Granlundam supervārti! Somi apspēlē Krieviju, finālā skandināvu derbijs
Hokejs
2011. gada 14. maijs, 00:01

Granlundam supervārti! Somi apspēlē Krieviju, finālā skandināvu derbijs

Jauns.lv

Fantastiskus vārtus pasaules hokeja čempionāta pusfināla spēlē piektdien guva Somijas izlases spēlētājs Mikaēls Granlunds, palīdzot savai valstsvienībai kļūt par otro sacensību finālisti.

Aizvadītajā mačā Somijas izlase ar rezultātu 3:0 (0:0, 1:0, 2:0) pieveica Krieviju.

Šajā mačā Granlunds 26.minūtē atklāja rezultātu, kad pacēla ripu uz nūjas un "ielika" to vārtos virs Krievijas izlases vārtsarga Konstantīna Baruļina pleca. Savukārt trešajā trešdaļā pa vieniem vārtiem pusotras minūtes laikā guva arī Jani Lajunens un Jarko Imonens.

Līdz ar to finālā svētdien Somija tiksies ar Zviedriju, bet spēlē par trešo vietu Krievija cīnīsies ar pagājušā gada čempionvienību Čehiju.

Kā ziņots, otrā pusfinālā Zviedrija pieveica Čehiju ar 5:2.

Ceļā līdz pusfinālam Somijas izlase piedzīvoja divus zaudējumus, bet Krievijas hokejisti cieta pat trīs neveiksmes. Zīmīgi, ka abas komandas savstarpējo maču aizvadīja arī apakšgrupu turnīra otrajā posmā. Šajā spēlē Somija uzvarēja pēcspēles metienu sērijā ar 3:2.

Zviedrijas izlase pasaules čempionāta pusfinālā spēlēja jau 11. gadu pēc kārtas, bet finālā tā pēdējo reizi bija iekļuvusi 2006. gadā Rīgā notikušajā čempionātā, kurā triumfēja. Savukārt Somija finālā iekļuvusi pirmo reizi kopš 2007. gada, bet pasaules čempionātā tā uzvarējusi tikai vienu reizi - 1995. gadā, kad to trenēja Latvijā pazīstamais Kurts Lindstrēms.

Kā ziņots, ceturtdaļfinālos Čehija ar rezultātu 4:0 pieveica ASV, Zviedrijas izlase ar 5:2 apspēlēja Vācijas hokejistus, Somija ar 4:1 uzvarēja Norvēģijas valstsvienību, bet Krievija ar 2:1 bija pārāka par Kanādas izlasi.

Kā ziņots, Latvijas izlase šī gada pasaules čempionātu noslēdza 13. vietā. Savukārt vietu spēcīgāko komandu vidū zaudēja Austrija un Slovēnija. Tās augstākajā divīzijā nākamgad nomainīs Kazahstānas un Itālijas valstsvienības.

Kā zināms, nākamo divu gadu pasaules čempionāti notiks Zviedrijā un Somijā.

Jau vēstīts, ka Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) kongresā ceturtdien tika apstiprināta jaunā pasaules čempionāta izspēles kārtība, kas spēkā stāsies no nākamā gada. Sākot ar nākamo gadu, pasaules čempionāta augstākajā divīzijā visas 16 komandas, ņemot vērā IIHF rangu, tiks izkārtotas divās apakšgrupās pa astoņām vienībām katrā. Tādējādi katrai valstsvienībai būs garantētas vismaz septiņas spēles. Pēc viena apļa turnīra katras apakšgrupas četras spēcīgākās komandas savas grupas ietvaros aizvadīs ceturtdaļfināla cīņas, bet komandas, kas savā grupā paliks astotajā vietā, automātiski izkritīs uz pasaules čempionāta pirmo divīziju. Savukārt komandām, kas savās apakšgrupās ieņems 5.-7.vietu, pasaules čempionāts būs noslēdzies un tās saglabās vietu augstākajā divīzijā. Līdz ar to pasaules čempionāta augstākajā divīzijā kopējais spēļu skaits tiks palielināts līdz 64 mačiem līdzšinējo 56 vietā.

Nākamā gada pasaules čempionātā apakšgrupu spēles tiks aizvadītas Helsinkos un Stokholmā. Tāpat šajās pilsētās notiks arī katras grupas ceturtdaļfinālu mači, kas nozīmē, ka komandām nevajadzēs pārbraukt uz citu valsti, lai aizvadītu ceturtdaļfināla maču. Savukārt pusfināli un spēles par godalgām nākamajā gadā notiks Helsinkos, bet 2013. gadā - Stokholmā.

Mikaēla Granlunda supervārti – video:

Mača interesantākie momenti - video:

LETA/Foto: Foto: AFP/LETA, EPA/LETA