foto: Sputnik
Krievijas izlase Pasaules kausa finālturnīra atklāšanas mačā sagrauj Saūda Arābiju
Futbols
2018. gada 14. jūnijs, 20:12

Krievijas izlase Pasaules kausa finālturnīra atklāšanas mačā sagrauj Saūda Arābiju

LETA

Krievijas futbola izlase ceturtdien Pasaules kausa izcīņas atklāšanas spēlē savās mājās ar rezultātu 5:0 (2:0) sagrāva Saūda Arābiju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lai arī spēles ievadā bumbu vairāk kontrolēja Saūda Arābija, pirmajai vadībā izdevās izvirzīties Krievijai. Mājinieces sastāvā bumbu pēc standartsituācijas ieguva Aleksandrs Golovins, kurš veica precīzu centrējumu, un to vārtos ar galvu precīzi sita Jurijs Gazinskis, atklājot čempionāta gūto vārtu kontu.

Pēc gūtajiem vārtiem krievi uzbrukumos devās krietni aktīvāk kā pirms tam. Krievijas komanda gan piedzīvoja neveiksmi, jo kājas savainojumā iedzīvojās viens no izlases līderiem Alans Dzagojevs, kurš priekšlaicīgi atstāja laukumu, viņa vietā nākot Denisam Čeriševam.

Pirmā puslaika turpinājumā Čeriševs saņēma bumbu pretinieku soda laukumā, veica māņkustību, noguldot uz zālājā divus pretinieku futbolistus, un precīzi raidīja bumbu tuvajā augšējā stūrī. Čeriševs tādējādi kļuva par visu laiku pirmo uz maiņu nākušo spēlētāju, kurš guvis vārtus Pasaules kausa atklāšanas spēlē.

Otrajā puslaikā abas komandas apmainījās ar labiem uzbrukumiem, taču krieviem izdevās panākt jau trīs vārtu pārsvaru. Kādā no mājinieku uzbrukumiem vēl vienu precīzu centrējumu veica Golovins, taču šoreiz bumbu ar galvu vārtos sita uz maiņu nākušais Artjoms Dzjuba.

Saūda Arābijai spēles atlikušajās minūtēs tā arī nespēja samazināt rezultāta starpību, kamēr Krievija guva vēl vienus vārtus. Soda laukuma tuvumā nonāca Čeriševs, kurš ar elegantu sitienu ar pēdas ārēju malu raidīja bumbu augšējā stūrī, panākot graujošu pārsvaru. Ar to gan vēl spēle nebeidzās, jo Golovins ar brīvsitiena palīdzību panāca jau 5:0 Krievijas izlases labā.

A apakšgrupā tādējādi vadībā izvirzījusies Krievija.

Šajā grupā bez Krievijas un Saūda Arābijas spēlēs arī Ēģiptes un Urugvajas izlases, kuras pirmās kārtas cīņu savā starpā aizvadīs piektdien.

Ceturtdien neviens cits mačs Pasaules kausa izcīņā nav paredzēts, turnīram turpinoties piektdien.

Pasaules kausa finālturnīrs Krievijā notiek pirmo reizi.

Staņislava Čerčesova trenētā Krievijas izlase šāda līmeņa turnīros līdz šim startējusi trīs reizes, taču ne reizi nav iekļuvusi izslēgšanas turnīrā, 1994., 2002. un 2014.gadā dalību noslēdzot jau pēc apakšgrupu cīņām. Finālturnīrā pirms četriem gadiem, kas notika Brazīlijā, krievi palika bez uzvarām, divus mačos noslēdzot neizšķirti, taču ar to bija maz astotdaļfināla sasniegšanai.

Arī pēdējā laikā Krievija nav demonstrējusi vērā ņemamus rezultātus, pēdējos septiņos mačos, kas visi bija pārbaudes spēles, nespējot tikt pie uzvarām, trīs cīņas noslēdzot neizšķirti, bet četros mačos zaudējot. Savukārt šogad Krievijai ir trīs zaudējumi četros mačos, pēdējā pārbaudes cīņā nospēlējot neizšķirti 1:1 ar Turciju.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kā sacensību saimniecei uz Krievijas izlasi gulstas liels slogs, tāpēc iepriekšējo rezultātu kontekstā mājinieki ir saņēmuši milzīgu kritikas devu, jo īpaši apšaubot galvenā trenera Čerčesova spēju uzlabot izlases sniegumu.

Savukārt Saūda Arābija līdz šim bija piedalījusies četros Pasaules kausa finālturnīros, bet pēdējo reizi to darīja 2006.gadā. Pasaules kausa apakšgrupu kārta tika pārvarēta tikai debijas reizē 1994.gadā, pēc tam trīs reizes pēc kārtas apstājoties pēc priekšsacīkstēm.

Komandas galvenais treneris ir Argentīnā dzimušais Huans Antonio Pici, kurš gan futbolista karjeras laikā pārstāvēja Spāniju, spēlējot arī šīs valsts izlasē. Pici Saūda Arābiju vada kopš pērnā gada.

Gatavošanos turnīra Saūda Arābija sāka ar divām uzvarām pret Alžīriju un Grieķiju, abas uzvarot ar 2:0, taču tad sekoja trīs zaudējumu sērija pret Itāliju (1:2), Peru (0:3), pašreizējo planētas čempioni Vāciju (1:2).

Saūda Arābijas izlasē ir tikai vietējo klubu spēlētāji.

FIFA pasaules rangā Saūda Arābija atrodas 67.vietā, kamēr Krievija ir 70.vietā, kas ir zemākā pozīcija starp visām finālturnīra komandām.

Pasaules kausa finālturnīrs norisinās 21.reizi, Vācijai cenšoties aizstāvēt pirms četriem gadiem Brazīlijā izcīnīto trofeju.

Sacensībās piedalīsies 32 komandas, kuras priekšsacīkstēs salozētas astoņās grupās. Katras grupas divas labākās komandas iekļūs izslēgšanas spēļu stadijā, kas sāksies no astotdaļfināla.

Vislielākā pārstāvniecība jeb 14 izlases ir no Eiropas, kamēr no Āfrikas, Āzijas un Dienvidamerikas sacensībās piedalīsies pa piecām vienībām. Tikmēr no Ziemeļamerikas finālturnīrā startēs trīs valstu izlases.

Sacensības risināsies viena mēneša garumā, finālam norisinoties 15.jūlijā Maskavā.

Finālturnīrā tiks sadalīts iespaidīgs naudas balvu fonds, komandām sadalot 352 miljonus eiro, uzvarētājiem iegūstot 33 miljonus eiro lielu prēmiju.

Šis Pasaules kauss paliks vēsturē arī kā pirmais, kurā tiek izmantota Video tiesneša sistēma jeb VAR. Šāds jaunievedums tika ieviests, lai noteiktu, vai bijis vārtu guvums, 11 metru soda sitiens, noraidījums no laukuma, vai arī kļūdains spriedums par spēlētāja identitāti kādā no tiesneša lēmumiem.

Pasaules kausa finālturnīrs Krievijā notiks 11 pilsētās, cīņas aizvadot 12 stadionos.

Uz finālturnīru ir devušies pārsvarā visi vadošie planētas futbolisti. Sacensībās savas valstis pārstāvēs šī brīža trīs lielākās zvaigznes pasaules futbolā - Neimars (Brazīlija), Krištianu Ronaldu (Portugāle) un Lionels Mesi (Argentīna).

Tituliem bagātā komanda Pasaules kausa izcīņu vēsturē ir Brazīlija, kas prestižajā turnīrā kopumā triumfējusi piecas reizes. Tikmēr ar četriem tituliem seko Vācija un Itālija, kas šim turnīram nemaz nekvalificējās. Vēl divus titulus ir izcīnījusi Argentīna un Urugvaja.

Pašreizējā Pasaules kausa īpašniece ir Vācija, kamēr Brazīlija pēdējo reizi sacensībās uzvarēja 2002.gadā.

Pasaules kausa visu laiku labākais vārtu guvējs ir vācietis Miroslavs Kloze, kurš izcēlies ar 16 vārtu guvumiem, bet slavenā brazīlieša Ronaldu kontā ir 15 precīzi sitieni. Starp šī brīža aktīvajiem spēlētājiem rezultatīvākais ir cits Vācijas futbolists Tomass Millers, kurš guvis desmit vārtus un šajā finālturnīrā, spēlējot rezultatīvi, var uzlabot savas pozīcijas visu laiku izcilāko vārtu guvēju sarakstā.

Tikmēr vienīgais futbolists, kurš savas karjeras laikā ir izcīnījis trīs Pasaules kausus, ir leģendārais brazīlietis Pele. Līdz šim nevienam citam spēlētajam neko līdzīgu nav izdevies atkārtot. Starp šī brīža aktīvajiem spēlētājiem neviens nav ieguvis vairāk par vienu trofeju.

Krievijas izlases sastāvs - Igors Akinfejevs, Jurijs Žirkovs, Māriu Fernāndešs, Sergejs Ignaševičs, Iļja Kutepovs, Romāns Zobņins, Jurijs Gazinskis, Aleksandrs Golovins (Artjoms Dzjuba, 70.min.), Alans Dzagojevs (Deniss Čeriševs, 24.min.), Aleksandrs Samedovs (Dalers Kuzjajevs, 64.min.), Fjodors Smolovs

Saūda Arābijas izlases sastāvs - Abdullahs al Majufs, Jasers al Šarani, Osama Havsavi, Omars Havsavi, Mohameds al Buraiks, Abdulla Otaifs (Fahads al Muvallads, 64.min.), Salems al Davsari, Salmans al Faradžs, Taisirs al Jasims, Jahija al Šehri (Hatans Bahebri, 74.min.), Mohameds al Salavi (Mohanads Assiri, 85.min.)