foto: AFP/Scanpix
Hjū Grāntam viņa esot par vecu... Slavenības cīnās ar vecuma diskrimināciju Holivudā
Emma Tomsone.
2019. gada 15. aprīlis, 05:29

Hjū Grāntam viņa esot par vecu... Slavenības cīnās ar vecuma diskrimināciju Holivudā

Anita Sedliņa

Žurnāls "Kas Jauns"

Eidžisms jeb diskriminācija vecuma dēļ ir ne tikai pasaules, bet arī izklaides industrijas – Holivudas – problēma. Īpaši aktrisēm, kuru darba iespējas un ienākumi samazinās pēc 30 gadu sasniegšanas. Un viņām ir, ko teikt!

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Uz vīriešiem tas neattiecas

73 gadus vecā aktrise Helēna Mirena, kas vēl aizvien ir darbīga kino industrijas dalībniece, ir novērojusi, ka Holivudā valda negodīga vīriešu un sieviešu gaduskaitļa proporcija: „Ja godīgi, tas ir kaitinoši. Džeimss Bonds kļūst aizvien vecāks, bet viņa draudzenes – aizvien jaunākas.”

foto: AP/Scanpix
Helēna Mirrena.

Ausis ciet!

86 gadus vecā mūziķe, māksliniece un aktīviste Joko Ono savā interneta mājaslapā Imagine Peace ir publicējusi atklātu vēstuli ar nosaukumu Neapstādini mani, kurā iebildusi kritiķu piezīmēm par viņas aktivitātēm un atļaušanos publiski valkāt īsus, vecumam nepiemērotus šortus. „Ļaujiet man būt brīvai, ļaujiet man būt pašai! Nepadariet mani vecu ar savu domāšanu un vārdiem. Biedē tikai viens – ka šīs vecuma kritikas sāks mani ietekmēt un pēkšņi kļūšu par veceni. Dejot pa vidu eidžisma sabiedrībai ir ļoti vientuļi, aizklāju ausis un jūsos neklausos!”

foto: CHINE NOUVELLE/SIPA
Joko Ono.

Visi noveco

„Nerunāsim par izteicieniem: „Ak Dievs, man būs 40 gadu!” Tu tad jau vari būt mirusi, tāpēc izbaudi novecošanas privilēģiju. Pat scenārijos min, ka tēls, tāpat kā visi, „noveco”. Literatūrā un kino, situācijās, kad cilvēki šo procesu tiecas apstādināt, tas vienmēr beidzas traģiski,” par to, ka ir svarīgi izbaudīt esošo mirkli, interneta medijam inStyle atgādinājusi 58 gadus vecā aktrise Džuliana Mūra.

foto: ZUMAPRESS.com
Džuliana Mūra.

Patiesais joks

Komiķis Endijs Sambergs, vadot Emmys 2015. gada balvu pasniegšanas ceremoniju, pierādījis, ka katrā jokā ir daļa patiesības: „Holivudā vadošajās sieviešu un vīriešu lomās darba algu atšķirības vēl aizvien ir problēma... Atvainojos, es pārlasījos. Holivudā vadošajās sieviešu un vīriešu lomās vecumu atšķirības vēl aizvien ir problēma. Es atkal pārlasījos. Tie ir abi.”

foto: REUTERS/SCANPIX
Endijs Sambergs.

Gadu skaitļa rasisms

Vienmēr dvēselē jaunā, 60 gadu vecā mūziķe Madonna ir tā, kura visbiežāk ir spiesta attaisnoties par vecumam „neatbilstošo” izskatu, uzvedību un attieksmi. Pēc tam kad uz 2015. gada Grammy balvu pasniegšanas ceremoniju viņa ieradās pēcpusi atklājošā tērpā, viņa žurnālam Rolling Stones paziņojusi: „Muļķi, tā izskatās 56 gadus veca pēcpuse! Gadu skaitlis ir kļuvis par diskriminācijas iemeslu?! Kāda ir atšķirība starp šo un rasismu, un cita veida diskrimināciju?”

foto: AFF/EMPICS Entertainment
Madonna.
foto: AFF/EMPICS Entertainment
Madonna.

Romantikas beigas

69 gadus vecā aktrise Džesika Landža, kas vēl aizvien filmējas un kopš 2010. gada ir saņēmusi trīs Emmy apbalvojumus, arī ir atzinusi, ka, kļūstot vecākai, ir grūti būt Holivudā veiksmīgai: „Šajā industrijā ir izplatījusies vecuma diskriminācija. Sešdesmitgadīgas aktrises neatveido romantiskas varones, bet sešdesmitgadīgi vīrieši spēlē romantiķus ar desmitgadēm jaunākām varonēm.”

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: REUTERS/SCANPIX
Džesika Landža.

Mūžīgā jaunība

„Dzīvojam 30 gadus ilgāk nekā mūsu vecvecāki, bet esam iesprūduši paradigmā, ka vecums ir patoloģija un slimība. Vecuma diskriminācija ir sveika un vesela. Vīrieši, kļūstot vecāki, top spēcīgāki un iekārojamāki. Bet sieviešu gadījumā svarīgs ir izskats, un vīrieši vēlas jaunas sievietes, un mēs cenšamies būt mūžīgi jaunas,” apgalvo 81 gadu vecā aktrise Džeina Fonda, kurai plastikas ķirurga nazis arī nav svešs. „Nē, es to nedarīju jaunības vārdā. Man apnika sevi redzēt pārgurušu pat tad, kad jutos lieliski.”

foto: AP/Scanpix
Džeina Fonda.

Hjū Grāntam par vecu

Arī 59 gadus vecā aktrise Emma Tompsone diskrimināciju vecuma dēļ dēvē par šausminošu un atgādina, ka tā nav tikai pēdējo pāris gadu problēma: „Jau pirms vairākiem gadiem, kad man bija 35, apgalvoju, ka nāksies veikt ekshumāciju, lai man piemeklētu kino partneri. Un šajā ziņā nekas nav mainījies. Atceros, kāds iebilda, ka esmu par vecu Hjū Grānta varonim filmā Prāts un jūtīgums (1995)... Bet viņš par mani ir tikai gadu jaunāks!”

foto: AFP/Scanpix
Emma Tomsone.