foto: Publicitātes foto
Burātāja Kumpiņa Lietuvas čempionātā izcīna otro vietu
Pasaules reitingā Estere Kumpiņa ieņem 78.vietu un saglabā reālas iespējas kvalificēties Tokijas Olimpiādei.
Citi sporta veidi
2020. gada 14. septembris, 15:49

Burātāja Kumpiņa Lietuvas čempionātā izcīna otro vietu

Jauns.lv / LETA

Latvijas čempione burāšanā "Laser Radial" klasē Estere Kumpiņa aizvadītajā nedēļas nogalē Nidā izcīnīja otro vietu Lietuvas čempionātā, vēsta sportistes pārstāvji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sieviešu konkurencē Kumpiņa piekāpās vien Lietuvas izlases līderei Viktorijai Andrulītei, kura jau nodrošinājusi iespēju startēt olimpiskajās spēlēs Tokijā.

Zīmīgi, ka Kumpiņa šogad bija vienīgā Latvijas pārstāve Lietuvas čempionātā.

"Šogad daudzi vīrieši nolēma startēt "Laser Radial" nevis "Laser Standart" klasē, kas ir vīriešu olimpiskā disciplīna. Tāpēc bija ļoti interesanti startēt, jo viņi ir gan fiziski spēcīgāki, gan pieredzējušāki," teica Kumpiņa. "Flote šogad bija spēcīga. Kas attiecas uz sacensībām Nidā, "gāju uz visu banku". Man izdevās gandrīz visus braucienus finišēt trijniekā, taču saņēmu arī divas diskvalifikācijas par pāragru startu. Tā bija kļūda no manas puses, kas man liedza kāpt uz goda pjedestāla kopvērtējumā.

Kopvērtējumā, kur tiek ņemti vērā gan sieviešu, gan vīriešu rezultāti, Kumpiņai sestā vieta 25 dalībnieku konkurencē.

Lietuvas čempionātā Kumpiņai šogad ir izdevies savu sniegumu uzlabot, jo 2019.gadā viņa ierindojās ceturtajā vietā sieviešu konkurencē un bija desmitniekā kopvērtējumā. Zīmīgi, ka pagājušajā gadā tāpat kā šogad, sportistei bija divas diskvalifikācijas, kas liedza pacīnīties par augstāku vietu.

"Laser" jahtu klase ir viena no populārākajām burāšanas klasēm pasaulē. Tajā startē ar individuālo jahtu, ko vada viens cilvēks. Ar "Laser" jahtu var braukt gan jaunieši, gan pieredzējušāki burātāji. To iedala "Laser 4.7", "Laser Radial" (sieviešu olimpiskā klase, olimpiskajās spēlēs iekļauta kopš 2008.gada) un "Laser Standart" (vīriešu olimpiskā klase).

Būtiskākā klašu atšķirība ir buru izmērs un masta apakšas garums. "Laser Radial" klasē buras lielums ir 5,76 kvadrātmetri, bet "Laser Standart" - 7,06 kvadrātmetri. Buras lielums arī nosaka, cik liels pretspēks ir nepieciešams - jo lielāka bura, jo lielāks pretspēks vajadzīgs, lai to "savaldītu".

Kumpiņa ar burāšanas sportu nodarbojas jau kopš 2009.gada un šogad tika kronēta par Latvijas čempioni "Laser Radial" klasē. Divus gadus iepriekš Kumpiņa pasaules jauniešu čempionātā izcīnīja augsto septīto vietu. Pērn pasaules čempionātā sportiste sieviešu konkurencē ierindojās 69.vietā, bet sudraba flotē izcīnīta 16.pozīcija.

Pasaules reitingā sportiste ieņem 78.vietu un saglabā reālas iespējas kvalificēties Tokijas Olimpiādei, kas Kumpiņai būs pirmās olimpiskās spēles.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās