1dienas
21stundas
41minūtes
26sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Citi sporta veidi

Dopinga lietošanā pieķertā Kontadora likteni lems pēc diviem mēnešiem

Jauns.lv

Trīskārtējā prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" čempiona Alberto Kontadora, kurš pieķerts dopinga lietošanā, turpmākais liktenis tiks izlemts ne ātrāk kā divu mēnešu laikā, trešdien paziņoja Spānijas Riteņbraukšanas federācija (SRF).

Dopinga lietošanā pieķertā Kontadora likteni lems ...

Starptautiskā Riteņbraukšanas federācija (UCI) pirmdien pieprasīja, lai SRF uzsāk disciplinārās lietas izskatīšanu pret Kontadoru. SRF tika dotas divas dienas, lai informētu Kontadoru par uzsākto lietas izskatīšanu, kas jāpabeidz mēneša laikā. Galīgais šīs lietas lēmums jāpieņem līdz gada beigām.

Kā trešdien vēsta Spānijas laikraksts AS, SRF prezidents Huans Karloss Kastanjo lēmuma pieņemšanu par Kontadora sodīšanu vai attaisnošanu nesola ātrāk par diviem mēnešiem, pieļaujot, ka process var ievilkties pat vēl par mēnesi ilgāk.

"Viss ir atkarīgs no tā, kādus argumentus un pierādījumus savai aizstāvībai piedāvās pats Kontadors. Tāpat sava teikšana būs arī SRF sacensību komitejai, kura ar neitrālu ekspertu palīdzību izskatīs Kontadora sniegto pierādījumu atbilstību patiesībai," pastāstīja Kastanjo. Tāpat Kastanjo paskaidroja, ka UCI nospraustais viena mēneša termiņš attiecas uz dopinga gadījumu izskatīšanu, kamēr Spānijas antidopinga regulas paredz, ka šādos gadījumos maksimālais apsūdzības izskatīšanas periods ir trīs mēneši.

Kā ziņots, otrdien Kastanjo pauda ticību Kontadora nevainībai. "Es ceru, ka situācija tiks atrisināta par labu spāņu riteņbraucējam," Kastanjo teikto citē Spānijas nacionālā radiostacija RNE. "Es Kontadoru pazīstu, kopš viņš sāka piedalīties junioru sacensībās. Nevaru darīt neko citu, kā vien censties iejusties sportista ādā."

Tāpat SRF izteica solījumu, ka pēc UCI pieprasījuma saņemšanas darīs visu iespējamo, lai atšķetinātu radušos situāciju un rastu atbildes uz visiem ar sportista godīgumu saistītajiem jautājumiem.

Kā ziņots, aizliegtā viela - klenbuterols - Kontadora organismā tika konstatēta dopinga analīzēs šī gada "Tour de France" laikā 21.jūlijā. Tomēr spānis uzreiz uzsvēra, ka kāds to speciāli piemaisījis viņa ēdienam. UCI apstiprināja, ka klenbuterols Kontadora organismā konstatēts "nelielos apmēros", tomēr tā turpina izmeklēšanu.

Jau ziņots, ka Kontadora organismā konstatēta vēl viena aizliegtā viela - plastifikators, kas tiek izmantots pipešu ražošanā, kas paredzētas asins pārliešanai. Šīs vielas klātbūtne Kontadora organismā var liecināt par to, ka riteņbraucējam tika veikta asins pārliešana, lai palielinātu organisma izturību. Līdz lietas atrisināšanai Kontadoram aizliegts piedalīties jebkādās sacensībās.

27 gadus vecais Kontadors jau ir paziņojis, ka, ja gadījumā viņu atzīs par vainīgu dopinga lietošanā, tad viņš varētu beigt karjeru.

Jau vēstīts, ka klenbuterola aizliegtā viela tiek lietota, lai samazinātu ķermeņa masu un lai palīdzētu atvieglot elpošanu. Tāpat klenbuterols ir pazīstams ar to, ka viņš dod papildus spēku un enerģiju.

Kā ziņots, par šāda preparāta lietošanu martā tika pieķerts arī Ķīnas riteņbraucējs Fujui Li, kurš pārstāv pazīstamo komandu "RadioShack", kurā startē arī septiņkārtējais prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" uzvarētājs Lenss Ārmstrongs, kuram vēlāk tika piespriesta divu gadu diskvalifikācija, kaut eksperti bija atzinuši, ka tik mazās devās klenbuterols nepalīdz uzlabot sniegumu.

Kontadors augustā parakstīja divu gadu līgumu ar "Saxo Bank" komandu. Līdz šim viņš pārstāvēja Kazahstānas vienību "Astana".

LETA