Ko der zināt par tītara gaļu? Sautējuma un karija recepte
Tītars virtuvē ir universāls tādā ziņā, ka tam ir gan baltā, gan zināmā mērā arī sarkanā gaļa. Krūtiņas fileja ir gaiša, ar maigāku garšu, turpretī stilbiņi ir tumšāki, ar spēcīgāku garšu – kā sarkanajai gaļai.
* Pērkot tītara gaļu veikalā vai tirgū, ļoti uzmanīgi jāskatās, vai putns nav nodzīvojis pārāk garu mūžu, jo tad gaļa būs ļoti šķiedraina un sīksta. Ja vien gaļa nav sasmalcināta, šķiedrainumu lielākoties var noteikt arī pēc skata.
* Fileja ir vairāk piemērota plānām karbonādēm un gulašam, bet, sagriezta mazos gabaliņos, sautēšanai, vārīšanai mērcēs, cepšanai pannā, malšanai.
* Stilbiņi ir šķiedraināki un sīkstāki; noder šmorēšanai, cepšanai, grilēšanai.
* Spārni ir piemēroti buljonam, arī grilēšanai un cepšanai.
* Aknām piemīt spēcīgs aromāts, tās mēdz cept un pievienot desu gaļai.
* Klasika ir vesela tītara cepetis, it sevišķi ar pildījumu, taču tā pagatavošana prasa krietnu laiku. Šim nolūkam piemērots ir jauns tītars ar maigu gaļu.
Tītara gaļas sautējums ar dārzeņiem un sieru
Lai sanāktu mīksts un sulīgs sautējums, tītara filejai jābūt maigai, ne šķiedrainai. Jāuzmanās ar sāli, jo Fitaki siers ir sāļš, un iespējams, ka papildu sāli nemaz nevajag bērt klāt.
4 porcijas
apmēram 50 minūtes
Sastāvdaļas
500 g tītara filejas
1 cukīni
3 svaigas paprikas pākstis
2 sīpoli
3–4 ķiploka daiviņas
300–400 ml dārzeņu buljona
200 g Fitaki siera
2–3 ēdk. Olīveļļas
3 ēdk. tomātu pastas
malti melnie pipari
malta saldā paprika
sāls
Gatavošana
1. Fileju sagriez mazos gabaliņos. Cukīni, sīpolus, ķiplokus nomizo, paprikai iztīri sēklas. Cukīni un papriku sagriez gabaliņos, sīpolus un ķiplokus smalki sakapā. Sieru notecini un arī sagriez gabaliņos.
2. Dziļā pannā sakarsē eļļu un uz straujas uguns apcep gaļu. Pieber sīpolus un ķiplokus un pāris minūtes pasautē. Iemaisi tomātu pastu, malto papriku un piparus. Pievieno papriku un cukīni un uz straujas uguns cep vēl dažas minūtes.
3. Pielej buljonu, uzvāri un turpini sautēt 10–15 minūtes. Ieber siera gabaliņus un sautē vēl apmēram 10 minūtes, līdz siers pilnībā izšķīst.
Tītara karijs ar banāniem un ananasiem
Izklausās visai eksotiski un neparasti, taču ir vērts šo ēdienu pagatavot – tas garšo brīnišķīgi! Parastā krējuma vietā var ņemt arī kokosriekstu pienu. Banānus mizo pēdējā brīdī, jo citādi tie kļūs brūni. Ja gribi biezāku konsistenci, iemaisi kartupeļu vai kukurūzas cieti. Ļoti labi garšo ar vārītiem rīsiem.
4 porcijas
40 minūtes
600 g tītara filejas
1 lielā bundža konservētu ananasu
3–4 banāni
2 sīpoli
150 ml ananasu sīrupa (no konserviem)
150 ml vistas buljona
200 g saldā krējuma
2–3 ēdk. karija pulvera
3 ēdk. eļļas
malti melnie pipari
cukurs un sāls
Gatavošana
1. Fileju sagriez plānās strēmelītēs. Nomizotus sīpolus sakapā. Ananasiem nolej sīrupu bļodiņā. Ananasus sagriez gabaliņos.
2. Dziļā pannā sakarsē eļļu, uz straujas uguns apcep gaļas strēmelītes, pēc tam pieber sīpolus un sautē caurspīdīgus.
3. Pārkaisi kariju, samaisi, pielej ananasu sīrupu un buljonu un sautē 7–10 minūtes.
4. Pievieno ananasus un krējumu, uzvāri, pieber cukuru un sāli. Iemaisi plānās ripiņās sagrieztus banānus un vēlreiz uzkarsē.