Latvija čempionātu noslēdz ar zaudējumu pagarinājumā Somijai. FOTO
Gints Meija izvirzīja Latvijas izlasi vadībā un tika atzīts par labāko mačā ar somiem.
2013. gada 14. maijs, 22:38

Latvija čempionātu noslēdz ar zaudējumu pagarinājumā Somijai. FOTO

Jauns.lv

Latvijas hokeja valstsvienība pasaules čempionāta pēdējā spēlē otrdien ar rezultātu 2:3 (1:1, 0:1, 1:0, 0:1) pagarinājumā piekāpās Somijai.

Ar izcīnīto vienu punktu Latvijas izlase garantēja sesto vietu apakšgrupā un vismaz 12.vietu turnīra kopējā ieskaitē.

Rezultātu pirmās trešdaļas devītajā minūtē atklāja Gints Meija, bet jau 59 sekundes vēlāk to izlīdzināja Sakari Salminens. Otrajā trešdaļā 11.minūtē Somijas izlasi vadībā izvirzīja Mikaels Granlunds, izmantojot komandas sesto vairākumu mačā, bet četras minūtes pirms pamatlaika beigām izlīdzinājumu panāca Roberts Jekimovs.

Kaut pagarinājumā Latvijas izlase darbojās pārliecinoši, tomēr ceturtajā minūtē uzvaras vārtus somiem guva Anti Pilstrēms.

Pirmo metienu pa pretinieku vārtiem izdarīja Latvijas izlase, tomēr jau pēc pusotras minūtes Artūrs Kulda arī nopelnīja pirmo noraidījumu. Pēc sastāvu izlīdzināšanās bīstamu momentu izveidoja Miks Indrašis un Zemgus Girgensons, tomēr piektajā minūtē Latvijas izlase otro reizi palika mazākumā, kad noraidīts tika Ralfs Freibergs.

Tomēr cīņa ritēja līdzīgi, un abas komandas veidoja bīstamus momentus, kas arī izpaudās rezultātā, kad vienības 59 sekunžu laikā apmainījās ar vārtu guvumiem. Sākotnēji pēc Kobas Jasa iesākta uzbrukuma Andris Džeriņš ripu nogādāja Meijam, kurš bija precīzs. Savukārt Somija izlīdzinājumu panāca, kad Salminens izmantoja Lauri Korpikoski piespēli no aizvārtes.

Trešdaļas otrajā pusē Latvijas izlase vēl divas reizes palika mazākumā, tomēr gan Ronalda Ķēniņa, gan Laura Dārziņa noraidījuma laikā darbojās pārliecinoši aizsardzībā, un pēc 20 spēlētām minūtēm rezultāts saglabājās neizšķirts 1:1.

Otrā trešdaļa iesākās mierīgā cīņā, bet tās sestajā minūtē pirmo vairākumu nopelnīja Latvija. Divminūtē Latvija izveidoja pāris momentus, bet uzreiz pēc sastāvu izlīdzināšanās noraidījumu nopelnīja Agris Saviels. Arī šo mazākumu Latvijas izlase izturēja, bet drīz vien atkal noraidīts tika Kulda un sesto vairākumu šajā mačā Somija tomēr izmantoja, izceļoties Granlundam, kurš pēc pauzes veica metienu vārtu augšējā stūrī.

Arī trešdaļas otrajā pusē tiesneši katrai no vienībai pa reizei piešķīra noraidījumus. Somijai šajā laikā vēl vienu reizi izdevās vairākuma laikā izdevās ieraidīt ripu Kristera Gudļevska sargātajos vārdos, tomēr Salminens to paveica ar slidu un vārtu guvums netika ieskaitīts, rezultātam paliekot nemainīgam 1:2.

Trešās trešdaļas sākumā Miks Indrašis nopelnīja vairākumu Latvijas izlasei un kopumā Somija spēlēja daudz mierīgāk. Tas radīja izdevības latviešiem un sacensību mājinieki pirmajās desmit minūtēs nebija izdarījuši nevienu metienu pa pretinieku vārtiem.

Kaut turpinājumā spēles gaita izlīdzinājās, tieši Latvijas izlasei izdevās gūt vārtus, kad skaistā epizodē Meija kritienā piespēlēja Jekimovam un viņš panāca izlīdzinājumu 2:2.

Neizšķirti arī noslēdzās pamatlaiks, kas ļāva Latvijas izlasei izcīnīt sesto vietu apakšgrupā.

Pagarinājumā vienības spēlēja piesardzīgi, tomēr kādu brīdi Latvijai arī bija izteikts pārsvars un somi tika iespiesti savā grupā. Tomēr minūti pirms trešdaļas beigām Pilstrēmam ātrā pretuzbrukumā izdevās izraut uzvaru un pirmo vietu apakšgrupā.

Par labāko spēlētāju Latvijas izlasē tika atzīts Meija, bet Somijai - Granlunds.

Līdz ar to zināmi visi ceturtdaļfināla pāri - Helsinkos ceturtdien Somija tiksies ar Slovākiju, bet ASV centīsies apturēt pašreizējo čempioni Krieviju, savukārt Stokholmā Šveice spēkosies ar Čehiju, bet Zviedrija tiksies ar Kanādu.

Pēc tam arī Helsinku grupas labākās vienības pārbrauks uz Stokholmu, kur sestdien aizvadīs pusfināla spēles, bet svētdien - par godalgotajām vietām.

Latvijas izlases vārtus ceturtajā spēlē pēc kārtas sargāja Kristers Gudļevskis. Spēlei atkal nebija pieteikts traumētais Georgijs Pujacs un uzbrucējs Vitālijs Pavlovs.

Tikmēr Somijas izlasē šis bija pirmais mačs Mikaelam Granlundam, kurš kļuva pieejams savai vienībai pēc tam, kad viņa pārstāvētā Nacionālās hokeja līgas (NHL) komanda Minesotas "Wild" Stenlija kausa izcīņas pirmajā kārtā piekāpās Čikāgas "Blackhawks".

Kā ziņots, jau pirms šī mača Latvijas izlase bija zaudējusi cerības iekļūt ceturtdaļfinālā, kā arī nodrošinājusi vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā. Latvijas izlase šajā mačā sadalīja sesto un septīto vietu apakšgrupā. Lai turnīru noslēgtu grupas sestajā vietā, bija nepieciešams iegūt vismaz vienu punktu.

Čempionāta pirmajā mačā Latvijas izlase ar 0:6 kapitulēja pašreizējai pasaules čempionvienībai Krievijai, turpinājumā ar 1:4 piekāpās ASV hokejistiem, bet trešajā mačā otrdien ar 3:5 kapitulēja arī Austrijai, apdraudot izredzes palikt augstākajā divīzijā arī nākamajā sezonā.

Tomēr Latvijas līdzjutēju noskaņojums labāks kļuva pēc pagājušās ceturtdienas mača, kad ar "hat-trick" izcēlās Lauris Dārziņš, bet izlase ar 5:3 uzvarēja pagājušā gada turnīra finālisti Slovākiju, pārtraucot septiņu zaudējumu sēriju pasaules čempionāta spēlēs. Uzvaras gan neizdevās turpināt sestdien, kad svarīgā cīņā ar 0:2 tika zaudēts Vācijai. Savukārt vēl svarīgāka spēle tika aizvadīta pirmdien, kurā Latvija ar 3:1 uzvarēja Franciju.

Savukārt Somija turnīra pirmajā mačā tikai pagarinājumā ar 4:3 pārspēja Vāciju, turpinājumā svinēja uzvaras pār Slovākiju (2:0) un Franciju (3:1), bet ceturtajā cīņā ar 1:4 piekāpās ASV. Pēdējās divās cīņās Somija uzvarējusi arī Krieviju (3:2) un Austriju (7:2).

Pasaules čempionāts hokejā no 3. līdz 19.maijam norisinās Stokholmā un Helsinkos. Katrā pilsētā spēlē astoņas vienas apakšgrupas komandas.

Pēc viena apļa turnīra grupas ietvaros katrā attiecīgajā pilsētā četru spēcīgāko komandu vidū tiks izspēlēti ceturtdaļfināli, bet to uzvarētāji vienkopus pulcēsies Stokholmā, kur līdz 19.maijam tiks noskaidroti šī gada pasaules čempioni.

Latvijas hokeja valstsvienības sastāvs mačā ar Somiju:

vārtsargi - Kristers Gudļevskis ("Rīga"), Edgars Masaļskis (Hantimansijskas "Jugra", KHL);

aizsargi - Agris Saviels, Jānis Andersons (abi - Kijevas "Kompanjon", Ukraina), Krišjānis Rēdlihs, Kristaps Sotnieks, (abi - Rīgas "Dinamo"), Māris Jass (Hannoveres "Scorpions", Vācija), Ralfs Freibergs (Boulinggrīnas "Falcons", NCAA), Artūrs Kulda (Vinipegas "Jets", NHL);

uzbrucēji - Lauris Dārziņš (Kazaņas "Ak Bars", KHL), Jānis Sprukts (Maskavas CSKA, KHL), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes "ZSC Lions", Šveice), Armands Bērziņš ("Kompanjon"), Andris Džeriņš, Miks Indrašis, Gints Meija (visi - Rīgas "Dinamo"), Mārtiņš Cipulis (Prāgas "Lev", KHL), Juris Štāls ("Propad", Slovākija), Koba Jass (Kladno "Rytiri", Čehija), Roberts Jekimovs (Lāpenrantas "SaiPa", Somija), Aleksejs Širokovs ("Red Ice", Šveice), Zemgus Girgensons (Ročestras "Americans", AHL).

Somijas hokeja valstsvienības sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Anti Rānta (Pori "Assat"), Joni Ortio (Helsinku IFK);

aizsargi - Jūso Hietenens (Ņižņijnovgorodas "Torpedo", KHL), Janne Jalasvāra (Maskavas "Dinamo", KHL), Lase Kukonens (Engelholmas "Rogle", Zviedrija), Tēmu Lākso (Čerepovecas "Severstaļ", KHL), Sami Lepiste (Prāgas "Lev", KHL), Illari Melarts (Helsinku IFK), Tūka Mentile (Tamperes "Tappara"), Osi Vēnenens (Helsinku "Jokerit");

uzbrucēji - Juhamati Āltonens ("Rogle"), Marko Antila (TPS), Niklass Hagmans (Jaroslavļas "Lokomotiv", KHL), Juha Peka Hitenens (Habarovskas "Amur", KHL), Lauri Korpikoski (Fīniksas "Coyotes", NHL), Petri Kontiola (Čeļabinskas "Traktor", KHL), Jarno Koskiranta (Tamperes "Tappara"), Janne Pesonens (Kazaņas "Ak Bars", KHL), Anti Pilstrēms (Ufas "Salavat Julajev", KHL), Sakari Salminens ("KalPa"), Veli-Mari Savinainens ("Assat"), Mikaels Granlunds (Minesotas "Wild", NHL).

LETA/Foto: AFP/LETA, EPA/LETA