foto: Shutterstock
Kāpēc uz saules apdedzinātas ādas nedrīkst smērēt krējumu vai eļļu?
Ja esi apdedzis, ieteicams lietot aukstus apliekamos (ūdens, tēja), lai tie atdzesē ādu un atvieglo nepatīkamās sajūtas. Dzer daudz ūdens, jo apdeguma gadījumā organisms ātri zaudē šķidrumu.
Skaistums
2023. gada 17. augusts, 06:30

Kāpēc uz saules apdedzinātas ādas nedrīkst smērēt krējumu vai eļļu?

"100 Labi Padomi"

Skābais krējums, kas izņemts no ledusskapja, rada tikai atvēsinošu efektu – tas atdzesē sakarsušu un/vai apdegušu ādu, bet tam nav pilnīgi nekāda ārstnieciska efekta. Skaidro Lāzermedicīnas klīnikas un Lāzerplastikas klīnikas dermatoloģe Kristīne Kalniņa.

Ja ādas apdegums ir ar pūslīšiem, lietojot krējumu vai, vēl sliktāk, eļļu, rodas labvēlīgi apstākļi tam, lai vairotos baktērijas, kas apdeguma vietā var radīt infekciju, bet smagos gadījumos šāda infekcija spēj izraisīt vispārēju ķermeņa saindēšanos jeb sepsi.

Rīkojies!

* Ja esi apdedzis, ieteicams lietot aukstus apliekamos (ūdens, tēja), lai tie atdzesē ādu un atvieglo nepatīkamās sajūtas.

* Uzturies vēsā telpā, lai viss ķermenis atdziest.

* Ja telpas ir karstas, ieej vēsā dušā.

* Dzer daudz ūdens, jo apdeguma gadījumā organisms ātri zaudē šķidrumu.

* Uz ādas klāj nomierinošu, dziedējošu krēmu, kas uzlabos ādas dzīšanu, piemēram, Panthenol, Bepanthen. Ja ādas apdegums ir viegls, tikai ar apsārtumu, izmanto kādu no dermokosmētikas pēcsauļošanās krēmiem (Bioderma, SVR, Institut Esthederm u. c.), kas intensīvi mitrina un nomierina ādu.

* Ja apdeguma vietā sāk veidoties un progresēt pūšļi un pasliktinās pašsajūta, dodies uz slimnīcu.

Profilakse pasargā vislabāk

Tomēr vislabāk pret saules apdegumiem palīdz profilakse – saules aizsargkrēmi, viegls apģērbs, cepure. Centies neuzturēties tiešos saules staros no pulksten 11.00 līdz 15.00, kad saules intensitāte ir visspēcīgākā.

Tēmas