2020. gada 16. janvāris, 06:23

Jaunais stila trends - ļoti miniatūra somiņa, ko daudzi sauc par izsmieklu

Marika Džule

Jauns.lv

Acīmredzama parodija par neaizstājamo un prakstisko sieviešu aksesuāru. Funkcionalitātes absurds, kurš 2019. gadā transformējās par vienu no interesantākajām modes tendencēm. Mikro somas aktualitāte vēl šobrīd saglabā pozīciju, priecē un aicina modi dažreiz uztvert ne pārāk nopietni, ziņo theguardian.com

foto: CAMERA PRESS/Anthea Simms / Vida Press
Neith Nyer modes skate, Parīzes modes nedēļa rudens/ziema 2019, Parīze, 2018

Modes industrija,  pēdējos gadus ejot raitā kopsolī ar sociālajiem tīkliem, nereti izvairās praktiskumam pakārtot savu tendenču untumus. Svaigs stila trends milzu popularitātes iegūšanas priekšā, piemēram, Instagram vietnē, bieži stāvēs pāri aktualitātes nopietnībai un funkciju nodrošināšanai.

Seriālā "Rīta šovs" (The Morning Show) redzama epizode, kur aktrises Dženifera Anistone varone  brauc automašīnā uz balvu pasniegšanas ceremoniju, apkārt valda augstākais stresa līmenis, lāča apakalpojumu šādā situācijā veidot viņas komiskā izmēra sudraba somiņa, kurā viņa nespēj salikt visas sev nepieciešamās lietas, jo tā acīmredzami ir daudz par mazu. 

foto: Vida Press
Dziedātāja Lizo Amerikas mūzikas balvu pasniegšanas ceremonijā, Valentino kleitā ar mikrosomas aksesuāru.

Pāris nedēļas pēc šīs epizodes dziedātāja Lizo (Lizzo) Amerikāņu mūzikas balvu (American Music Awards) pasniegšanas ceremonijā uz sarkanā paklāja iznāca persiku krāsas Valentino kleitā, kur par aksesuāru izvēlējās un uzkrītoši demonstrēja - pudeles korķa izmēram pielīdzināmo miniatūro somiņu.

foto: Vida Press
Valentino mikroskopiskā soma, kura izveidota tikai trīs unikālos eksemplāros .

Uz jautājumiem, kam tieši ir pa spēkam ietilpt tik nepraktiskā somiņā, dziedātāja Lizo atbildēja asprātīgi: ka salikt tādā esot iespējams pilnīgi visas nepieciešamās lietas.

Tailers Makols (Tyler McCall), žurnāla "Fashionista" galvenais redaktors, komentēja: "Es nedomāju, ka katra slavenība izmanto somas izmēru, lai zibenīgi kļūtu par interneta vidē populāru "memi" ar attēlam piemeklētu parakstu. Toties tādas populāras personības kā Lizo apzinās interneta vides viedokļa un popularitātes spēku , kurš neabšaubāmi sekos pēc viņas uziešanas uz sarkanā paklāja, rokā turot mikroskopiska lieluma somiņu, kuru veidojis Valentino modes nams."

foto: Vida Press
Valentino mikrosoma. 2019

Abi šie piemēri norāda uz vienu - somas izmērs ir neticams, nefunkcionāls un līdz aplamībai mazs. Mikro formātā nav iespējams noslēpt ne lūpkrāsu, ne salveti un pat ne sīknaudu.

“Protams,  mikrosomas nav praktiskas, tās kalpo par labu sarunu tematu, katram par to ir viedoklis. Ja dāma iziet sabiedrībā un līdzi nepieciešams paņemt tik vien kā košļājamo gumiju, lūpu spīdumu vai kredītkarti - minisoma savu funkciju pilda izcili. Bet, ja šādā formātā jāietilpst telefonam, makam, kādai uzkodai, zālēm, higiēnas precēm un citiem sīkumiem - prātīgāk būtu investēt lielākā un parocīgākā izmērā," izsakās Dara Pranta, žurnāla ”Fashionista” redaktore.

foto: Vida Press
Modele Kaija Gerbere Chanel modes skatē

Dizainers Simons Porte Žakmens (Simon Porte Jacquemus) bija pirmais, kurš izprata, cik nozīmīgi oriģinālām tendencēm ir sociālie mediji, kā tie darbojas, uz ko un kā auditorija zibenīgi mēdz reaģēt.

Ielūgumus uz JACQUEMUS rudens/ ziemas 2019 modes skati mākslinieks veidoja, La Chiquito salmu somas mikro kopiju formā un izsūtīja viesiem. Ielūgums - soma atbilda cepuma izmēra lielumam.

Miniatūras somas šobrīd ir apbrīnojami populāras - tās sastopamas visur. Gan slaveno māsu Kardašjanu gardarobē, gan 90. gadu supermodeles Sintijas Kraufordes meitas modeles Kaijas Gerberes rokās, gan influencerēm sociālajos tīklos, gan Milānas, Parīzes un citās pilsētu ielās.

foto: Vida Press
Realitātes šovu zvaigzne Kortnija Kardjašana. 2019

Mikro tendence ir kārtējais piemērs, ka mode ārkārtīgi bieži iedvesmu jaunām tendencēm smeļas vēsturē. Jo jau 18. gadsimtā visapkārt pasaulei - Eiropā, Krievijā un citur - līdzīga izmēra un formas aksesuāri bija ne mazāk aktuāli un populāri. Šādas minisomas funkcionalitātes trūkuma dēļ sarunu valodā bieži tika dēvētas par izsmieklu jeb "ridicule".

Pārāk mazs un sīks, zinot tendenču mainības ātrumu, ātri spēj kļūt apnicīgi un nepietiekami. Līdz ar to drīzumā gaidāma otra galējība - ņemot vērā, kā savas jaunākās kolekcijas veido ietekmīgie modes nami Fendi, Bottega Veneta un Marni, liela izmēra somām paredzama atkalatgriešanās aktualitāte tuvākajā sezonā.

Jaunais modes untums - ļoti maza somiņa jeb mikrosoma

gallery icon
34

Amerikāņu mūziķe Lizo un viņas “Valentino” somiņa

gallery icon
16