foto: Ieva Čīka/LETA
Sandis Prūsis par Latvijas bobsleju: "Jāvirza tālāk arī bez mūsu čempioniem"
Latvijas bobsleja izlases galvenais treneris Sandis Prūsis.
Citi sporta veidi
2020. gada 20. augusts, 15:55

Sandis Prūsis par Latvijas bobsleju: "Jāvirza tālāk arī bez mūsu čempioniem"

Jauns.lv / LETA

Daļa Latvijas pieredzējušāko un titulētāko bobslejistu savā karjerā ir noslēguma fāzē, tāpēc ir īstais brīdis dot iespēju jaunajiem, sarunā ar Latvijas interneta portālu "TvNet" ceturtdien saka izlases galvenais treneris Sandis Prūsis.

Latvijas bobslejisti jau aizvadījuši trīs treniņnometnes pa divām nedēļām - pirmo - askētiskos apstākļos Usmā un nākamās divas - Ventspilī, bet ceturtā sāksies 31. augustā Siguldā.

Katrā no nometnēm bijuši 23 līdz 25 bobslejisti, kas saistīts ar traumām vai ģimenes pieaugumu.

Trešajā treniņnometnē nepiedalījās olimpiskais čempions pilots Oskars Melbārdis, kurš trenējas pēc individuāla plāna savainojumu seku dēļ, viņa stūmējs Sočos Daumants Dreiškens jau pagājušajā sezonā startēja tikai vajadzības gadījumā, pārsvarā darbojoties trenera lomā, vēl viens olimpiskais čempions Jānis Strenga ietur pauzi, un ir iespējams, ka viņš bobslejā neatgriežas. Arī ceturto zelta četrinieka vīru stūmēju Arvi Vilkasti iepriekšējā sezonā mocīja traumas, kas neļāva iziet uz starta pasaules čempionātā.

"Melbārdis šobrīd nav gatavs darīt to darbu, ko spēj pārējie "džeki". Viņam šobrīd ir vajadzīgs individuāls darbs, lai veselību nesamaitātu vēl vairāk. Mēs jau pagājušajā gadā Pasaules kausā iztikām bez viņa. Nekas nav mūžīgs. Agri vai vēlu mums bez viņa būs jāiztiek," sarunāt ar "TvNet" saka Prūsis. "Šis ir īstais brīdis jaunajiem un potenciāli nākamajiem rangā izsisties komandā un sevi pierādīt. Bobslejs jāvirza tālāk arī bez mūsu čempioniem."

No jaunajiem treneris atzīmē perspektīvos pilotus, kas pagājušajā sezonā startēja Eiropas kausos, - Emīlu Cipuli un Dāvi Kaufmani, bilstot, ka ļoti progresējis fiziski ir Cipulis.

Šosezon Latvija nodrošinājusi tiesības startēt ar trim ekipāžām, taču par to vēl tiks lemts. Novembra beigās Pasaules kausa sezonas pirmais posms paredzēts Siguldā, taču vēl nav simtprocentīgi droši, ka tas Covid-19 pandēmijas dēļ notiks. Tajā Latvija varētu startēt ar trim ekipāžām gan divniekos, gan četriniekos bet tas nav izlases pašmērķis, jo Eiropas kausu seriālā sacensību ir vairāk.

Ja laika apstākļi ļaus un nebūs pārāk silts, septembrī izlase dosies uz Siguldas starta estakādi. Prūsis vēlreiz izsaka nožēlu, ka "Daugavas" stadiona Rīgā rekonstrukcijas plānā vairs nav paredzēta starta estakāde.

"Viennozīmīgi pietrūkst tās estakādes. Neskaitot tās sezonas, kad mēs kādus sešus - septiņus gadus to izmantojām kā ledus estakādi, mēs vēl kādas 17 sezonas izmantojām to kā vasaras estakādi - bez ledus, bet uz sliedēm," "TvNet" pamato Prūsis. "Pēkšņi tā ir "nogriezta". Un tas banālākais, ka neviens no Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas (LBF) pārstāvjiem netika par to brīdināts. 2017. gadā sākās stadiona rekonstrukcija, tur uztaisīja celtniekiem telpu, kur pārģērbties un instrumentus glabāt. Tagad, cik man zināms, celtnieki no turienes ir izvākušies. Tur ir vajadzīgs remonts, ja nemaldos 26 000 eiro apmērā. Tam neatradās nauda, kamēr viss apkārt tiek būvēts par miljoniem. Sākumā gan atradās līdzekļi, bet nebija politiskās gribas. Kaut kur varas gaiteņos mūsu ideja tika likvidēta."

Prūsis min, ka Siguldā starta estakāde siltā laikā nav izmantojama, turklāt četriniekam tā ir par īsu.

Pagājušogad pasaules meistarsacīkstēs Vācijas trasē Altenbergā par bronzas medaļas ieguvējiem divniekos kļuva Oskars Ķibermanis kopā ar stūmēju Matīsu Mikni, Eiropas čempionātā Siguldā kļūstot par čempioniem.

Pasaules kausa izcīņas kopvērtējumā Ķibermaņa stūrētais divnieks finišēja otrais, bet četriniekos - ceturtais.