foto: AP/Scanpix
Pasaules basketbola superzvaigznes lielās, kā ņirgājušās par Latvijā cienītu treneri
Divas no sieviešu basketbola spilgtākajām zvaigznēm Diāna Taurasi (pa kreisi) un Sjū Bērda.
Basketbols
2019. gada 13. novembris, 05:13

Pasaules basketbola superzvaigznes lielās, kā ņirgājušās par Latvijā cienītu treneri

Jauns.lv

Divas no pēdējo gadu sieviešu basketbola pasaules spilgtākajām zvaigznēm amerikānietes Sjū Bērda un Diāna Taurasi dalījušās savā pieredzē ar spēlēšanu Latvijas basketbola treneru – Armanda Krauliņa un Ainara Zvirgzdiņa – vadībā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pazīstamajā basketbola podkāstā "30 for 30" kā viesi bija uzaicinātas slavenās basketbolistes Sjū Bērda un Diāna Taurasi, kuras atklāja par savu pieredzi un iemesliem, kāpēc devās spēlēt uz Krieviju.

Bērda neslēpj, ka par spēlēšanu ASV saņēmusi vien 45 000 ASV dolāru, kamēr par pussezonu Maskavas "Dinamo" rindās – aptuveni 200 000 dolāru. Viņas debijas sezonā Krievijas klubā galvenā trenera amatā strādāja kādreizējais Latvijas sieviešu un vīriešu valstsvienību galvenais treneris Armands Krauliņš, kura balss ir dzirdama arī raidījuma ierakstā. Bērda atklāja, ka pieredze Krievijā bijusi briesmīga, jo galvenais treneris neesot mācējis neviena vārda angļu valodā, tāpēc viņai uz katra soļa (arī treniņos) bijis tulks. Savukārt brīvais laiks ticis pavadīts teju tikai vienatnē savā dzīvoklī, sarakstoties ar draugiem ASV un nereti viņus pamodinot.

foto: Edijs Pālens/LETA
Armanda Krauliņa galvenā problēma ASV basketbola zvaigžņu acīs bija angļu valodas nemācēšana.

Krauliņš "Dinamo" galvenā trenera amatā bija vien dažus mēnešus un 2005. gada vasarā vienību pameta. Tomēr nedaudz vēlāk pie vienības stūres stājās cits latvietis Ainars Zvirgzdiņš, kura vadībā klubā veiksmīgas sezonas aizvadīja Anete Jēkabsone-Žogota un Ieva Kubliņa.

Vēl skarbāk par savu pieredzi ar latviešu basketbola speciālistiem izsakās ASV izlases ilggadējā uzbrukuma līdere Diāna Taurasi, kura kļuva par iemeslu, kāpēc Sjū Bērda piekrita atgriezties Krievijas klubā. Bērda un Taurasi bija labas draudzenes kopš Konektikutas universitātes laikiem, kad izdevās sasniegt spožus rezultātus, un spēlēšanu Krievijā uztvēra kā iespēju pavadīt laiku kopā un labi nopelnīt, darot to, kas vislabāk sanāk.

Taurasi stāsta, "Dinamo" pavadītais laiks bijis visu laiku sliktākā basketbola pieredze viņas mūžā. Veca infrastruktūra, nesaprotams spēles taktiskais plāns, krievu valodas nemācēšana, bet galvenā problēma bijusi treneris, kuru basketbola zvaigzne esot patiesi ienīdusi. Pēc sportistes domām, arī treneris esot viņu tieši tikpat daudz ienīdis. “Tā bija katastrofa!” uzskata Taurasi. Viņa atklāj, ka treneri aiz muguras esot saukušas par "Ānusu", jo tas lingvistiski atgādinot viņa vārdu – Ainars. Taurasi sākotnēji nemaz nespēja atcerēties trenera vārdu un sauc viņu vien rupjajā versijā, tomēr Bērdas atmiņa bija nedaudz labāka. Diāna Taurasi atklāj, ka šī bija pirmā reize, kad karjeras laikā viņai bijušas problēmas ar komandas treneri.

foto: Ieva Lūka/LETA
Diānai Taurasi joprojām ir jūtams naids pret Latvijas basketbola treneri Ainaru Zvirgzdiņu.

Taurasi un Bērda audio materiālā arī nedaudz parodē latviešu basketbola trenera runas veidu, kas basketbolistēm mazliet atgādina itāļu valodu, tomēr ar Itāliju viņam tolaik neesot bijis nekāda sakara, jo viņš ir no Latvijas. Taurasi tobrīd bijusi droša, ka šajā klubā viņa vairs neatgriezīsies.

Par spīti nespējai veiksmīgi sastrādāties ar Latvijas basketbola speciālistiem, Taurasi var lepoties ar četriem olimpiskajiem zeltiem, trim pasaules čempionātu zeltiem un trim WNBA čempiontituliem, viņa divreiz kļuvusi arī par finālsērijas vērtīgāko spēlētāju, bet vienu reizi atzīta arī par WNBA regulārās sezonas vērtīgāko spēlētāju.

Savukārt Bērda ir četrkārtēja olimpiskā un pasaules čempione un trīskārtēja WNBA čempionāta uzvarētāja.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pilns podkāsta ieraksts šeit: