Latvijas izlases vienīgās centra spēlētājas portrets
Basketbols
2009. gada 4. jūnijs, 10:49

Latvijas izlases vienīgās centra spēlētājas portrets

Jauns.lv

Eiropas sieviešu čempionātā basketbolā Latvijas izlasei pienākuši grūti laiki – traumu dēļ pilnvērtīgi palīdzēt nevarēs centra spēlētājas Aija Brumermane un Ieva Kubliņa. Tāpēc viss cīņas smagums „garajā galā” nu būs jāiztur vienai pašai Zanei Tamanei (28).

194 cm garajai dāmai tas būs smags un atbildīgs pārbaudījums, taču Zane pieradusi pie grūtām cīņām. Jo ne velti viņa ir pirmā un vienīgā dāma no Latvijas, kas spēlējusi Sieviešu nacionālajā basketbola asociācijā WNBA. Kasjauns.lv raksta, kā Zane kļuva par basketbolisti, kā nokārtojusies viņas ģimenes dzīve, ko labprāt dara brīvajā laikā.

Talants nepazūd

Loģiski, ka slaidā auguma dēļ Zanei Tamanei nekas cits neatlika, kā kļūt par basketbolisti. Lai gan bērnībā viņa vesta uz dažnedažādiem pulciņiem, tomēr zīmēšanas un dziedāšanas vietā visvairāk paticis sportot. Ar basketbolu Zane sāka nodarboties 4. klasē, kad uz Āgenskalna ģimnāziju atnāca trenere Ināra Jēkabsone un piedāvāja meitenei trenēties šajā sporta veidā. Zanes talants tika pamanīts, un jau 14 gadu vecumā viņu uzaicināja spēlēt vienā no labākajām Latvijas sieviešu basketbola komandām "Klondaika".

„Ar katru treniņu basketbols iepatikās arvien vairāk,” atceras Zane un, vaicāta, kas viņu saista šajā sporta veidā, sirsnīgi smejas: „Tas taču ir interesanti! Jā, sieviešu basketbols ir kļuvis vīrišķīgāks, spēļu laikā ir gan grūdieni, gan sitieni, taču nav jau tik traki. Sports paliek sports. Turklāt basketbolā varu pilnībā sevi parādīt, tas ir veids, kā izmantot savu talantu.”

Basketbola Mekā

2002. gadā Zane absolvēja Rīgas Āgenskalna ģimnāziju un devās studēt uz Rietumilinoisas universitāti ASV. Pēc tās absolvēšanas (Zanei ir bakalaura grāds uzņēmējdarbībā) viņa spēlēja Spānijas klubā „Barcelona”, bet pirms trim gadiem basketbolisti sastāvā iekļāva WNBA komanda.

To, ka iekļuvusi vēsturē kā pirmā Latvijas basketboliste, kas spēlējusi sieviešu NBA, Zane Tamane uztver bez kompleksiem, jo, kā pati smej, ar zvaigžņu slimību nesirgst. Tieši pretēji, Zane uzskata, ka Latvijā ir pietiekami daudz talantīgu spēlētāju, kas varētu karjeru turpināt WNBA.

Kaut arī tagad Zane ir profesionāle un ar basketbolu pelna naudu, vēl pirms diviem gadiem viņa atzina, ka neuzskata sevi par profesionāli. „Man basketbols joprojām ir hobijs! Nezinu, kad man pielēks, ka esmu jau profesionāla,” toreiz intervijā smejoties teica Tamane un atklāja, ka arī sieviešu basketbolā sportistes var labi nopelnīt.

„Eiropas labākajos klubos algas ir ļoti labas. Tāpēc meitenēm tomēr ir vērts trenēties un rūpēties par karjeru. Protams, sieviešu basketbolā nav tik dāsns atalgojums kā vīriešiem, bet, piemēram, labākajos klubos jaunajām spēlētājām pirmajā gadā alga ir 3000—10 000 eiro mēnesī.”

Algas apmērs gan atkarīgs no pašām basketbolistēm, viņu talanta un meistarības. „Taču jāatzīst, ka augumā garajām spēlētājām maksā krietni vairāk. Jo tādu kā mēs nav daudz,” neslēpj 194 centimetrus slaidā Zane.

Augums nav šķērslis

Pēdējos gados Zanei Tamanei brīvu brīžu gandrīz nav bijis - visu laiku basketbols. „Protams, bija grūti. Dažreiz iestājas nogurums, taču spēju saņemties,” viņa stāsta.

Brīvos brīžus Zane pavada pārsvarā mājās. „Visu laiku aizņem treniņi un spēles. Bet starp tām mēģinu satikties ar draugiem, palasīt kādu grāmatu.” No grāmatām Zanei visvairāk patīk Paulu Koelju darbi, no filmām viņa iecienījusi romantisku kino un komēdijas. „Kādreiz patika šausmu filmas, bet tagad vairs ne - man no šausmenēm ir bail. It kā esmu kļuvusi vecāka, tomēr baidos,” smejas basketboliste.

Zane atklāj: kaut arī basketbols aizņem daudz laika, izdodas atrast arī brīžus privātajai dzīvei. Viņa ir precējusies ar arābu izcelsmes spāņu basketbolistu Hesamu Tamanu, ar kuru Zane iepazinās Spānijā un kuram nu ir Latvijas pilsonība. Abi dzīvo kopā un rūpējas par labradora šķirnes suņuku Rokiju.

Taujāta, vai, vēl brīvai meitenei esot, ir sanācis arī klubiņos ar puišiem iepazīties, basketboliste pasmaida, ka sporta dēļ īpaši daudz ar izklaidēm nav aizrāvusies un neaizraujas arī tagad. Bet - kā bijis ar puišiem, vai izdevies arī ar kādu padejot? „Protams, gara auguma meitenēm ir citādi - daudzi puiši, kompleksu mākti, pat neuzdrošinājās tuvoties, taču es par to īpaši neuztraucos. Lai gan pati jaunībā garā auguma dēļ sirgu ar dažnedažādiem kompleksiem. Taču nu tā ir pagātne, jo uzskatu, ka varu lepoties ar savu augumu, jo ne katrai tāds dots. Ir garas meitenes, taču ir jau arī gari puiši!”

Juris Vaidakovs/ Foto: LETA/AFP, no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva