foto: Facebook
Leģendārais Artūrs Irbe: „Es savas zināšanas kapā nepaņemšu. Nezinu, vai paradīzē spēlēs hokeju?”
Slavenais hokeja vārtsargs Artūrs Irbe (no labās) un Baltezera draudzes mācītājs Ivars Jēkabsons Ādažu luteriskās draudzes dienās spriež par to, vai paradīzē hokeju spēlēs.
Hokejs
2017. gada 23. augusts, 07:01

Leģendārais Artūrs Irbe: „Es savas zināšanas kapā nepaņemšu. Nezinu, vai paradīzē spēlēs hokeju?”

Kasjauns.lv

Slaveno latviešu hokeja vārtsargu nodarbina jautājums, vai paradīzē spēlēs hokeju. Tāpēc pašlaik viņš savu gadu gaitā krāto hokeja spēles meistarību nodod tālāk šīs zemes dzīvē un trenē jaunos hokejistus. Irbe tikko piedalījies Ādažu luteriskās draudzes dienās Baltezera baznīcā, kurā gan sev, gan citiem uzdeva eksistenciālus jautājumus.

Draudzes cilvēku sarunas ar hokejistu, kurš izrādās ir arī dziļi ticīgs cilvēks, notika nepiespiestā gaisotnē pļavā pie baznīcas pēc ģimenēm veltītā svētdienas dievkalpojuma kopā ar mācītāju Ivaru Jēkabsonu, vēstīts Baltezera baznīcas mājaslapā.

„Es savas zināšanas kapā nepaņemšu. Paradīzē es nezinu vai hokeju spēlēs? Ja Dievs būs žēlīgs un es līdz turienei nokļūšu. Tāpēc jāpalīdz jauniem censoņiem, kuriem acis deg!” Tā par šodienas dzīvi teica Irbe. Šobrīd viņam ir tas, par ko ir sapņojis, - viņš ar ģimenei dzīvo Latvijas laukos un trenē jaunos, topošos hokejistus.

Varbūt ne visiem ir zināms, ka pasaulē slavenais hokejists, kurš savu karjeru pārsvarā aizvadījis NHL, ir arī ticīgs cilvēks un viņa ticība ir mantojums no viņa ģimenes un veidojusies personīgā pieredzē. Viņš Ādažu draudzes dienās dalījās ar to, ka Dieva un Svētā Gara klātbūtne viņu vienmēr ir pavadījusi gan karjeras augšupejā, gan sarežģītos dzīves posmos. Tieši karjeras augšupeja bija laiks, kad Artūrs esot mācījies lūgt Dievu.

„Tolaik manas lūgšanas bija diezgan konkrētas un skaidras - no galvas iemācīta Tēvreize, pēc tam pielikts klāt lūgums atbilstoši situācijai. Es lūdzu katru vakaru un dažreiz arī katru rītu jebkur pasaulē, kur es braucu un kur es piedalījos mačos. Tas mani nostabilizēja un palīdzēja tikt galā ar tām daudzajām dilemmām, kuras katru dienu mani nodarbināja,” atklāja Artūrs.

Visos braucienos viņam vienmēr bijusi līdzi Bībele. Šajā Bībelē viņš smēlies spēkus arī tajos grūtajos brīžos, kad visi dzīves sapņi jukuši. „Es zinu, ka visgrūtākajos momentos Dievs mani ir uzrunājis. Kad es griezos pie Dieva, es vēru vaļā Bībeli un lasīju. Un Dievs caur to man atbildēja tieši uz tiem jautājumiem, kuri mani tai brīdī nomocīja. Tas man deva tādu spēku un mieru, ka raizes vairs nespēja izsist no sliedēm. Tā bija milzīga svētība,” ļoti personiskā pieredzē dalījās Irbe.

Īpaši vēršoties pie jauniešiem, viņš uzsvēra, ka mūsu neatlaidība un ticība ir daudzkārt svarīgāka par to, ko mēs šobrīd spējam. „Dzīve ir mācību process. Par to nav jāuztraucas, ja mēs kaut ko nemākam. Mēs visu laiku augam savā ticībā un arī mūsu izpratnē par mūsu personīgām attiecībām ar Dievu, ar Jēzu,” saka „Irbe kā mūris”.

Jāteic, ka šobrīd kinopilsētiņā „Cinevilla” Slampes pagastā notiek kristīgo jauniešu organizācijas „History Makers” („Vēstures veidotāji”) starptautiskā konference „History Makers United”, kura apvieno jauniešus no dažādām kristīgām konfesijām. Šajā Dieva slavēšanai veltītajā nometnē piedalās ar Artūrs Irbe, kurš ar savu stāstu un piemēru jauniešus iedvesmo aktīvai un ticības pilnai dzīvei. Sportists atzīmē, ka jauniešu personīgajā izaugsmē būtiska loma ir kristīgo principu izpratnei. „Bērnam vispirms būtu jābūt kristīgā vidē un jāpiekļūst pie informācijas par kristīgajiem principiem, jo tā ir patiešām ļoti svarīga! Vecāki, kuri nāk no kristīgas vides, mēģina savus bērnus arī ievirzīt, bet tik un tā bērnam ir jāpieņem savs lēmums. Vienmēr jau liekas, ka zāle ir zaļāka sētas otrā pusē, tāda ir cilvēka daba. Bet kristīgās vērtības, manuprāt, palīdz visu sakārtot un salikt pa plauktiņiem,” kristiešu interneta izdevumam tuvuma.lv atzinis sportists.