foto: Edijs Pālens/LETA
Pātelainens nosaucis Latvijas futbola izlases kandidātu sarakstu UEFA Nāciju līgas spēlēm
Latvijas Futbola valstsvienības galvenais treneris Miksu Pātelainens.
Futbols
2018. gada 28. augusts, 16:07

Pātelainens nosaucis Latvijas futbola izlases kandidātu sarakstu UEFA Nāciju līgas spēlēm

Jauns.lv / LETA

Latvijas futbola izlases galvenais treneris Miksu Pātelainens otrdien paziņoja tos 23 futbolistus, kuri ir starp kandidātiem UEFA Nāciju līgas spēlēm pret Andoru un Gruziju, sarakstā iekļaujot potenciālo debitantu Vjačelsavu Isajevu.

Isajevs, kurš pirmdien svinēja savu 25 gadu jubileju, starp kandidātiem bija arī pirms jūnija spēlēm, taču savainojuma dēļ viņam nācās pamest valstsvienības treniņnometni.

Jaunizveidotās UEFA Nāciju līgas D divīzijas A grupas ietvaros Latvijas komanda nākamnedēļ Rīgā uzņems Andoras futbolistus, bet vēlāk tajā pašā nedēļā izbraukumā spēkosies pret Gruziju. Vēl šajā grupā spēlēs arī Kazahstānas izlase.

"Esmu priecīgs, ka atkal varēšu strādāt ar komandu. Protams, ir spēlētāji, kuri nav sastāvā, bet tas ir normāli. Mums priekšā ir divi mači - pret Andoru un Gruziju. Mēs nedrīkstam nenovērtēt pretiniekus. Nedomāju, ka mačs pret Andoru būs viegls, lai gan daudziem tā gribētos domāt. Mums būs jāparāda savs labākais sniegums.

Gruzija mūsu grupā, manuprāt, ir favorīti. Mēs cīnīsimies un demonstrēsim savu labāko sniegumu, tomēr mūs gaida grūts mačs. Grūtākais šajā ciklā. Tas būs divas dažādas spēles - pret Andoru daudz uzbruksim, kamēr pret Gruziju būs vairāk jāaizsargājas," otrdien preses konferencē pauda Pātelainens.

Valstsvienības kandidātu sarakstā nav šosezon virslīgā rezultatīvi spēlējošā pussarga Alekseja Višņakova un aizsarga Mārča Oša, kurš pagājušajā nedēļas nogalē debitēja Šveices augstākajā līgā.

"Višņakovs ir ātrs spēlētajs. Viņš jau jūnijā izskatījās neslikti. Es vel joprojām par viņu domāju, tomēr mums ir gana daudz labu uzbrūkošā tipa spēlētāju. Savukārt Oša gadījumā būtu labi, ja viņš paliktu ar savu jauno klubu. Līdzīgi kā Višņakovu, arī viņu es paturu prāta," skaidroja Pātelainens.

Valstsvienībai traumas dēļ nevarēs palīdzēt pussargs Jānis Ikaunieks.

"Ikaunieka zaudējums ir liels trieciens. Mums nekas gan nav jāmaina, jo ir spēlētāji, kuri viņu var aizvietot. Tomēr katrs spēlētājs ir īpašs - Jānis ir ļoti meistarīgs futbolists. Viņu aizstāt nebūs viegli, bet diemžēl savainojumi ir daļa no futbola. Esmu gana pārliecināts par komandu," pauda somu speciālists.

Par vietu izlasē cīnīsies: vārtsargi - Andris Vaņins, Pāvels Šteinbors un Kaspars Ikstens; aizsargi - Kaspars Dubra, Vitālijs Jagodinskis, Gints Freimanis, Vladislavs Gabovs, Vitālijs Maksimenko, Aleksandrs Solovjovs un Roberts Savaļnieks; pussargi un uzbrucēji - Aleksandrs Fertovs, Ritvars Rugins, Gļebs Kļuškins, Vjačeslavs Isajevs, Vladimirs Kamešs, Ivans Lukjanovs, Kristians Damians Torress, Valērijs Šabala, Roberts Uldriķis, Deniss Rakels, Dāvis Ikaunieks, Artūrs Karašausks un Vladislavs Gutkovskis.

Nāciju līga nedaudz ietekmēs arī 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikāciju, kas līdz ar to sāksies 2019.gada martā nevis šī gada septembrī. Šoreiz finālturnīrs ar 24 dalībniecēm notiks uzreiz 13 valstīs, tāpēc neviena no rīkotājvalstīm nesaņemts automātisku ceļazīmi.

Finālturnīram 20 izlases kvalificēsies pēc grupu turnīra, kamēr vēl četras tiks noskaidrotas starp 16 valstsvienībām, kuras uzvarējušas savās Nāciju līgas grupās. Katras divīzijas ietvaros līdz ar to sacentīsies četras labākās vienības, uzvarētājai iegūstot ceļazīmi uz Eiropas čempionātu. Tāpēc ir skaidrs, ka finālturnīrā iekļūs vismaz viena izlase no D divīzijas.

Pirms mēneša Latvijas valstsvienība prezentēja valstsvienības jauno logo, formas un talismanu vilka veidolā.

Tāpat Latvijas futbola vadībā šogad piedzīvotas ļoti krasas kadru pārmaiņas, jo Kaspars Gorkšs maijā kļuva par LFF prezidentu, amatā nomainot ilggadējo organizācijas vadītāju Gunti Indriksonu, kamēr par ģenerālsekretāru kļuvis Edgars Pukinsks, stājoties Jāņa Mežecka vietā. Savukārt par Latvijas valstsvienības vadītāju kļuvis soms Pātelainens, kurš ieņēma atlaistā Aleksandra Starkova vietu.

Ar Pātelainenu noslēgta vienošanās līdz gaidāmā UEFA Nāciju līgas turnīra beigām. Ja Latvijas izlase savā apakšgrupā iegūs pirmo vietu, līgums tiks automātiski pagarināts līdz 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra beigām.