foto: Kristaps Kalns
Apavu arhitekte Elīna Dobele: "Man šķiet ļoti skaisti, ka sievietes cita citu iedvesmo"
2019. gada 11. februāris, 06:19

Apavu arhitekte Elīna Dobele: "Man šķiet ļoti skaisti, ka sievietes cita citu iedvesmo"

Linda Vesate

Žurnāls "OK!"

Apavu arhitekte Elīna Dobele uzskata, ka katra smieklu krunciņa liecina par skaistu dzīves notikumu, skaistumkopšanu uztver racionāli un, veidojot stilu, iedvesmojas no savām klientēm.

Mostos agri, parasti ap sešiem, pusseptiņiem no rīta. Tas ir laiks, ko varu pavadīt vienatnē, kamēr ģimene vēl guļ. Neatņemama rīta sastāvdaļa ir kafija, kam, iespēju robežās, seko meditācija un dienas plānošana ar svaigu un skaidru galvu. Vislielāko labsajūtu sagādā tieši šie brīvie mirkļi pašai ar sevi – bez pienākumiem un skriešanas.

Un, ja vēl uzplaiksnī radošā dzirksts un izdodas kaut ko uzzīmēt vai izdomāt... Lieliski!
Svarīgākais dienas rituāls ir vakariņas, jo tas ir vienīgais laiks, kad ar meitu un vīru varam pārspriest dienas notikumus, saplānot nedēļas nogali vai kultūras pasākumus, kurus apmeklējot izbaudām ģimenisku kopā būšanu.

Sieviete zied, ja ir harmonijā ar sevi, ja bijis pietiekami daudz laika, ko veltīt sev, un ja jūt mīlestības enerģiju. Kad ir nebeidzamas darīšanas un nav laika padomāt par sevi, nepalīdzēs neviens krēms. Man skaistumkopšana ir svarīga, bet uztveru to racionāli.

Ikdienas sejas kopšanas pamata rituāls no rīta un vakarā ir nemainīgs – ādas attīrīšana, sejas un acu krēmu uzklāšana. Sejas maskas lietoju tikai tad, kad ir iedvesma. Ļoti priecājos, ka ir parādījušās plēvīšu maskas, kuras ir ļoti vienkārši un ātri lietojamas. Ik pa laikam apmeklēju dermatologu, lai veiktu dziļo sejas ādas pīlingu.

Ar ķermeņa krēmiem man ir īpašas attiecības. Atklāti sakot, man nepatīk, ja kaut kas ir uzziests uz ādas, tāpēc lietoju dušas eļļu, kas ādu vienlaikus attīra, pabaro un nogludina. Man ir svarīgi sakopti nagi, tāpēc vienmēr atradīšu laiku manikīra un pedikīra apmeklējumam, taču, ja nepieciešams, to varu izdarīt pati.

Mans ikdienas make-up ir ļoti neitrāls. Uzklāju tonālo krēmu un izceļu acis. Lūpu krāsu izvēlos, vadoties pēc noskaņojuma. Izvēloties kopjošo kosmētiku, ņemu vērā dermatologa viedokli, taču dekoratīvā kosmētika parasti ir spontāns pirkums.

Gadās arī situācijas, kad nopirkto dekoratīvo kosmētiku tā arī nelietoju, bet par to sevi nešaustu. Dažus lieliskus produktus esmu atklājusi, pateicoties draudzenēm. Ja kaut kas ir iepaticies, kļūstu par lojālu pircēju un lietoju šo produktu. Izņēmums ir šampūni – ar tiem pastāvīgi eksperimentēju!

Man ļoti patīk apmeklēt pirti, kas ne tikai rada labsajūtu, bet arī palīdz uzturēt veselu imūnsistēmu. Vasarā pirtī eju katru nedēļas nogali un pēc tam lecu aukstā dīķī.

Svarīgs ir arī veselīgs dzīvesveids – jādzer daudz ūdens, veselīgi jāēd un jāsporto. Cenšos 3–4 reizes nedēļā doties uz sporta klubu, kur apmeklēju nodarbības pie trenera. Fiziskās aktivitātes nāk par labu gan psihei, gan ķermenim – uzlabo iekšējo tonusu, ceļ enerģijas līmeni un padara elastīgāku ādu.

Treneris palīdzēja sakārot manu ēšanas režīmu, kas tiešām sniedz acīmredzamu rezultātu. Agrāk neēdu brokastis, bet tagad tās ir kļuvušas par galveno ēdienreizi.

Cenšos ēst četras reizes dienā, pēdējo maltīti ieturot līdz pulksten septiņiem vakarā. Ķermenis pie šāda režīma jau ir pieradis, un, ja sanāk saēsties vēlu vakarā, nākamajā dienā jūtos sliktāk nekā pēc izdzertas vīna pudeles.

Ļoti sekoju pārtikas kvalitātei, bet neesmu apmāta – galu galā dzīvojam vienreiz, un ik pa laikam var atļauties apēst arī Cielaviņu! Janvārī, pēc garā svētku perioda, kad režīms izplūst, vienmēr jūtos gatava atgriezties pie ierastā, veselīgā dzīvesveida.

Man šķiet, ka skaistuma pamats slēpjas cilvēka personībā. Visskaistākās ir nobriedušas sievietes ar uzkrātu dzīves pieredzi, intelektu un inteliģenci, kuras nebaidās no saviem gadiem.

Uzskatu, ka katra smaida krunciņa vēsta par kādu skaistu dzīves notikumu. Savukārt dusmu krunku pierē saucu par rūpju krunku, jo, manuprāt, tā norāda, ka cilvēkam dzīvē kaut kas rūp.
Ir svarīgi, lai sievietes tēls atbilstu viņas personībai. Mūsdienās, kad modē ir visi stili, priekšplānā izvirzās personība. Īpaši sievietei pēc 35 gadu vecuma ir būtiski, lai apģērba, apavu un aksesuāru izvēle nestrīdas ar viņas personību un veido harmonisku koptēlu.

Mans stils ir lakonisks, taču dažkārt vēlos “pārspīlējumu”. Ikdienā valkāju pārsvarā kleitas un svārkus un, lai sabalansētu lakonisku tērpu, pieskaņoju tam aktīvākus apavus un rotas.

Nemainīga stila vērtība ir klasiska balta blūze, un manā garderobē tādas ir vismaz desmit. Man ir arī liela cepuru kolekcija. Ar cepuru iegādi sāku aizrauties ceļojumos, dažas nākušas no draugiem – modes dizaineriem, kuri tās radījuši savām kolekcijām.

Protams, viena no vadošajām lomām manā dzīvē ir apaviem. Pareizi būtu vienus un tos pašus apavus valkāt nevis katru dienu, bet ik pārdienu mainīt, taču man gadās periodi, kad “uzsēžos” uniformai un ilgstoši valkāju svārkus vai bikses un konkrētu apavu pāri.

Kopš 2009. gada neesmu izmetusi nevienu apavu pāri, ko esmu taisījusi pati sev. Liela daļa glabājas lauku mājā, kaut ko nonēsāju dārzā, bet roka neceļas nevienu izmest. Parasti sezonā papildinu garderobi ar trīs jauniem apavu pāriem. Vienmēr rūpīgi pārdomāju, vai es tos tiešām valkāšu. Varētu jau kaprīzes pēc katru dienu ņemt no sava veikala plaukta pa pārim, bet ne visi ar mani “runā” – ir domāti man pašai.

Ir ļoti interesanti vērot, kā laika gaitā mainās personīgā stila izjūta. Iedvesmu savam tēlam gūstu no visiem vizuālajiem aspektiem – filmām, žurnāliem, Instagram, kā arī savām klientēm, kuras mēdz fantastiski sakombinēt apavus ar dažādu stilu apģērbiem. Man šķiet, tas ir ļoti skaisti, ka sievietes cita citu iedvesmo.

Elīnas Dobeles TOP 5 skaistumkopšanas produkti

1. Nišas aromāts Masque Milano Tango Eau de Parfum. Šīs smaržas pirms četriem gadiem atradu Lietuvā nišas aromātu veikalā Crème de la Crème. To tumšie, piesātinātie toņi uzbur vasaras novakares noskaņu ar vīna dzeršanu un dejām. Ja esmu aizmirsusi iesmaržoties, kas notiek ļoti reti, jūtos ne savā ādā. Šādām situācijām turu somā mazu testerīša izmēra smaržu pudelīti. Maksā 125 EUR.

2. Putas sejas ādas attīrīšanai Marence Facial Cleansing Foam. Marence ir jauns, Latvijā radīts zīmols, kas ražo kopjošo kosmētiku uz dūņu bāzes. Pagaidām tas darbojas testa režīmā, dodot iespēju izmēģināt savus produktus tuvākajam paziņu lokam. Nevaru vien beigt jūsmot par šīm putām, jo tās lieliski attīra sejas ādu un padara to zīdaini maigu.

3. Sausais šampūns Wella EIMI Dry Me Dry Shampoo. Sauso šampūnu lietoju ne tikai starp matu mazgāšanas reizēm, bet arī tīros matos, jo tas piešķir apjomu un tekstūru maniem taisnajiem un spīdīgajiem matiem. Šis ir mans favorīts jau vairākus gadus. Maksā 16,12 EUR, 4HAIR.LV

4. Sejas krēms Bioderma Sébium Hydra Ultra-Moisturising Compensating Care. Šo sejas krēmu sāku lietot pēc dermatoloģes ieteikuma un esmu tam uzticīga vairākus gadus. Tas ir perfekti piemērots manai kombinētajai sejas ādai, jo neaizsprosto poras, ļauj ādai elpot, vienlaikus arī mitrina sausās sejas zonas. Maksā 13,32 EUR, EU.FEELUNIQUE.COM

5. Lūpu un vaigu krāsa Benefit Benetint. Par šo produktu man pastāstīja draudzene.

Uzklājot vienā kārtā, tas piešķir lūpām viegli rozīgu toni, un katrs nākamais slānis rada tumšāku krāsu. Lietoju to arī kā vaigu sārtumu. Jāpiemin gan viens mīnuss – krāsa nedaudz sausina lūpas. Maksā 27,92 EUR, SHOP.NORDSTROM.COM