foto: Publicitātes foto
Mārtiņš Spuris apbrīno cilvēkus, kuri lasa grāmatas sabiedriskā transporta pieturā
Mārtiņš Spuris atzīst: viņš mēdz lasīt romānus, taču grāmatu veikalos vienmēr attopas pie biogrāfiju un populārzinātniskās literatūras plaukta.
Dzīvesstils
2022. gada 30. novembris, 18:12

Mārtiņš Spuris apbrīno cilvēkus, kuri lasa grāmatas sabiedriskā transporta pieturā

Žurnāls "OK!"

TV un radio raidījumu vadītājs Mārtiņš Spuris, ko svētdienu vakaros TV3 redzam šova "Dejo ar zvaigzni" vadītāja kurpēs, grāmatās meklē realitāti. Kādas ir viņa attiecības ar grāmatu lasīšanu?

Bērnībā mēdzu lasīt, taču lielākoties tas bija “piespiedu” kārtā, piemēram, skolas vajadzībām. Gadījās kāda grāmata, kas uzrunāja, taču reti. Savukārt pēdējo desmit gadu laikā uz lasīšanu raugos pavisam citādi. Grāmatas ļāvušas atskārst, ka lasot var gūt pamatīgu prieku, ceļot domās un uz dzīvi paskatīties daudz plašāk.

Mēdzu lasīt romānus, taču grāmatu veikalos vienmēr attopos pie biogrāfiju un populārzinātniskās literatūras plaukta. Esmu novērojis, ka grāmatās meklēju realitāti, jo mani iedvesmo cilvēku dzīvesstāsti un notikumi. Ar sievu Kristīni, braucot uz ārzemēm, viens no pieturpunktiem vienmēr ir kāds grāmatu veikals. Tā nu lielu daļu no grāmatām esmu iegādājies ceļojumos. Taču jāsaka, ka visas gan diemžēl nav izlasītas. 

Vienmēr apbrīnoju cilvēkus, kas spēj lasīt grāmatas, stāvot rindā, gaidot koncertu, sabiedriskā transporta pieturā, kādā pasākumā vai desmit minūtes pirms ārsta apmeklējuma.

Man ir nepieciešams klusums, kad apkārt nav trokšņu un nekas cits nav jādara, lai varu koncentrēties lasīšanai. Citādi mēdzu izkrist no izlasītā un ir jālasa vēlreiz. Parasti vislabākie apstākļi tam ir pirms gulētiešanas vai arī kādā meža namiņā ar dabas skaņām fonā. Tas ir viens no iemesliem, kādēļ tik bieži neizdodas ikdienā palasīt, jo gribas tos “perfektos” apstākļus, taču jūtu, ka tas ir jālabo. Pašlaik lasu Džeimsa Endrjū Millera un Toma Seilsa grāmatu par leģendāro komēdijas TV šovu Amerikā Saturday Night Live.

Grāmata, kas atklāja lasītprieku

Mario Puzo "Krusttēvs". Šo grāmatu pirms aptuveni desmit gadiem man vārda dienā uzdāvināja grupas biedri. Tolaik biju aizrāvies ar fantastisko seriālu Soprano ģimene, kura vadmotīvs ir mafija un psihoterapija. Zināju, ka viena no visaugstāk vērtētajām mafijas filmām ir Krusttēvs, kas balstīta tāda paša nosaukuma grāmatā. Tā kā grāmatu saņēmu dāvanā, nolēmu, ka to izlasīšu vispirms un tikai pēc tam skatīšos filmu. Tā bija pirmā reize, kad piedzīvoju, kā ir lasīt grāmatu un nespēt to nolikt malā. Kopš Krusttēva uz lasīšanu skatos citām acīm.

foto: Publicitātes foto

Pētnieciskās žurnālistikas pērle

Ronan Farrow "Catch and Kill: Lies, Spies, and a Conspiracy to Protect Predators". Sieva pirms pāris gadiem pirmo reizi bija ASV un kā dāvanu no Sanfrancisko atveda šo grāmatu. Tā pierāda pētnieciskās žurnālistikas nozīmīgumu. Grāmata uzrakstīta kā trilleris un stāsta par #MeToo pirmsākumiem, kā žurnālists Ronans Ferovs meklēja pierādījumus un uzklausīja sabiedrībā zināmu sieviešu liecības par bēdīgi slavenā filmu producenta Hārvija Vainstīna seksuālajiem noziegumiem. Neticami, ko bagāti un ietekmīgi cilvēki ir gatavi darīt, lai viņu noziegumi nenonāktu gaismā. 

foto: Publicitātes foto

Milžu cīņas

Bill Carter "The War for Late Night: When Leno Went Early and Television Went Crazy". Mani aizrauj komēdija, stendaps un late night TV šovi, un šī ir viena no interesantākajām grāmatām par šo tēmu. ASV late night kultūra jau gadiem ir lielā cieņā – katru darbdienas vakaru TV skatītāju mājās “ienāk” kāds šova vadītājs (vai vadītāja) un izklaidē amerikāņus ar stendapu par dienas aktualitātēm un intervijām ar atpazīstamiem cilvēkiem. Grāmatā aprakstītas aizkulises cīņā par tā brīža lielāko late night šovu The Tonight Show starp diviem lieliskiem šī žanra vadītājiem: Džeju Leno un Konanu O'Braienu.

foto: Publicitātes foto

Grāmata, kas aizkustina

Ērihs Marija Remarks "Trīs draugi". Grāmata, kas mani saviļņoja līdz asarām. Kāpēc? Ja pateikšu, varu sabojāt lasīšanas prieku tiem, kas to nav lasījuši. Taču varu teikt, ka tas ir ļoti skaists stāsts par draudzību un mīlestību. Pagaidām nevienu grāmatu neesmu lasījis divreiz, bet nu apsveru iespēju, ka pie Trīs draugiem kādā brīdī būs jāatgriežas. Ja gribas uz brīdi nokļūt pasaulē ar īstām attiecībām bez sociālo mediju uzliktās nastas, tad šī grāmata būs tieši laikā. 

foto: Publicitātes foto

Tuvāk nekā jebkad

Mišela Obama "Izaugt". Reizēm piemirstam, ka cilvēki aiz okeāna, kas dzīvē sasnieguši ārkārtīgi daudz, ir tikai cilvēki ar savām domām, emocijām, veiksmēm, neveiksmēm un sapņiem. Šī grāmata ļauj ieraudzīt bijušo Amerikas pirmo lēdiju Mišelu Obamu daudz tuvāk, nekā mēs jebkad viņu esam redzējuši, kā arī caur Mišelas acīm paskatīties uz bijušo ASV prezidentu Baraku Obamu. Redzēt šo personību cilvēcīgo pusi ir ārkārtīgi iedvesmojoši un vērtīgi, lai apjaustu, ka tās nav pārpasaulīgas būtnes, bet tādi paši cilvēki kā mēs, tikai ar citu dzīves ceļu.

foto: Publicitātes foto