Citi sporta veidi
2021. gada 12. janvāris, 09:59

Iznācis žurnāla “9Vīri” īpašais sporta numurs

9vīri

“9Vīru” īpašajā sporta numurā, kas tapis sadarbībā ar Latvijas Olimpisko komiteju, lasi:

Latvijas uzlecošā tenisa zvaigzne Kārlis Ozoliņš 18 gadu vecumā pasaules junioru rangā uzkāpis līdz augstajai sestajai vietai. Tagad viņš trenējas kopā ar pieredzējušo Ernestu Gulbi un gatavojas startiem pieaugošo konkurencē. Pats viņš sev uzstādījis mērķi sešu gadu laikā iekļūt pasaules labāko tenisistu pirmajā desmitniekā: “Tas būtu fantastiski, ja izdotos sasniegt tādus augstumus, taču tajā pašā laikā es saprotu, kas tas nav neiespējami.”

Šoziem slēpošanas trasēs mūs priecē Patrīcija Eiduka - tik ātras slēpotājas latviešiem vēl nekad nav bijis. Savās pirmajās olimpiskajās spēlēs viņa piedalījās 18 gadu vecumā, jubileju atzīmējot lidmašīnā ceļā uz Koreju, bet tagad spējusi ielauzties slēpošanas elitē. “Deviņvīru” fotosesijā redzama pavisam citāda Patrīcija - bez slēpēm un slēpju nūjām!

Sporta sacensību rindas pērn pamatīgi paretināja Covid-19 epidēmija, kuras dēļ tika atlikti vai atcelti daudzi sporta notikumi. Tomēr pa vidu bija arī kāds priecīgs notikums - boksera Maira Brieža uzvara pasaules boksa supersērijas finālā. Intervijā Mairis stāsta par saviem nākotnes plāniem, pārdzīvoto atkarību no azartspēlēm un savai mīļotajai Jūlijai ringā izteikto bildinājumu.

Laiku pa laikam Atlantijas okeāna otrajā krastā uzplaukst kāda jauna latviešu hokeja zvaigzne. Viens no šiem jaunajiem talantiem ir nesen ar NHL klubu “Toronto Maple Leafs” līgumu noslēgušais Kristiāns Rubīns. Gluži tāpat kā leģendārais Helmuts Balderis, sācis ar daiļslidošanu, pēc tam pārgājis uz hokeju un vairākus gadus spēlējis Zviedrijā, bet pēdējā laikā veidojis karjeru Kanādā. “Atrasties Toronto ir ļoti tuvu manam sapnim un tā piepildījumam,” intervijā “Deviņvīriem” saka Kristiāns.

Pēc ceturtdaļgadsimta pārtraukuma Eiropas čempionātā finālturnīram kvalificējusies Latvijas volejbola izlase. Liels ieguldījums šajā sasniegumā ir izlases trenerim no Igaunijas Āvo Kēlam, kurš sola: “Pavisam tuvu ir tā diena, kad mēs apspēlēsim arī igauņus!”

“Šitāds te, kas pīpē, aliņus iedzer un meitas pamīlē pa starpām, varbūt pat ir riktīgāks,” smaidot saka slavenā šķepmetēju trenere Valentīna Eiduka, pieminot savu titulētāko audzēkni Vadimu Vasiļevski. Pērn balvu par mūža ieguldījumu sporta saņēmusī trenere stāsta arī par citu savu audzēkņu veiksmēm un neveiksmēm, par saspīlētajām attiecībām ar šķēpmešanas leģendu Jāni Lūsi un formas uzturēšanu cienījamā vecumā.

Pērn pasaules riteņbraukšanas elitē startēja trīs Latvijas sportisti: Toms Skujiņš, Emīls Liepiņš un Krists Neilands. “Deviņvīriem” izdevās sapulcēt viņus visus trīs pie viena galda un izprašņāt par pandēmijas izbojāto sezonu, attiecībām komandu iekšienē un gatavošanos Tokijas olimpiskajām spēlēm.

Kristera Serģa, Arta Rasmaņa un Kaspara Stupeļa iebrauktās motokrosa trases tukšas nepaliks, jo jau tuvākajos gados noteikumus, ļoti iespējams, tajās diktēs blakusvāģu ekipāža, kurā brauc brāļi Lielbārži - Bruno un Daniels. Pagaidām viņiem vēl tikai 14 gadu, taču brāļu potenciālu jau atzinis Kaspars Stupelis, kurš puikām cenšas visiem spēkiem palīdzēt. Latvijas čempionātā amatieriem Lielbārži pērn pārliecinoši uzvarēja un parādīja zobus konkurentiem arī galvenajā klasē. Puišu plāns ir braukt pasaules čempionātā - un jācer, ka tas arī piepildīsies.

Kad Poļina Rožkova pirms 12 gadiem guva smagu muguras traumu, kuras dēļ nonāca ratiņkrēslā, sportiskā meitene nenolaida rokas un pievērsās paralimpiskajiem sporta veidiem. Tagad viņa startē Latvijas izlasē kērlingā un paukošanā, regulāri apmeklējot treniņus. Viņas optimismu var tikai apbrīnot: “Es saņēmos un esmu iespaidojusi arī daudzus cilvēkus, kas bija atmetuši sev ar roku - gan veselos, gan ratiņkrēslā. Viens paziņa, kurš desmit gadus nosēdējis ratiņkrēslā, nesen teica: “Es skatos uz tevi, un tagad arī vingroju trīs stundas dienā!””

Vai kibersports kādudien var nonākt olimpisko sporta veidu sarakstā? Slavenākā Latvijas kibersportiste Dana Dima uzskata, ka agri vai vēlu tas notiks: “Spēļu industrija aug tik strauji, ka to vairs nevar ignorēt. Ir pat grūti iedomāties, kā tas viss izskatīsies pēc gadiem desmit.” Pati viņa ik dienu vismaz septiņas stundas pavada pie datora, spēlējot spēles un pērn ir noslēgusi sadarbības līgumu ar vienu no pasaules vadošajām e-sporta komandām “Team SoloMid”.

Žurnāla "Deviņvīri" jaunākais numurs nopērkams preses tirdzniecības vietās visā Latvijā, kā arī šeit:

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Žurnāla "9Vīri" sporta pielikuma vāks.