Skaistums
2022. gada 16. janvāris, 08:08

Āfrikas sievietes jau izsenis to lieto ķermeņa mitrināšanai: kāpēc šī sviests ir tik populārs kosmētikā

"100 Labi Padomi"

Līdzeklis, kam piemīt ādu un matus izcili atjaunojošs efekts, ir dabiskas izcelsmes šī (shea) sviests. Tas noteikti ir viens no vērtīgākajiem dabā atrodamajiem augu sviestiem. Iesaka Cesvaines skaistumkopšanas centra Mora kosmētiķe Ginta Ustinova.

Šo sviestu, ko mēdz saukt arī par Āfrikas zeltu, iegūst no šī jeb karitē koka augļiem (riekstiem). Āfrikas sievietes jau kopš seniem laikiem to izmanto ķermeņa mitrināšanai, ādas un matu aizsargāšanai pret tveicīgo sauli un karstajiem, sausajiem Āfrikas tuksnešu un savannu vējiem.  

foto: Shutterstock

Nerafinētu šī sviestu pilnībā izgatavo ar rokām, nereti pēc tam to vēl rūpīgi attīra. Dažādas partijas var atšķirties pēc konsistences, krāsas un smaržas.

Šī sviestam ir bagātīgs sastāvs, kas veicina ādas atjaunošanos un veselīgu izskatu, antioksidanta iedarbība, kas aizsargā ādu no nelabvēlīgiem ārējiem faktoriem un agresīvajām molekulām – brīvajiem radikāļiem, izlīdzina raupju un sausu ādu. 

foto: Shutterstock

Sastāvā esošā oleīnskābe mitrina ādu, baro un palielina tās elastību, vienlaikus stimulē ādu ražot kolagēnu un hialuronskābi, kā arī palīdz izlīdzināt grumbiņas. Šī sviests nomierina sakairinātu vai bojātu ādu, to var droši lietot, lai dziedētu sasprēgājušas lūpas vai atjaunotu roku ādas aizsargbarjeru.

Dabiskais sviests ir piemērots visiem ādas tipiem,  arī kombinētai un taukainai ādai, jo tas neaizsprosto poras un nerada pūtītes.

Izmēģini! Lai paātrinātu uzacu augšanu un padarītu tās spīdīgas un koptas, uz nakti uzklāj nelielu daudzumu šī sviesta. Izmanto šī sviestu, lai atjaunotu matu elastību un spīdumu, – ieklāj to matu garumā 20 minūtes pirms mazgāšanas.

Zināšanai

Šī sviestu ļoti plaši izmanto kosmētikas ražošanā gan tīrā veidā, gan kā sastāvdaļu dažādos produktos, piemēram, losjonos un emulsijās, ziedēs un mitrinātājos, matu kondicionieros un šampūnos. Īpaši populāri ir mitrinošie krēmi rokām un ķermenim, lūpu un matu balzami.