Basketbols
2011. gada 25. augusts, 15:28

Jelgavas pašvaldība nodibina basketbola klubu "Jelgava"

Jauns.lv

Jelgavas pašvaldība nodibinājusi basketbola klubu (BK) "Jelgava", kuram budžetā rezervējusi 10 000 latu finansējumu, ko vairs neparedz BK "Zemgale", šodien domes sēdē skatot pašvaldības budžeta grozījumus, deputātus informēja Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS).

Paredzēts, ka BK "Jelgava" mantos finansiālās grūtībās nonākušā BK "Zemgale" spēlētājus un vietas Latvijas turnīros. Deputāts Dainis Liepiņš (Reģionu partija) iebilda, ka dibināts jauns klubs tā vietā, lai sakārtotu lietas "Zemgalē" un sniegtu finansējumu jau pazīstamajam klubam.

Rāviņš viņam skaidroja, ka BK "Zemgale" bija dalīts privātuzņēmēju un pašvaldības klubs, kuru finansiālās grūtībās esot novedusi nesaimnieciska rīcība, tāpat pašvaldība neesot saņēmusi izsmeļošus līdzekļu izlietojuma dokumentus no privāto dalībnieku puses, kam Liepiņš, kurš pats ir BK "Zemgale" valdē, iebilda un apliecināja, ka visi dokumenti bijuši iesniegti.

Lēmums dibināt BK "Jelgava" pieņemts, jo pašvaldības pārstāvji konstatējuši, ka BK "Zemgale" darbība faktiski esot apstājusies. Kad Liepiņš vaicāja Rāviņam, kas ir BK "Jelgava" dibinātājs, mērs skaidroja, ka tie ir Jelgavas iedzīvotāji.

Ar Latvijas Basketbola savienību (LBS) esot panākta vienošanās, ka, pārņemot "Zemgales" komandu, BK "Jelgava" varēs startēt "Zemgales" apritē - Latvijas Basketbola līgas (LBL) 1.divīzijā un 2.divīzijā, kā arī Baltijas Basketbola līgas "Izaicinājuma kausā".

Tāpat, skatot budžeta grozījumus, deputāts Liepiņš apšaubīja lietderību tam, ka no neparedzēto izdevumu pozīcijas Jelgavas mērs nolēmis piešķirt pašvaldības līdzfinansējumu vairāk nekā 11 000 latu apmērā pārbaudes spēlēm basketbolā Zemgales Olimpiskajā centrā (ZOC).

Jelgavas pilsētas pašvaldības izpilddirektore Irēna Škutāne deputātam skaidroja, ka šāds mačs veicinās pilsētas un ZOC prestižu un atpazīstamību, kā arī sekmēs augsta līmeņa basketbolu Jelgavā. Liepiņš to apšaubīja kā lieku izšķērdību.

Pēc domes sēdes Liepiņš pauda, ka šādā lēmumā saskata mākslīgu jau tā pārmērīgi dārgā ZOC atbalstīšanu un vienlaikus likumīgu, taču politisku līdzekļu pārdali starp ZZS vadīto Jelgavas pašvaldību un LBS, ko vada ar ZZS saistītais ģenerālsekretārs Edgars Šneps.

Nav informācijas, ka Šneps būtu kādas partijas biedrs, taču, pēc Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, 2009. gada pašvaldību vēlēšanās viņš ZZS sarakstā kandidējis uz Garkalnes novada domi.

Sestdien, 27. augustā Jelgavā ZOC notiks pārbaudes spēle basketbolā, kurā Latvijas izlase sacentīsies ar Lielbritānijas izlasi. Savukārt 13.augustā bija pārbaudes spēle, kurā Latvijas valstsvienība spēlēja ar Krievijas izlasi. Šiem mačiem pašvaldība budžetā atvēlēja vairāk nekā 11 000 latu.

Tāpat Škutāne sēdē apstiprināja Liepiņa aizdomas, ka pašvaldības līdzfinansējums bijis arī LBL "Zvaigžņu spēlei", taču sēdē viņa nevarēja nosaukt precīzu summu.

LETA