Basketbols
2020. gada 20. jūlijs, 15:54

Latvijas basketbola izlase uz pārbaudes spēlēm pret Lietuvu un Igauniju dosies pavisam atjauninātā sastāvā

Jauns.lv / LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlasei nedēļas nogalē gaidāmajā turnīrā Tallinā nevarēs palīdzēt Aigars Šķēle, Toms Leimanis un Dāvis Rozītis, bet valstsvienības kapteinis būs Kaspars Bērziņš.

Trīs Baltijas valstu komandu sacensībās 24. jūlijā tiksies Igaunija un Lietuva, dienu vēlāk - Latvija un Lietuva, bet 26. jūlijā - Igaunija un Latvija. Visas spēles sāksies plkst.19.30, un visas tiešraidē translēs kanāls "Best4Sport TV".

Spēlētāju noslēgtie līgumi ar klubiem un veselības stāvoklis nedaudz koriģējis pirms divām nedēļām nosaukto kandidātu sarakstu. Uz Tallinu nebrauks Šķēle, Leimanis un Rozītis, bet komandai pievienojušies Andris Misters un Kristaps Gludītis. Sarakstā palikuši 14 spēlētāji, no kuriem turnīrā piedalīsies 12.

Valstsvienības galvenais treneris Roberts Štelmahers pirmdien notikušajā preses konferencē uzsvēra, ka izlase aizvadījusi interesantu darba ciklu, kura piedalījās gan labi zināmi spēlētāji, gan jaunie talanti.

"Pirmajā mēnesī pārsvarā bija individuālais darbs. Pārbaudes spēles sākotnēji netika plānotas, tāpēc, kad saņēmām igauņu uzaicinājumu, piedalīšanās bija brīvprātīga. Ar spēlētājiem, kuri izteica vēlēšanos spēlēt Tallinā, pēdējās nedēļās pastrādājām mērķtiecīgāk. Būs interesanti pārbaudīt jaunos spēlētājus nopietnu spēļu apstākļos," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Štelmahera teikto.

Valstsvienības kapteiņa pienākumi Tallinā tiks uzticēti pieredzējušajam centra spēlētājam Bērziņam.

"Bijām sailgojušies pēc basketbola un kopā būšanas. Ir daudz jaunu seju, vēl labāk jāiepazīst vienam otru un jātiek vaļā no lieka kautrīguma. Centīsimies parādīt labu sniegumu," uzsvēra Bērziņš.

Tikmēr LBS prezidents Raimonds Vējonis atzīmēja, ka savienība ārkārtējos apstākļos nodrošinājusi iespēju valstsvienības spēlētājiem trenēties.

"To izmantojuši gan pieredzējušie, gan jaunie basketbolistiem. Paldies treneriem par darbu, paldies spēlētājiem, kuri pārstāvēs Latviju "Baltijas ceļa" turnīrā. Iegūtā pieredze būs ļoti vērtīga gan spēlētājiem karjeras turpinājumā, gan valstsvienībai," atzīmēja Vējonis.

Latvijas vīriešu valstsvienības dalībnieki un kandidāti kopš jūnija sākuma "Elektrum" Olimpiskajā centrā aizvada treniņus, gatavojoties nākamai sezonai. Sastāva izvēli Tallinas turnīram ietekmēja spēlētāju saistības ar klubiem, veselības stāvoklis un individuālie gatavošanās plāni.

Lietuvas basketbola komandas rēķinā ir trīs Eiropas zelta medaļu komplekti 1937., 1939. un 2003.gadā, trīs olimpiskās bronzas medaļas (1992., 1996. un 2000.gadā). un 2010.gada Pasaules kausa bronza.

Latvija ir pirmā Eiropas čempione 1935.gada sacensībās, savukārt Igaunijas valstsvienības augstākais sasniegums ir piektā vieta Eiropas čempionātā 1937.gadā Rīgā un 1939.gadā Kauņā.

Izlases galvenajam trenerim Štelmaheram palīdz Uvis Helmanis, Raimonds Feldmanis un Oskars Ernšteins.

Latvijas valstsvienības kandidāti Baltijas ceļa turnīram:

aizsargi - Artis Ate ("VEF Rīga"), Edmunds Elksnis, Valters Vēveris (abi - "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola"), Edgars Lasenbergs (Pasvāles "Pieno žvaigždes", Lietuva), Artūrs Ausējs (Jekaterinburgas "Ural", Krievija), Roberts Bērziņš ("Liepāja"), Andris Misters ("Melilla", Spānija), Kristaps Gludītis ("Ventspils");

uzbrucēji - Kristaps Dārgais ("Ogre"), Artjoms Butjankovs ("Samara", Krievija), Linards Jaunzems ("Parnu Sadam", Igaunija), Mārcis Šteinbergs (Grankanārijas "Herbalife-2", Spānija), Edvards Mežulis ("Latvijas Universitāte");

centra spēlētāji - Kārlis Šiliņš (Floridas Atlantiskā universitāte, NCAA, ASV), Kaspars Bērziņš ("Ogre").