foto: Bauskas novada pašvaldība
Pati neticēja, ka sasniegs gadsimta slieksni. Baušķeniece Alise Kaklēna nosvin 103. dzimšanas dienu
Alise Kaklēna priecājas, ka savā dzimšanas dienā saņēmusi kūku, nevis kliņģeri, kā tas bijis iepriekš. Kūka esot garšīgāka un vieglāk apēdama!
2022. gada 5. jūnijs, 06:55

Pati neticēja, ka sasniegs gadsimta slieksni. Baušķeniece Alise Kaklēna nosvin 103. dzimšanas dienu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ar jauku ballīti šis mēnesis iesākās Latvijas Sarkanā Krusta sociālās aprūpes centrā “Derpele” Bauskas novadā. Tur 1. jūnijā savu 103. dzimšanas dienu nosvinēja Alise Kaklēna. Kaklēnas kundze “Derpelē” dzīvo jau desmit gadu, un par šeit pavadīto laiku jubilāre izsakās tikai labiem vārdiem, jokojot priecājas, ka dzimšanas dienā aprūpes nama kolektīvs sarūpējis kūku, nevis kliņģeri, kā tas bija ierasts līdz šim.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Kūka tak’ garšīgāka un vieglāk apēdama,” ar smaidu sejā nosaka Alise.

Alises kundze, spītējot ļoti cienījamajam vecumam, ir ļoti sprigana; arī veselība laba – viņa skaidri dzird, braši stāv uz savām kājām, pati ēd un no rītiem klāj gultu, rakstīts Bauskas novada pašvaldības mājaslapā. Viņa runā skaidri, skaļi un saprotami. Kā smej pati jubilāre: “Galvenais, lai tur, galvā, visi zobrati griežas. Dažbrīd kāds kaut kur aizķeras, bet kopumā – nav slikti.”

Alise dzimusi un augusi Liepājā. Māti un tēvu viņa zaudēja agrā vecumā. Daudzus gadus strādāja pie saimniekiem Kurzemē. Pavadīti arī deviņi gadi izsūtījumā Sibīrijā. Par savu vecumu Alise uzzināja vien 16 gadu vecumā, kad iesvētībās vaicāja pēc personas apliecinošiem dokumentiem. Tolaik dzimšanas apliecība atradās pagasta pārvaldē. “Līdz tam es nezināju, cik veca es esmu. Man to neviens neteica,” nosaka Alise.

Jaunības gados kurzemniece ļoti vēlējās mācīties dejot, bet saimniece nav ļāvusi. Alise skolā mācījās labi. Patika dabas un ticības mācība, vingrošana, bet nepadevās matemātika. Gaviļniece vēlējās mācīties arī pēc pamatskolas, tomēr saimniece arī to nav ļāvusi – vajadzēja strādāt saimniecībā par slaucēju.
 
Bauskā Alise dzīvo kopš 1973.gada. Kā pati saka – šeit nokļuvusi kļūdas pēc. Iemeslu viņa neatklāj. Jubilāre strādāja Raiņa vārdā nosauktajā padomju saimniecībā. Viņai ir meita, mazbērni un mazmazmeitiņa.
 
Alise nekad neticēja, ka reiz sasniegs gadsimta slieksni. Viņa saka: “Man kaites ir mazas, bet daudz. Par rītdienu nekad neko nevar zināt, tāpēc jādzīvo šodienā. Dzīve iet uz priekšu. Kā būs, tā būs. Šobrīd žēl, ka nevar iet pastaigās. Es pati gāju uz veikalu, bet dēļ ārkārtas stāvokļa valstī to darīt vairs nevar”.

foto: Bauskas novada pašvaldība
Jubilāri 103. dzimšanas dienā sveic Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis.

Kad pašvaldība gaviļnieci apciemoja 101. gada jubilejā, viņa sacīja: “Jaunais cilvēk, es ticu, ka mums katram kāds tur augšā raksta likteņa grāmatu. Katram mums ir savs stāsts. Man ir 101 stāsts. Cik būs tev, to zināt nevar. Bet, saku tev vienu – dzīvo ar prieku ik’ dienu!”.

Tagad Alisei ir jau 103 stāsti un mēs ticam, ka Alise savā dzīves grāmatā ierakstīs vēl pāris stāstus, raksta bauska.lv.

Aprūpes centra “Derpele” darbinieces jubilāri sveica ar gardu kūku, ziediem un dzeju. Sveicēju pulkam pievienojās arī Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās