foto: Sintija Zandersone/LETA
Latvijas izlase sestdien sāks 21. pasaules čempionātu pēc kārtas hokeja elitē
Pasaules čempionāts sāksies Ķelnē un Parīzē sāksies piektdien, bet Latvijas izlase pirmo spēli aizvadīs sestdien.
Hokejs
2017. gada 3. maijs, 11:58

Latvijas izlase sestdien sāks 21. pasaules čempionātu pēc kārtas hokeja elitē

LETA

Latvijas hokeja izlase ar jaunu komandas identitāti un jaunu galveno treneri pie stūres sestdien sāks dalību pasaules čempionātā, augstākajā divīzijā spēlējot jau 21.gadu pēc kārtas.

Latvijas izlasi cīņā vedīs titulētais kanādiešu speciālists Bobs Hārtlijs, kurš savulaik ir izcīnīja prestižo Stenlija kausu, bet nesenajā 2015.gadā tika nosaukts par Nacionālās hokeja līgas (NHL) labāko treneri. Tāpat valstsvienībai ir izveidots jauns sauklis jeb identitāte, komandas garu raksturojot kā "Lauvas sirds", simbolizējot pašatdevi, cīņasgribu un patriotismu.

Šis pēc daudziem gadiem būs pirmais čempionāts, kurā Latvijas izlase meistarsacīkstēm tika gatavota jaunas Latvijas Hokeja federācijas (LHF) vadībā. Pērn oktobrī no LHF prezidenta troņa tika gāzts Kirovs Lipmans, viņa vietā stājoties Aigaram Kalvītim, kamēr federācijas ģenerālsekretāra vietu ir ieņēmis Viesturs Koziols. Lipmans LHF vadīja kopš 1998.gada, bet vēl pirms tam federācijas galvgalī bija arī 1994. un 1995.gadā.

Līdz ar varas maiņu federācijā, būtiskas izmaiņas skāra arī izlasi, pirmkārt, galvenā trenera amatā nolīgstot Hārtliju. Tāpat komandai tika izveidota jauna identitāte, kā arī sagatavošanās procesā nodrošināti ļoti labi darba apstākļi, kādi iepriekšējos gados, pēc pašu hokejistu teiktā, nebija.

Hārtlijam ir liela pieredze darbā Nacionālajā hokeja līgā (NHL), kur viņš ir trenējis trīs klubus. No 1998. līdz 2003.gadam Hārtlijs vadīja Kolorādo "Avalanche" komandu, kurā pirmajās divās sezonās vēl spēlēja Latvijas hokeja leģenda Sandis Ozoliņš. No 2003. līdz 2008.gadam viņš bija Atlantas "Thrashers" galvenais treneris, bet no 2012.gada līdz iepriekšējās sezonas beigām Hārtlijs stūrēja Kalgari "Flames" klubu.

Kanādietis 2011./2012.gada sezonā strādāja arī Šveices augstākās līgas (NLA) klubā Cīrihes "ZSC Lions", kurā spēlēja Latvijas izlases uzbrucējs Ronalds Ķēniņš, aizvedot komandu līdz valsts čempionu titulam.

Hārtlijs trenera karjeru sāka 1987.gadā, sākumā strādājot ar Kanādas junioru klubiem, bet 1993.gadā viņš pārcēlās uz Amerikas Hokeja līgu (AHL), kur vadīja Kornvolas "Aces" un Hēršijas "Bears" komandu, ar kuru 1997.gadā izcīnīja Kaldera kausu.

Savukārt ar Kolorādo "Avalanche" Hārtlijs 2001.gadā izcīnīja Stenlija kausu. Tāpat viņš piecas reizes NHL savus vadītos klubus ir aizvedis līdz izslēgšanas spēļu konferenču fināliem.

Hārtlijs 2015.gadā tika atzīts par NHL sezonas labāko treneri, iegūstot Džeka Edamsa vārdā nosaukto balvu.

Darbā ar Latvijas izlasi Hārtlijam palīdz viņa ilggadējais asistents Žaks Klutjē, kā arī Artis Ābols un Kārlis Zirnis. Ābolam valstsvienības trenera palīga amatā šī ir atgriešanās, jo 2012.gadā viņš bija arī Teda Nolana palīgs, savukārt Zirnis par palīgu izlasē strādājis jau kopš 2013.gada.

Hārtlijs izlasē ienesis jaunas vēsmas, spēlētājiem atzīstot, ka treniņos ļoti liela uzmanība tika pievērsta spēles sīkākajām niansēm, kas pie iepriekšējiem treneriem nebija pieredzēts. Tāpat jaunievedums bija nedēļas vērtīgākā spēlētāja noteikšana, viņiem pasniedzot ugunsdzēsēju ķiveri.

Tiesa, izmaiņas Latvijas hokeja galvenās komandas ikdienā brīžiem nebija īsti izprotamas, darba procesā radot bažas par sastāva komplektēšanas principiem. Valstsvienībai tā arī netika atrasts ģenerālmenedžeris. Par iespējamu šī amata pildīšanu tika uzrunāts Sandis Ozoliņš, tomēr abas puses vienošanos nepanāca. Lai arī LHF ģenerālsekretārs Koziols publiski pauda, ka izlasei ģenerālmenedžera amats nav vitāli svarīgs, veidojot komandu, bija arī pāris nesaprotami lēmumi. Tā aizsargs Ēriks Ševčenko pats uzprasījās piedalīties treniņnometnē, un beigās izturēja līdz pēdējai spēlētāju atsijāšanas dienai, savukārt pieredzējušie uzbrucēji Jānis Sprukts un Mārtiņš Cipulis, uz treniņiem tika aicināti vien labu laiku pēc tam, kad jau bija atgriezušies dzimtenē no sezonas ārvalstu klubos. Sprukts cīņu par vietu sastāvā izturēja, kamēr Cipulis nē.

Tomēr, vērtējot sastāvu, šī varētu būtu viena no spēcīgākajām izlasēm kopš 2014.gada Soču olimpiskajām spēlēm. No potenciālajiem izlases līderiem komandai nevarēs palīdzēt aizsargi Oskars Bārtulis un Krišjānis Rēdlihs, kā arī uzbrucēji Mārtiņš Karsums un Miķelis Rēdlihs, kuri nevar spēlēt veselības problēmu dēļ.

Savukārt pārējie Latvijas hokeja labākie spēki ir ierindā. Komandas pamatvārtarga lomai tiek gatavots Elvis Merzļikins, kurš pērn pirmā numura lomā izkonkurēja nu jau izlasē karjeru noslēgušo Edgaru Masaļski. Tāpat uz Ķelni dosies Ivars Punnenovs un Jānis Kalniņš.

Aizsardzībā būs astoņi spēlētāji - Oskars Cibuļskis, Guntis Galviņš, Ralfs Freibergs, Uvis Balinskis, Artūrs Kulda, Kristofers Bindulis, Jānis Jaks un Kristaps Sotnieks, bet uzbrukumā pagaidām vēl ir viens liekais spēlētājs, jo sastāvā ir Lauris Dārziņš, Gints Meija, Māris Bičevskis, Miks Indrašis, Gunārs Skvorcovs, Vitālijs Pavlovs, Frenks Razgals, Kaspars Daugaviņš, Ronalds Ķēniņš, Roberts Bukarts, Rihards Bukarts, Andris Džeriņš, Jānis Sprukts, Teodors Bļugers un Zemgus Girgensons, kurš ir vienīgais Latvijas izlases spēlētājs no NHL.

Trīs dienas pirms pirmās cīņas čempionātā, no izlases tika atskaitīti aizsargs Ševčenko, un uzbrucēji Edgars Kulda un Rodrigo Ābols, paziņojot 25 spēlētājus, cik drīkstēs pieteikt pasaules čempionātam, tomēr vēlāk kļuva zināms, ka valstsvienībai pievienosies arī sezonu Ziemeļamerikā noslēgušais Bļugers. Viena izlase turnīram maksimāli drīkst pieteikt 25 hokejistus, no kuriem trim jābūt vārtsargiem, tiesa, visas pieejamās vietas nav obligāti jāaizpilda līdz pasaules čempionāta sākumam un spēlētājus drīkst pieteikt arī vēlāk.

Pasaules čempionātā Latvijas izlasē būs brāļi Roberts un Rihards Bukarti. 26 gadus vecais Roberts piedalīsies jau piektajās meistarsacīkstēs, bet 21 gadu vecais Rihards šosezon piedzīvos debiju. Tikmēr sastāvā pirmoreiz kopš 2002.gada šoreiz nebūs neviens no brāļiem Rēdlihiem - Miķelis un Krišjānis nespēlē traumu dēļ, bet Jēkabs neizturēja cīņu par vietu sastāvā.

Sacensībās bez Riharda Bukarta debitēs arī aizsargi Uvis Balinskis un Kristofers Bindulis, kā arī uzbrucējs Frenks Razgals. Pieminēšanas vērts ir arī fakts, ka izlasē iekļuva uzbrucējs Vitālijs Pavlovs, kurš šosezon 53 spēlēs ar Latvijas komandu Rīgas "Dinamo" palika bez gūtajiem vārtiem. Arī izlasē viņš šajā pavasarī desmit mačos palicis bez rezultativitātes punktiem, tomēr vienus vārtus valstsvienības labā guva novembrī pārbaudes turnīrā Slovēnijā.

LHF izlasei devusi uzdevumu iekļūt sacensību ceturtdaļfinālā.

Gatavošanos pasaules čempionātam Latvijas izlase sāka jau marta pirmajās dienās, procesā aizvadot desmit pārbaudes spēles, kurās tika izcīnītas četras uzvaras.

Vispirms ar 0:5 un 1:2 Rīgā tika zaudēts Krievijas olimpiskajai izlasei, pēc tam Daugavpilī Eiropas Hokeja izaicinājuma (EHC) ietvaros ar 1:0 uzvarēta un ar 0:3 zaudēts Baltkrievijai, kam sekoja zaudējums ar 1:4 un uzvara ar 4:3 pēcspēles metienos pret Zviedriju.

Savukārt noslēdzošajos mačos savā laukumā ar 2:1 tika uzvarēta un ar 4:6 zaudēts Francijai, piedevām pēdējā mačā atvadas no valstsvienības piedzīvoja vārtsargs Edgars Masaļskis, bet pēdējos divos mačos viesos ar 4:3 pagarinājumā tika uzveikta un ar 2:3 zaudēts Vācijai.

Latvijas izlase pasaules čempionātā spēlēs Ķelnē, kur tiks aizvadītas arī izšķirošās meistarsacīkšu cīņas, bet otra apakšgrupa spēkosies Parīzē.

Turnīru Hārtlija vadītā izlase sestdien sāks pret Dāniju, bet nākamajā dienā tiksies ar Slovākiju. Tikmēr 9.maijā būs cīņa ar Itāliju, divas dienas vēlāk nāksies spēlēt pret spēcīgo Zviedriju, bet 13.maijā jāspēlē pret ASV. Savukārt 15.maijā būs jātiekas ar bijušo valstsvienības treneru Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa vadīto Krieviju, bet grupu kārtas noslēdzošā spēle tiks aizvadīta 16.maijā ar turnīra saimnieci Vāciju.

Tikmēr otrā grupā Parīzē spēlēs pašreizējā pasaules čempione Kanāda, vicečempione Somija, kā arī Čehija, Šveice, Baltkrievija, Norvēģija, Francija un Slovēnija.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs no 5. līdz 16.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas būs spiestas pamest augstāko divīziju.

Viņu vietā nākamajā gadā nāks Austrija un Dienvidkoreja, kuras ieņēma pirmās divas vietas pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā, piedevām korejieši nākamgad elites grupā spēlēs pirmo reizi vēsturē.

Pirms pasaules čempionāta Latvijas izlase Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) pasaules rangā atrodas 12.pozīcijā, kamēr līdere ir Kanāda.

Iepriekšējo reizi pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā Latvijas izlase piedalījās 2009.gadā, kad Šveicē atkārtoja savu visu laiku labāko rezultātu un ierindojās septītajā vietā. Šāds sasniegums Latvijas izlasei padevies arī 1997. un 2004.gadā.

Iepriekšējos divos pasaules čempionātos, kad Latviju attiecīgi 2015.gadā vadīja Aleksandrs Beļavskis, bet pērn Leonīds Beresņevs, tā ieņēma 13.vietu, savukārt vēl pirms tam trīs čempionātos Teda Nolana vadībā Latvija 2012.gadā bija desmitā, bet nākamajos divos gados ieņēma 11.pozīciju.

Pasaules čempionātu vēsturē zelta medaļām bagātākā ir Krievijas izlase (iepriekš - PSRS), kas medaļas kaklā kārusi 45 reizes - 27 zelta, desmit sudraba un astoņas bronzas. Hokeja dzimtenes Kanādas pārstāvji iekrājuši 48 medaļas (26 zelta, 13 sudraba un deviņas bronzas), bet trešajā vietā ar 46 godalgām atrodas Čehija (agrāk - Čehoslovākija), kas izcīnījusi 12 zelta, 13 bronzas un 21 bronzas medaļu.

Pērn pasaules čempionāta finālā Kanādas izlase ar 2:0 uzvarēja Somiju, otro gadu pēc kārtas izcīnot zelta medaļas, savukārt bronzu ieguva Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenētā Krievija, kura 2014.gadā kļuva par čempioni, bet 2015.gadā palika otrā, līdz ar to godalgas ir izcīnījusi trīs čempionātos pēc kārtas.

Kopš 1993.gada, kad PSRS un Čehoslovākijas vairs nebija uz pasaules kartes, līdz pat 2013.gadam pie medaļām pasaules čempionātos tikušas tikai septiņas valstis - Kanāda, ASV, Krievija, Zviedrija, Somija, Čehija un Slovākija -, taču tad šo kārtību izjauca Šveice, kas bija otrā.

Latvijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātam:

vārtsargi - Jānis Kalniņš (Rīgas "Dinamo"), Ivars Punnenovs (Langnau "Tigers", Šveice), Elvis Merzļikins ("Lugano", Šveice);

aizsargi - Oskars Cibuļskis, Guntis Galviņš, Ralfs Freibergs, Uvis Balinskis (visi - Rīgas "Dinamo"), Artūrs Kulda (Helsinku "Jokerit", Somija), Kristofers Bindulis (Augšezera Universitātes komanda "Lakers", NCAA), Jānis Jaks (Amerikas Starptautiskā koledža, NCAA), Kristaps Sotnieks (Toljati "Lada", Krievija);

uzbrucēji - Lauris Dārziņš, Gints Meija, Māris Bičevskis, Miks Indrašis, Gunārs Skvorcovs, Vitālijs Pavlovs (visi - Rīgas "Dinamo"), Frenks Razgals ("Rīga"), Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas "Torpedo", Krievija), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes "ZSC Lions", Šveice), Roberts Bukarts ("Zlīn", Čehija), Rihards Bukarts (Springfīldas "Thunderbirds", AHL), Andris Džeriņš (Hradeckrālovas "Mountfield", Čehija), Jānis Sprukts ("Ritten Sport", Itālija), Zemgus Girgensons (Bufalo "Sabres", NHL), Teodors Bļugers (Vilksbāres/Skrentonas "Penguins", AHL).