foto: LETA
Latvijas hokejisti pēc pirmās trešdaļas uzvar spēcīgo ASV izlasi
Vārtus guva Teodors Bļugers.
Hokejs
2017. gada 13. maijs, 13:36

Latvijas hokejisti pēc pirmās trešdaļas uzvar spēcīgo ASV izlasi

LETA

Latvijas hokeja izlase pasaules čempionāta piektajā mačā pēc pirmās trešdaļas ar rezultātu 1:0 uzvar spēcīgo ASV valstsvienību. Rezultātu pirmās trešdaļas 12.minūtē pretuzbrukumā pēc Māra Bičevska piespēles atklāja Teodors Bļugers.

Komandas spēli sāka aktīvi un ļoti agresīvi, jau pirmajās minūtēs izveidojot vairākus ļoti labus vārtu gūšanas momentus, no kuriem bīstamākie izdevās Latvijas uzbrucējiem Mārim Bičevskim un Kasparam Daugaviņam. Kopumā ripu trešdaļas pirmajā pusē vairāk kontrolēja Latvijas izlase.

Spēles 12.minūtē arī Latvijas izlasei izdevās atklāt rezultātu, kad amerikāņi aizrāvās uzbrukumā un latviešiem izdevās noķert viņus uz pretuzbrukumu - ripu panāca Bičevskis, kurš iespēlēja Bļugeram vārtu priekšā un viņš nekļūdījās. Ļoti drīz pēc vārtu guvuma Latvijas izlase palika mazākumā, noteikumus pārkāpjot komandas kapteinim Daugaviņam, tomēr komandas biedri šīs divas minūtes samērā droši izturēja.

Arī pēc tam pāris minūtes ASV izlasei bija diezgan izteikts pārsvars, bet Latvija dažbrīd centās atbildēt ar pretuzbrukumiem, savukārt trešdaļas beigas atkal ritēja līdzvērtīgi, Latvijai saglabājot vadību ar 1:0.

Pēc mača ar Itāliju hokeja fani nonāk ekstāzē 2017. gadā

Pēc trešās uzvarētās spēles hokeja čempionātā, mūsējo fani devās ielās atzīmēt grandiozo notikumu.

gallery icon
34

Latvijas hokeja fani Ķelnē 2017. gadā

Latvijas izlases hokeja fani devušies uz Pasaules hokeja čempionātu Ķelnē, lai atbalstītu mūsu sportistus

gallery icon
22

Brāļi Bukarti parāda, kā mūsu hokejisti dzīvo Ķelnē

Latvijas hokeja izlase, kura pasaules čempionātā Ķelnē pirmajos divos mačos izcīnījusi divas uzvaras pamatlaikā, lielāko daļu sava brīvā laika pavada ...

gallery icon
41

Šai spēlei Latvijas izlases sastāvā nav pieteikti uzbrucēji Vitālijs Pavlovs un Frenks Razgals, bet pieteikumā ir astoņi aizsargi, kuru vidū ir arī debitants Kristofers Bindulis. Savukārt vārtus arī turnīra ceturtajā cīņā sargā Elvis Merzļikins.

A apakšgrupas dueli tiešraidē iespējams vērot televīzijas kanālos TV3, 3+ un "Re:TV".

Latvijas hokeja izlase šo turnīru iesāka kā nevienu citu pasaules čempionātu, pirmajās trijās izcīnot trīs uzvaras pirmajās trijās spēlēs. Vispirms ar 3:0 tika pārspēta Dānija, pēcāk ar 3:1 pieveikta arī Slovākija, bet otrdien grūtā cīņā ar 2:1 uzvarēta arī A apakšgrupas vājākā komanda Itālija. Tomēr ar ceturto kārtu Latvijai pretī nāk spēcīgāki pretinieki, un pirmajā šādā mačā ceturtdien ar 0:2 cienīgā cīņā nācās piekāpties olimpiskajai vicečempionei Zviedrijai.

Hokejists Koba Jass fanu teltī jūt līdzi Latvijas hokeja izlasei

Hokejists Koba Jass fanu teltī jūt līdzi Latvijas hokeja izlasei.

gallery icon
18

Latvijas hokejisti stājas pretī zviedriem

Ceturtdien, 11.maijā, Latvijas hokeja izlase pasaules čempionāta ceturtajā spēlē stājās pretī spēcīgajai Zviedrijai.

gallery icon
45

Latvijas - Slovākijas mačs hokeja čempionātā

Latvija - Slovākija 3:1 (1:0, 1:0, 1:1). Un prieks!

gallery icon
40

Līdzjutēji teltī pie Kongresa nama svin Latvijas hokejistu uzvaru 2017. gadā

Hokeja līdzjutēji Fanu teltī pie Rīgas Kongresu nama vēro Pasaules hokeja čempionāta tiešraidi no Ķelnes, kurā tiekas Latvijas un Dānijas ...

gallery icon
58

Savukārt pirmdien Latvija spēkosies pret Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenēto Krievijas izlasi, kamēr dienu vēlāk iecerēts duelis pret Vāciju, kas, visticamāk, būs izšķirošais par vietu ceturtdaļfinālā.

Tikmēr ASV valstsvienība četru spēļu laikā arī iekrājusi deviņus punktus, tāpēc tā ar Latviju turnīra tabulā atrodas līdzās. Pasaules čempionāta pirmajā mačā amerikāņi negaidīti ar 1:2 piekāpās mājiniecei Vācijai, kamēr pēc tam sekojušas trīs uzvaras pēc kārtas - 7:2 pār Dāniju, 4:3 pār Zviedriju un 3:0 pār Itāliju.

A apakšgrupas kopvērtējumā līdere ar 11 punktiem četrās spēlēs ir Krievija, bet ar desmit punktiem piecās cīņās seko Zviedrija. Tālāk ar deviņiem punktiem ir ASV un Latvija, kamēr piektā ar sešiem punktiem ir Vācija, bet tālāk ar četriem punktiem seko Slovākija un Dānija. Tikmēr Itālija piecās spēlēs tikusi tikai pie viena punkta.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs līdz 16.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas būs spiestas pamest augstāko divīziju.

Atjaunotās Latvijas laikā izlase ar ASV tikusies 11 reizes, tikusi pie trim uzvarām, septiņas reizes zaudējusi un vienreiz spēlējusi neizšķirti. Iepriekšējo reizi abas komandas tikās 2014.gadā planētas meistarsacīkstēs Minskā, kad aizraujošā mačā Latvija izcīnīja uzvaru ar 6:5.

Kā jau vairākus gadus ierasts, ASV uz pasaules čempionātu ved gados jaunu komandu, turklāt tās sastāvā regulāri ir hokejisti no Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) čempionāta. Tiesa, lielāko daļu no šīs valstsvienības veido Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētāji.

ASV izlases lielākā zvaigzne ir Kalgari "Flames" līderis Džonijs Gudro, kurš šajā sezonā 72 spēlēs izcēlās ar 18 vārtiem un 43 rezultatīvām piespēlēm, kamēr četrās Stenlija kausa cīņās viņa rēķinā divas rezultatīvas piespēles. Viens no komandas līderiem ir arī Zemgus Girgensona komandas biedrs Bufalo "Sabres" vienībā Džeks Aikels, kuram 61 spēlē šajā sezonā 24 vārti un 33 piespēles. Savukārt Ņujorkas "Islanders" uzbrucējs Anderss Lī šosezon izcēlās ar 34 precīziem raidījumiem.

Šī gada pasaules čempionāta rezultatīvāko spēlētāju sarakstā ASV hokejisti nav plaši pārstāvēti, bet rezultatīvākais vienībā ar septiņām rezultatīvām piespēlēm ir Detroitas "Red Wings" uzbrucējs Dilans Larkins.

Iepriekšējo reizi pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā Latvijas izlase piedalījās 2009.gadā, kad Šveicē atkārtoja savu visu laiku labāko rezultātu un ierindojās septītajā vietā. Šāds sasniegums Latvijas izlasei padevies arī 1997. un 2004.gadā, bet pēdējos čempionātos labākais sasniegums ir desmitā vieta, kas iegūta 2012.gadā.

Latvijas izlase pasaules čempionātā Ķelnē piedalījās arī 2001.gadā, kad Haralda Vasiļjeva vadībā tika ieņemta 13.vieta.

Latvijas hokeja izlases sastāvs spēlē ar ASV:

vārtsargi - Elvis Merzļikins (Ivars Punnenovs);

aizsargi - Kristaps Sotnieks - Artūrs Kulda, Oskars Cibuļskis - Guntis Galviņš, Ralfs Freibergs - Uvis Balinskis, Kristofers Bindulis - Jānis Jaks;

uzbrucēji - Kaspars Daugaviņš - Andris Džeriņš - Roberts Bukarts, Jānis Sprukts - Rihards Bukarts, Miks Indrašis, Gunārs Skvorcovs - Zemgus Girgensons - Ronalds Ķēniņš, Teodors Bļugers - Gints Meija - Māris Bičevskis.

ASV hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātā:

vārtsargi - Džimijs Hovards (Detroitas "Red Wings", NHL), Konors Hellebaks (Vinipegas "Jets", NHL);

aizsargi - Konors Mērfijs (Arizonas "Coyotes", NHL), Daniels Briklijs (Minesotas Štata universitāte, NCAA), Džeikobs Truba ("Jets"), Čārlijs Makevojs (Bostonas "Bruins"), Noā Henifins (Karolīnas "Hurricanes", NHL), Trevors van Rīmsdaiks (Čikāgas "Blackhawks", NHL), Denijs Dikaizers ("Red Wings"), Breidijs Šejs (Ņujorkas "Rangers", NHL);

uzbrucēji - Džozefs Teilors Komfers (Kolorado "Avalanche", NHL), Endrū Kops ("Jets"), Andersons Bjorks ("Notre Dame" Universitāte, NCAA), Džordans Grīnvejs (Bostonas universitāte, NCAA), Džonijs Gudro (Kalgari "Flames", NHL), Niks Bjugstads (Floridas "Panthers", NHL), Džeks Aikels (Bufalo "Sabres", NHL), Niks Šmalcs ("Blackhawks"), Kristians Dvoraks, Kleitons Kellers (abi - Arizonas "Coyotes", NHL), Dilans Larkins ("Red Wings"), Anderss Lī, Broks Nelsons (abi - Ņujorkas "Islanders", NHL), Kevins Heiss ("Rangers").