Ko der zināt par tītara gaļu? Sautējuma un karija recepte
Pērkot tītara gaļu veikalā vai tirgū, ļoti uzmanīgi jāskatās, vai putns nav nodzīvojis pārāk garu mūžu, jo tad gaļa būs ļoti šķiedraina un sīksta.

Ko der zināt par tītara gaļu? Sautējuma un karija recepte

Jauns.lv

Tītars virtuvē ir universāls tādā ziņā, ka tam ir gan baltā, gan zināmā mērā arī sarkanā gaļa. Krūtiņas fileja ir gaiša, ar maigāku garšu, turpretī stilbiņi ir tumšāki, ar spēcīgāku garšu – kā sarkanajai gaļai.

Ko der zināt par tītara gaļu? Sautējuma un karija ...

* Pērkot tītara gaļu veikalā vai tirgū, ļoti uzmanīgi jāskatās, vai putns nav nodzīvojis pārāk garu mūžu, jo tad gaļa būs ļoti šķiedraina un sīksta. Ja vien gaļa nav sasmalcināta, šķiedrainumu lielākoties var noteikt arī pēc skata.

* Fileja ir vairāk piemērota plānām karbonādēm un gulašam, bet, sagriezta mazos gabaliņos, sautēšanai, vārīšanai mērcēs, cepšanai pannā, malšanai.

* Stilbiņi ir šķiedraināki un sīkstāki; noder šmorēšanai, cepšanai, grilēšanai.

* Spārni ir piemēroti buljonam, arī grilēšanai un cepšanai.

* Aknām piemīt spēcīgs aromāts, tās mēdz cept un pievienot desu gaļai.

* Klasika ir vesela tītara cepetis, it sevišķi ar pildījumu, taču tā pagatavošana prasa krietnu laiku. Šim nolūkam piemērots ir jauns tītars ar maigu gaļu.

1 cukīni

3 svaigas paprikas pākstis

2 sīpoli

3–4 ķiploka daiviņas

300–400 ml dārzeņu buljona

200 g Fitaki siera

2–3 ēdk. Olīveļļas

3 ēdk. tomātu pastas

malti melnie pipari

malta saldā paprika

sāls

Gatavošana

1. Fileju sagriez mazos gabaliņos. Cukīni, sīpolus, ķiplokus nomizo, paprikai iztīri sēklas. Cukīni un papriku sagriez gabaliņos, sīpolus un ķiplokus smalki sakapā. Sieru notecini un arī sagriez gabaliņos.

2. Dziļā pannā sakarsē eļļu un uz straujas uguns apcep gaļu. Pieber sīpolus un ķiplokus un pāris minūtes pasautē. Iemaisi tomātu pastu, malto papriku un piparus. Pievieno papriku un cukīni un uz straujas uguns cep vēl dažas minūtes.

3. Pielej buljonu, uzvāri un turpini sautēt 10–15 minūtes. Ieber siera gabaliņus un sautē vēl apmēram 10 minūtes, līdz siers pilnībā izšķīst.

Tītara karijs ar banāniem un ananasiem

Izklausās visai eksotiski un neparasti, taču ir vērts šo ēdienu pagatavot – tas garšo brīnišķīgi! Parastā krējuma vietā var ņemt arī kokosriekstu pienu. Banānus mizo pēdējā brīdī, jo citādi tie kļūs brūni. Ja gribi biezāku konsistenci, iemaisi kartupeļu vai kukurūzas cieti. Ļoti labi garšo ar vārītiem rīsiem.

4 porcijas

40 minūtes

Sastāvdaļas

600 g tītara filejas

1 lielā bundža konservētu ananasu

3–4 banāni

2 sīpoli

150 ml ananasu sīrupa (no konserviem)

150 ml vistas buljona

200 g saldā krējuma

2–3 ēdk. karija pulvera

3 ēdk. eļļas

malti melnie pipari

cukurs un sāls

Gatavošana

 1. Fileju sagriez plānās strēmelītēs. Nomizotus sīpolus sakapā. Ananasiem nolej sīrupu bļodiņā. Ananasus sagriez gabaliņos.

2. Dziļā pannā sakarsē eļļu, uz straujas uguns apcep gaļas strēmelītes, pēc tam pieber sīpolus un sautē caurspīdīgus.

3. Pārkaisi kariju, samaisi, pielej ananasu sīrupu un buljonu un sautē 7–10 minūtes.

4. Pievieno ananasus un krējumu, uzvāri, pieber cukuru un sāli. Iemaisi plānās ripiņās sagrieztus banānus un vēlreiz uzkarsē.  


Žurnāls „100 Labi Padomi” / Foto: Shutterstock