foto: Evija Trifanova/LETA
Aigars Nords: "Līdz vasaras beigām noteikta pasākumu ierobežošana nozari var iznīcināt"
"Rimi" Rīgas maratona direktors Aigars Nords.
Citi sporta veidi
2020. gada 28. aprīlis, 18:30

Aigars Nords: "Līdz vasaras beigām noteikta pasākumu ierobežošana nozari var iznīcināt"

Jauns.lv / LETA

Ja pasākumu norise tiks ierobežota līdz 31.augustam, nozare var tikt iznīcināta, uzskata Latvijas pasākumu producentu asociācijas pārstāvis, "Rimi" Rīgas maratona organizators Aigars Nords.

Nords šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē sacīja, ka Covid-19 krīze un tās dēļ ieviestie pulcēšanās ierobežojumi būtiski ietekmē nozares darbu un pagaidām nav skaidrs, kā nozare šo periodu varētu pārdzīvot.

"Pasākumu nozare kopumā ir uz ļoti slidenas takas, jo pasākumi nevar notikt ne Latvijā, ne citviet pasaulē. Esam nobažījušies, ka gaida maksātnespējas vilnis nozarē. Pašlaik svarīgi saprast, kad beigsies ierobežojumi attiecībā uz pasākumiem. Ja pasākumus ierobežos līdz 31.augustam, tad nozare var tikt iznīcināta," brīdināja Nords.

Viņš uzsvēra, ka akūti svarīgi ir domāt par risinājumiem nozares atjaunošanai. Viens no risinājumiem varētu būt zaudējumu kompensēšana par pārceltiem vai atceltiem pasākumiem. Ņemot vērā, ka par kultūras nozares pasākumiem patlaban rūpējas Kultūras ministrija, Nords uzsvēra, ka sportam šāda lobija nav.

Tāpat, viņaprāt, domājot par atbalsta mehānismiem, ir jāņem vērā nozares specifiskie darbības instrumenti. Nords pastāstīja, ka līdz šim, apkopojot statistiku par nozari, dīkstāves pabalstus pilnā vai daļējā apmērā izdevies iegūt vien 37% asociācijas biedru, kas nozīmē, ka vairāk nekā puse tos nav saņēmusi.

"Mums būtu nepieciešams, ka visi esošie instrumenti ir pieejami līdz nozares pilnīgai atvēršanai, un būtu jādomā arī par kādu daļējas dīkstāves statusu," lūdza Nords.

Viņš uzsvēra, ka aizliegums pulcēties ir slimības apkarošanai ir labs risinājums, tomēr vienlaikus viņš arī akcentēja, ka arī sporta vai citos pasākumos var nodrošināt epidemiologu norādes, tādējādi ļaujot tiem notikt.