieciešami pagaidu risinājumi, piemēram, ja būs vajadzīgas tribīnes, tās tiks īrētas un atvestas," stāstīja Buncis.

Pasaules čempionāta norisē varētu būt iesaistītas aptuveni 1200 personas, tajā skaitā hokejisti, tiesneši, amatpersonas un mediji. 

Latvijas hokeja izlases leģendārā 2006. gada sagrāve pret Kanādu

2006. gada pasaules čempionātā hokejā, kas notika "Arēnā Rīga", Latvijas izlase piedzīvoja sagrāvi ar 0:11 spēlē pret Kanādu. Spēles rezultātu ...

gallery icon
80

Ieradīsies jau maija sākumā

"Covid-19 testēšana sāksies desmit dienas pirms tam, kad komandas sāks ceļot. Esam piedāvājuši tādu risinājumu, lai komandas šeit ierastos laicīgi un aizvadītu pārbaudes spēles. Liela iespēja, ka komandas šeit ieradīsies jau no 6.maija līdz 10.maijam, lai šeit aizvadītu treniņnometnes," uzsvēra Buncis.

SIA "Hokeja akadēmija" valdes loceklis arī atzīmēja, ka "Radisson Blu Latvija Hotel" ir vienīgā viesnīca, kas var nodrošināt visu 16 komandu uzņemšanu. 

Ja Covid-19 situācija Latvijā uzlabotos tik ļoti, ka skatītājiem būtu atļauts vērot spēles klātienē, IIHF kopā ar sacensību organizācijas komiteju būtu gatava trīs dienu laikā kopš Latvijas valdības akcepta noorganizēt biļešu tirdzniecību.

Daugavas stadiona ledus halles gatavība

Vēlākais marta vidū ekspluatācijā būs nodota Daugavas stadiona ledus halle, kurā atradīsies divi hokeja laukumi, kas paredzēti 2021. gada pasaules čempionātam hokejā, pastāstīja  Severs.

Viņš atklāja, ka Daugavas stadiona ledus halles būvniecība arvien turpinās, un par būvniecības darbu atbilstību laika grafikam pagājušonedēļ pārliecinājās arī Starptautiskās Hokeja federācija (IIHF) eksperti. Saskaņā ar līgumu vēl pēc ledus halles nodošanas ekspluatācijā notiks iekārtu regulēšana, kas paralēli ilgs vismaz vienu mēnesi. Katru nedēļu notiekot būvsapulces, un viņš apliecināja, ka uz čempionātu arēna ar diviem ledus laukumiem būs gatava.

Severs atzīmēja, ka Latvijas valdība saistības par hokeja čempionāta posma rīkošanu Rīgā uzņēmās jau 2017. gadā. Tāpat viņš norādīja, ka ledus arēna Daugavas stadionā paliks arī pēc čempionāta, un to varēs izmantot treniņiem.

Jau ziņots, ka Daugavas ledus halles būvniecība tika sākta 2020.gada sākumā un tā ekspluatācijā jānodod līdz 2021.gada martam, lai maijā to varētu izmantot pasaules čempionāta hokejā vajadzībām. Ledus halle būs divos stāvos ar kopējo platību 9526 kvadrātmetri, paredzot tajā divus ledus laukumus hokejam un dažādu disciplīnu slidošanai.

Daugavas ledus halles būvdabus veic SIA "ARMS Group" un OU "RTS Infraehitus", būvprojekta izstrādi un autoruzraudzību SIA "Ozola&Bula, arhitektu birojs", būvprocesu vadību un būvuzraudzību nodrošina SIA "CMB".

Visi darbi tiek veikti Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekta "Kultūras un sporta kvartāla izveide Grīziņkalna apkaimē" ietvaros. Projektu īsteno VSIA "Kultūras un sporta centrs "Daugavas stadions". Kopējais projekta finansējums ir 67 560 868,06 eiro, tajā skaitā, ERAF finansējums 39 931 548,49 eiro, valsts budžeta finansējums 5 546 744,82 eiro, pašvaldības finansējums 1 500 000 eiro, privātais finansējums 1 725 134,98 eiro un neattiecināmās izmaksas 18 857 439,77 eiro.