foto: Vida Press
Princese Eiženija pasaulei vaļsirdīgi atklāj savas veselības problēmas
Princese Eiženija cieš no mugurkaula deformācijas jeb skoliozes.
2018. gada 3. jūlijs, 06:24

Princese Eiženija pasaulei vaļsirdīgi atklāj savas veselības problēmas

Kasjauns.lv

Princeses Eiženijas (27) „Instagram” blogā vienmēr var aplūkot jaunākās karaliskās ģimenes fotogrāfijas, mīlīgas bildītes, kur princese ir kopā ar līgavaini, kā arī Eiženijas bērnības attēlus. Taču aizvadītajā nedēļas nogalē princese padalījusies ar pavisam citādu fotogrāfiju. Viņa parādījusi rentgena uzņēmumu, kas atklāj viņas veselības problēmas.

Princese Eiženija savā „Instagram” blogā publiskojusi rentgena uzņēmumu, kurā redzams, ka britu karaļnama pārstāve, kurai šoruden gaidāmas kāzas, cieš no skoliozes.

Eiženija fotogrāfiju publicējusi Starptautiskajā skoliozes dienā, ko pasaulē atzīmēja 30. jūnijā. „Esmu lepna pirmo reizi padalīties ar savu rentgena uzņēmumu,” komentārā pie attēla ierakstījusi princese. Viņa arī pateicas Karaliskajai nacionālajai ortopēdijas slimnīcai Londonā par viņu nesavtīgo darbu, lai glābtu cilvēku dzīvības un ļautu tiem atkal justies labāk.

Princeses atklātību novērtējuši daudzi. Vairāki Eiženijas interneta bloga sekotāji padalījušies arī savā pieredzē ar viņiem diagnosticēto skoliozi. „Man jau pagājuši 23 gadi pēc operācijas. Esmu viena no pirmajām, kam veica operāciju, kuras iznākums tolaik 50% gadījumu draudēja ar dzīvības zaudēšanu,” raksta viena no Eiženijas bloga sekotājām. Arī viņa ārstējusies tajā pašā klīnikā, kur šobrīd princese.

„Man ir skolioze, tāpēc es saprotu. Man bija jānēsā speciālas metāla skavas līdz pat 16 gadu vecumam,” raksta kāda cita.

Cilvēki, kas uzticējuši savu skoliozes stāstu, pateicas princesei Eiženijai par viņas atklātību un padalīšanos ar savu pieredzi.

„Skolioze (grieķu: skoliōsis - izliekums) ir iedzimta vai iegūta mugurkaula deformācija sāniskā virzienā, kas kombinējas ar skriemeļu rotāciju,” raksta interneta enciklopēdija Wikipedia. „Vizuāli skolioze izpaužas kā viena sāna izliekums un šajā pusē viena lāpstiņa ir lielāka par otru. Ejot vai stāvot viens plecs var būt uzrauts.”

Dažiem skoliozes pacientiem jānēsā muguras skavas vai pat jāveic operācija, kādu Eiženija pārcieta, būdama vien 12 gadus veca.

Princesei operācija ilga astoņas stundas. Tās laikā kakla augšējā daļā mugurkaula abās pusēs ievietoja astoņas collas (20 cm) garus titāna stienīšus un pusotru collu (4cm) garas skrūves. „Pēc trim intensīvās terapijas nodaļā pavadītām dienām vēl sešas dienas vajadzēja pārvietoties ratiņkrēslā, bet pēc tam es atkal varēju staigāt,” agrīnā tīnes vecumā pieredzēto operāciju atceras Eiženija.

Princese Eiženija ir Jorkas hercoga prinča Endrū un Jorkas hercogienes Sāras Fērgusones jaunākā meita. Viņai ir arī māsa princese Beatrise.

„Bez rūpēm, ko saņēmu Karaliskajā nacionālajā ortopēdijas slimnīcā es neizskatītos tā, kā tagad. Mana mugura būtu ar lielu kupri,” norāda Eiženija. „Es nevarētu runāt par skoliozi tā, kā to tagad daru. Nevarētu palīdzēt citiem bērniem, kas nāk pie manis ar tādu pašu problēmu.”

Rudenī Svētā Džordža kapelā Vindzorā gaidāmas princeses Eiženijas un viņas līgaviņa vīnu tirgotāja un bijušā bārmeņa Džeka Brūksbenka (31) kāzas. Kopš janvāra, kad pāris paziņoja par saderināšanos, princeses pirkstā mirdz skaists saderināšanās gredzens – liels safīrs, ko ieskauj vairāki briljanti.

foto: Vida Press
Tagad princeses Eiženijas mugura ir taisna un var gatavoties rudenī gaidāmajām kāzām ar līgavaini Džeku Brūksbenku. 12 gadu vecumā Eiženija pārcieta smagu 8 stundas garu operāciju, kuras laikā ķermenī ievietoti titāna stieņi un skrūves mugurkaula iztaisnošanai.

Princese Eiženija un Džeks Brūksbenks iepazinās 2010. gadā Šveices kalnu kūrortā Verbjē, kur bija ieradušies slēpot kopā ar draugiem.

Princese Eiženija un Džeks Brūksbenks

Princese Eiženija un Džeks Brūksbenks.

gallery icon
28