2009. gada 4. decembris, 16:08

Balvu par mūža ieguldījumu Latvijas sportā piešķirs Jānim Lūsim

Jauns.lv

2009.gada Latvijas Gada balvu par mūža ieguldījumu Latvijas sportā saņems leģendārais šķēpa metējs, olimpiskais čempions Jānis Lūsis.

Balvu par mūža ieguldījumu Latvijas sportā Jānim Lūsim pasniegs apbalvošanas ceremonijā 23.decembrī. Ceremonija norisināsies "Sapņu fabrikā", un to tiešraidē varēs vērot arī Latvijas Televīzijas 1.kanālā.

"Jānis Lūsis ar neatlaidību, mērķtiecību un darba mīlestību guvis augstus panākumus sportā un trenera darbā, ierakstot savu un Latvijas vārdu pasaules sporta vēsturē," izteicās LOK prezidents Aldons Vrubļevskis. "Viņš devis nenovērtējumu ieguldījumu Latvijas šķēpmešanas attīstībā, veidojot to par vienu no populārākajām sporta disciplīnām valstī. Ar Lūsi lepojas mūsu valstī un visā pasaulē - ne velti Jānis Lūsis atzīts kā visu laiku labākais pasaules šķēpa metējs un Latvijā ieguvis simtgades labākā sportista titulu."

Šogad leģendārais sportists svinēja savu 70 gadu jubileju. Atzīstot, ka sports ir visa viņa dzīve, Jānis Lūsis arī šodien velta sevi šķēpa mešanas attīstībai. Jānis Lūsis padarījis šķēpa mešanu par vienu no Latvijā mīlētākajiem sporta veidiem, kurā panākumus turpina gūt arī jaunā sportistu paaudze - olimpiskie vicečempioni Vadims Vasiļevskis un Ainārs Kovals, kā arī citi.

Jānis Lūsis ir paraugs tiem, kas jau guvuši panākumus, un tiem, kas vēl sper pirmos soļus šķēpa mešanas sektorā.

Jānis Lūsis ir vienīgais Latvijas sportists, kuram izdevies izcīnīt visu trīs kalumu olimpiskās medaļas - olimpisko zeltu 1968.gadā Mehiko, sudrabu 1972.gadā Minhenē un bronzu 1964.gadā Tokijā. Jānis Lūsis ir arī četrkārtējs Eiropas čempions un divkārtējs pasaules rekordists, kā arī Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris.

Balva par mūža ieguldījumu Latvijas sportā tradicionāli tiek piešķirta cilvēkam, kurš ar savu darbu mūža garumā visvairāk veicinājis sporta attīstību un popularitāti Latvijā.

2005.gadā Latvijas Gada balvu sportā par mūža ieguldījumu saņēma šķēpmetēju treneris Valentīns Mazzālītis, 2006.gadā - leģendārais Latvijas hokeja ārsts Jānis Kvēps, 2007.gadā šī balva nonāca visu laiku izcilākās Latvijas basketbolistes Uļjanas Semjonovas īpašumā, bet pērn balvu par mūža ieguldījumu sportā saņēma bijušais LOK prezidents Vilnis Baltiņš.

Kopumā Latvijas Gada balva sportā tiek pasniegta 13 nominācijās. Nominācijas "Paraugs sportā" uzvarētāju izvirza Latvijas Atlētu komisija, savukārt Latvijas Paraolimpiskās komitejas speciālbalvu izvirza un nosaka Latvijas Paraolimpiskā komiteja (LPK).

LETA