foto: Latvijas hokeja federācija
Valsts valodas centrs atļauj Latvijas hokeja virslīgas klubam nosaukumu uz formām attēlot kirilicā
Ilggadējais Latvijas hokeja izlases aizsargs Georgijs Pujacs "Olimp" kreklā.
Hokejs
2019. gada 10. septembris, 22:47

Valsts valodas centrs atļauj Latvijas hokeja virslīgas klubam nosaukumu uz formām attēlot kirilicā

Jauns.lv / LETA

Latvijas "Optibet" hokeja līgas jaunpienācēja "Olimp" pēc tikšanās ar Valsts valodas centru saņēmusi atļauju vietējā čempionāta spēlēs tērpties kreklos, uz kuriem kluba nosaukums uzdrukāts krilicā, otrdien vēstīja Latvijas Hokeja federācija (LHF).

Pēc tikšanās starp LHF, OHL komandu "Olimp" un Valsts valodas centru, noskaidrojās, ka "Olimp" kluba spēļu krekliem preču zīmi drīkst atainot arī kirilicā.

Kā atzina Valsts valodas centra pārstāvis, preču zīmes "Olimp", kas rakstīta kiriliskā alfabēta burtiem un kas konkrētajā gadījumā sakrīt arī ar komandas nosaukumu, izvietošana uz komandas formas tērpiem nav Valsts valodas likuma prasību pārkāpums. Valsts valodas likums regulē nosaukumu veidošanas kārtību, un konkrētajā gadījumā pārpratumu rada fakts, ka preču zīme "Olimp" sakrīt ar komandas nosaukuma transkripciju latīņu alfabēta burtiem.

"Liels paldies Valsts valodas centram, kuri atrada iespēju tikties ar mums un LHF vadību," sacīja "Olimp" komandas vadītājs Nikolajs Sirotkins. "Uzvārdi uz "Olimp" spēļu krekliem tiks rakstīti ar latīņu alfabēta burtiem, kā tas noteikts OHL čempionāta nolikumā. Tāpat solām redzamā vietā uz krekliem izvietot "Olimp" komandas nosaukumu arī ar latīņu alfabēta burtiem."

Sašutums par līgas jaunpienācējas spēļu krekliem plašākā publikā izcēlās pagājušajā nedēļā pēc OHL sezonas atklāšanas preses konferences, kurā viens no kluba spēlētājiem bija uzvilcis spēļu kreklu. Vairāki hokeja līdzjutēji un apskatnieki pauda neizpratni par redzēto, bet otrdien saņemtais Valsts valodas centra lēmums aiztaupīs turpmākās nesaskaņas.

Otrdien OHL čempionātā paredzēta viena spēle, kurā "Prizma"/IHS uzņems "Kurbadu". Tikmēr "Olimp" pirmā spēle paredzēta trešdien, kad viesos jāspēlē pret "Zemgali"/LLU.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka aizvadītās sezonas finālistu spēlē "Kurbads" sestdien viesos ar rezultātu 5:3 (1:1, 1:1, 3:1) pārspēja savus sīvākos konkurentus "Mogo", jauno sezonu iesākot ar panākumu.

Gaidāmajā sezonā par OHL kausu spēkosies astoņas komandas: "Mogo", "Kurbads", "Zemgale"/LLU, "Prizma"/IHS, "Liepāja", Hokeja skola "Rīga", "Olimp" un Daugavpils "Dinaburga".

Līdz ar to debiju OHL turnīrā piedzīvos "Olimp", bet daugavpilieši Latvijas virslīgā pēdējo reizi piedalījās 2013./14.gada sezonā.

Katra komanda regulārajā čempionātā aizvadīs 35 spēles (piecu apļu turnīrs). Pavisam kopā OHL regulārajā turnīrā tiks izspēlēti 140 mači.

Izslēgšanas turnīrs sāksies 2020.gada 10.martā. OHL "playoff" pusfināla spēlēm automātiski kvalificēsies divas labākās regulārā turnīra komandas. Savukārt 3., 4., 5., un 6. vietās esošās vienības aizvadīs cīņas, lai iekļūtu pusfinālos. Šie mači ilgs līdz kādas komandas divām uzvarām.

Pusfinālu uzvarētāji tiks finālā, kur cīnīsies par zeltu. Savukārt trešo vietu čempionātā iegūst komanda, kas zaudējusi izslēgšanas spēļu pusfinālā, bet ieguvusi augstāku vietu čempionāta pirmajā etapā. Čempionāta uzvarētāji saņems ne tikai OHL kausu, bet arī iespēju pārstāvēt Latviju Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) rīkotajā Kontinentālajā kausā.

Pērn OHL čempionāta finālā "Mogo" sērijā līdz četrām uzvarām ar 4-2 uzveica "Kurbads" vienību.