foto: LOK arhīvs
Balvu par mūža ieguldījumu Latvijas sportā saņems leģendārā šķēpmešanas trenere Valentīna Eiduka
Valentīna Eiduka.
Sporta zvaigznes
2020. gada 4. decembris, 14:13

Balvu par mūža ieguldījumu Latvijas sportā saņems leģendārā šķēpmešanas trenere Valentīna Eiduka

Jauns.lv

Piektdien, 4. decembrī, “Trīs Zvaigžņu balvas 2020” žūrijas komisijas sēdē tika apstiprināts, ka sporta sabiedrības sasniegumu godināšanas pasākumā “Trīs Zvaigžņu balva 2020” balvu nominācijā “Mūža ieguldījums sportā” saņems leģendārā un titulētā šķēpmešanas trenere Valentīna Eiduka, portālu Jauns.lv informēja Latvijas Olimpiskajā komitejā (LOK).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Valentīna Eiduka ar šķēpmešanu sākusi nodarboties 16 gadu vecumā. Laikā no 1957. līdz 1967. gadam astoņas reizes uzvarējusi Latvijas čempionātā, divas reizes bijusi otrajā vietā un vienu reizi izcīnījusi bronzas medaļu. 1963. gadā izcīnījusi uzvaru PSRS “Dinamo” čempionātā, kā arī ieņēmusi otro vietu starptautiskajā “Dinamo” čempionātā. 1959. gada PSRS Tautu spartakiādē izcīnījusi piekto vietu, divas reizes bijusi sestajā vietā PSRS čempionātā (1964., 1965.). Viņas personiskais rekords ir 52,97 m (ar vecās konstrukcijas šķēpu), kas tika sasniegts 1964. gadā. Laikā no 1954. līdz 1969. gadam bijusi starp desmit labākajām latviešu šķēpa metējām pēc personiskā rekorda.

1967. gadā uzsākusi šķēpmešanas treneres karjeru. Treneres karjeras sākumā viņas panākumiem bagātākie audzēkņi bijuši Astrīda Ostrovska, Arnis Šimkuss un Jurijs Smirnovs.

Vairāki viņas audzēkņi ir sasnieguši atzīstamus panākumus starptautiskajās sacensībās. Vadims Vasiļevskis ir 2004. gada Atēnu olimpisko spēļu sudraba medaļas laureāts un pašreizējais Latvijas rekordists, Ainārs Kovals ir šīs pašas godalgas ieguvējs 2008. gada Pekinas olimpiskajās spēlēs, Zigismunds Sirmais uzvarēja Eiropas čempionātā junioriem 2011. gadā, 2013. gadā uzvarēja Eiropas U-23 čempionātā, 2016. gada Eiropas čempionātā Amsterdamā ar personisko rekordu 86,66 metri kļuva par čempionu.

Vēl izcilās treneres pārraudzībā bijuši tādi šķēpmešanas sportisti kā Inga Kožarenoka, Sinta Sprudzāne, Ansis Brūns un citi. Trenere joprojām trenē un konsultē jaunos sportistus Aneti Kociņu un Patriku Gailumu. Anete Kociņa kvalificējās arī 2019. gada Pasaules čempionātam Dohā, Katarā.

APBALVOJUMI:

Par ieguldījumu šķēpmešanas attīstībā 2008.gadā saņēmusi IV šķiras “Triju Zvaigžņu ordeni”.
2006. un 2008.gadā tikusi atzīta par gada treneri Latvijā.
2011.gadā tika atzīta par gada labāko vieglatlētikas treneri Eiropā.
Par mūža ieguldījumu sportā 2015.gadā saņēmusi Rīgas domes apbalvojumu.
Par ilggadēju un nozīmīgu ieguldījumu sporta attīstībā 2019.gadā saņēmusi Ministru kabineta balvu.

foto: LOK arhīvs
Valentīna Eiduka.

AUDZĒKŅU SASNIEGUMI:

Vadims Vasiļevskis – 2.vieta Atēnu Olimpiskajās spēlēs 2004.gadā.
Ainārs Kovals – 2. vieta Pekinas Olimpiskajās spēlēs 2008.gadā.
Zigismunds Sirmais – 1. vieta Eiropas čempionātā 2016.gadā.
Anete Kociņa – 2. vieta Eiropas U23 čempionātā 2017.gadā.

“Trīs Zvaigžņu balva 2020” žūrijas komisijas sēdē tika apstiprināti arī Tautas balsojuma rezultāti 10 nominācijās. Kā jau iepriekš tika informēts, uzvarētājus 10 nominācijās nosaka Tautas balsojums, kas sastāda 50% no gala rezultāta. Atlikušos 50% veido ekspertu – sportistu un sporta žurnālistu viedoklis.

Balsis ir apkopotas, uzvarētāji 10 nominācijās ir noteikti un gala rezultāti ir iesniegti vienīgi “Trīs Zvaigžņu balva 2020” žūrijas komisijas vadītāja Sanda Riekstiņa pārraudzībā un glabāšanā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Svinīgajā “Trīs Zvaigžņu balva 2020” pasniegšanas ceremonijā 30. decembrī plkst.21:05 televīzijas kanālā TV3, bez jau pieminētajām 10 nominācijām un balvas  Mūža ieguldījums sportā, balva tiks pasniegta arī nominācijā Sporta pedagogs/-ģe, ko konkursa kārtībā noteiks Izglītības un zinātnes ministrija.

Ar “Trīs Zvaigžņu balva 2020” žūrijas komisijas sastāvu, sportistu un sporta žurnālistu sarakstu, kuri piedalījās balsojumā, kā arī nominantiem 10 nominācijās var iepazīties mājaslapā – triszvaigznubalva.lv.

Sporta sabiedrības sasniegumu godināšanas pasākumu “Trīs Zvaigžņu balva 2020” organizē vadošās Latvijas sporta organizācijas – Latvijas Olimpiskā komiteja, Latvijas Paralimpiskā komiteja un Latvijas Sporta federāciju padome, ar Izglītības un zinātnes ministrijas atbalstu.

“Trīs Zvaigžņu balva 2020” pasākuma partneri ir SIA “Latvijas Mobilais telefons”, AS “Latvijas Valsts meži”, mazumtirdzniecības tīkls “Rimi Latvia”, degvielas tirdzniecības pakalpojumu sniedzējs “Circle K Latvia” un auto noma “Sixt”, savukārt pasākuma informatīvie partneri ir AS “Radio SWH”, SIA “Izdevniecība Rīgas Viļņi” un televīzijas kanāls TV3.