Slovākijas hokeja izlase iekļūst pasaules čempionāta finālā
Hokejs
2012. gada 19. maijs, 20:55

Slovākijas hokeja izlase iekļūst pasaules čempionāta finālā

Jauns.lv

Pasaules čempionāta hokejā finālā sestdien trešo reizi valsts pastāvēšanas vēsturē iekļuva Slovākijas izlase, kas pusfināla mačā ar 3:1 (1:0, 0:1, 2:0) uzvarēja Čehiju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Divus vārtus uzvarētāju labā guva pieredzējušais uzbrucējs Miroslavs Šatans.

Tieši Šatans pirmās trešdaļas beigu daļā izvirzīja Slovākijas izlasi vadībā ar 1:0, bet otrās trešdaļas vidū līdzsvaru atjaunoja Mihals Frolīks.

Lūzumu Slovākijas izlase panāca jau trešās trešdaļas pirmajā minūtē, kad mazākumā precīzs bija Šatans, bet vēl pēc četrām minūtēm 3:1 panāca Libors Hudačeks.

Pēc zaudētājiem vārtiem Čehijas izlase veica vārtsarga maiņu, Jakuba Kovārža vietā laukumā sūtot Jakubu Štepaneku, tomēr mača iznākumu čehi vairs nespēja mainīt.

Finālā Slovākijas izlase tiksies ar Krieviju, kas sestdien pusfinālā ar 6:2 (2:1, 2:0, 2:1) sagrāva pagājušā gada čempionus un vienus no turnīra saimniekiem somus.

Iepriekš Slovākija 2000.gadā tika pie pasaules čempionāta sudraba medaļas, kad finālā zaudēja čehiem, bet divus gadus vēlāk slovāki izcīnīja zeltu, izšķirošajā mačā pieveicot tieši Krieviju.

Savukārt Krievijas hokeja izlase pasaules čempionāta finālā iekļuvusi pēc viena gada pārtraukuma. Iepriekšējos piecos gados vienība turnīrā tika pie divām zelta medaļām, kā arī izcīnīja pa vienai sudraba un bronzas godalgai.

Tikmēr Čehijas un Somijas izlases samēros spēkus mačā par trešo vietu.

Ceturtdaļfināla spēlēs ceturtdien Slovākija sensacionāli ar 4:3 uzvarēja Kanādu, Čehija ar 4:3 pārspēja otru turnīra mājinieci Zviedriju, Krievija ar 5:2 apspēlēja Norvēģiju, bet Somija ar 3:2 uzvarēja ASV.

Spēle par trešo vietu un fināls notiks svētdien. Abi pusfināli un cīņas par medaļām risinās Helsinkos, bet pirms tam turnīra mači tika aizvadīti arī Stokholmā.

Jau vēstīts, ka šā gada pasaules čempionāta Stokholmas apakšgrupas noslēguma kopvērtējumā Krievija izcīnīja maksimāli iespējamo 21 punktu septiņās spēlēs un tai trīs punktus zaudēja Zviedrija. Trešo vietu ar 14 punktiem ieņēma Čehija, kurai punktu zaudēja Norvēģija.

Pa sešiem punktiem izcīnīja Latvijas un Vācijas izlases, bet Dānija iekrāja četrus punktus. Tikmēr Itālijas valstsvienība septiņos mačos tika pie diviem punktiem, un tā zaudēja vietu pasaules čempionāta augstākajā divīzijā.

Savukārt Helsinku grupas noslēguma kopvērtējumā pirmo vietu izcīnīja Kanāda ar 19 punktiem septiņās spēlēs, tai trīs punktus zaudēja ASV, bet vēl par punktu mazāk bija Somijas un Slovākijas izlasēm.

Deviņus punktus izcīnīja Francijas izlase, seši punkti bija Šveicei, bet trīs punktus iekrāja Baltkrievija. Savukārt Kazahstānas valstsvienība tika pie viena punkta, un arī tā jau zaudēja vietu augstākajā divīzijā.

Jau vēstīts, ka komandas pa apakšgrupām bija izkārtotas, ņemot vērā Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) rangu. Pēc viena apļa turnīra grupas ietvaros katrā attiecīgajā pilsētā četru spēcīgāko komandu vidū izspēlēja ceturtdaļfinālus, bet to uzvarētāji vienkopus pulcējas Helsinkos, kur tiek noskaidroti šā gada pasaules čempioni.

Komandām, kas grupās ieņēma 5.-8.vietu, čempionāts ir noslēdzies, turklāt katras apakšgrupas vājākā komanda pameta augstāko divīziju un nākamgad spēlēs pirmās divīzijas A grupā. Šo komandu vietas nākamgad ieņems Slovēnija un Austrija.

Šis ir pirmais gads, kad IIHF ieviesusi šādu izspēles kārtību. Iepriekšējais izspēles formāts pastāvēja kopš 2000.gada.

LETA/Foto: AFP/LETA