foto: PA
Tokijas olimpiskās spēles, visticamāk, tiks pārceltas uz nākamo gadu
Citi sporta veidi
2020. gada 23. marts, 20:13

Tokijas olimpiskās spēles, visticamāk, tiks pārceltas uz nākamo gadu

Jauns.lv

2020. gada Vasaras olimpiskās spēles Tokijā atliktas koronavīrusa pandēmijas dēļ, iespējams, līdz 2021. gadam, pastāstījis Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) augsta amatpersona Diks Paunds.

“Pamatojoties uz informāciju, kas ir SOK rīcībā, ir pieņemts lēmums par atlikšanu,” sacīja Paunds. “Tālāki plāni vēl nav noteikti, bet, cik es zinu, olimpiāde 24.jūlijā nesāksies."

Kanādietis Paunds, kurš gadu desmitiem ir bijis viens no ietekmīgākajiem SOK locekļiem, sacīja, ka, viņaprāt, SOK drīz paziņos par turpmākajiem soļiem.

"Tas notiks pakāpeniski," viņš teica. "Sākumā mēs spēles atliksim un tad soli pa solim sāksim veikt nepieciešamās pārmaiņas, kas ir milzīgas."

Komentējot Paunda teikto, SOK preses pārstāvis Marks Adamss, izmantojot rakstīto tekstu, teica: "Nu, kā mēs vakar paziņojām, mēs izvērtējam scenārijus."

Svētdien SOK prezidents Tomass Bahs paziņoja, ka nākamajās četrās nedēļās gatavojas izlemt Tokijas olimpisko spēļu likteni, kuru sākums paredzēts 24.jūlijā. Bahs ir izslēdzis iespēju atcelt spēles. pavisam

Olimpiskās spēles būtu pēdējais un visbūtiskākais sporta notikums, kuru ietekmēs koronavīruss Covid-19, kurš decembrī tika identificēts Ķīnas pilsētā Uhaņā. Vīruss turpmākajos mēnešos strauji izplatījās Ķīnā un visā pasaulē, inficējot simtiem tūkstošus cilvēku un izraisot būtiskus traucējumus ikdienas dzīvē daudzās valstīs.

Paunda komentārs tika saņemts mazāk nekā 24 stundas pēc tam, kad Bahs pirmo reizi norādīja, ka ir iespēja atlikt Tokijas spēles. Vēstulē sportistu kopienai viņš sacīja, ka SOK sāks pētīt alternatīvus spēļu rīkošanas veidus, tostarp atlikšanu, un plāno pieņemt lēmumu nākamo četru nedēļu laikā.

Ja lēmums pārcelt spēles tiks oficiāli pieņemts, šī būs pirmā reize, kad olimpiāde tiek pārcelta. Vēsturiski bijuši gadījumi, kad olimpiskās spēles atceļ - Pirmā pasaules kara un Otrā pasaules kara laikos.

Jauns.lv jau ziņoja, ka Tokijas olimpisko un arī paraolimpisko spēļu pārcelšana uz citu laiku Japānai varētu izmaksāt aptuveni 5,8 miljardus ASV dolāru (5,4 miljardus eiro), vēsta vietējie eksperti.

Pirmdien uz SOK vēl lielāku spiedienu izdarīja Kanāda un Austrālija. Abu valstu Olimpiskās komitejas paziņoja, ka gadījumā, ja olimpiskās spēles netiks pārceltas uz nākamo gadu, tajās nepiedalīsies neviens Kanādas vai Austrālijas valsts piederīgais.

Arī Japānas valdība pirmdien paziņoja, ka ir gatava veikt pārrunas par četrgades notikuma pārcelšanu. 

"Ja Japāna nespēs jūlijā aizvadīt pilnvērtīgas spēles Covid-19 vīrusa izplatības dēļ, valstij ir jāapsver iespēja tās pārcelt, pasargājot sportistu un līdzjutēju veselības," pirmdien valdības sēdē teica premjerministrs Šindzo Abe. Abe piebilda, ka pilnīga Olimpiādes atcelšana neesot iespējama, kam piekrīt arī SOK.