foto: Pixabay
Darba intervijas pirmais solis. Biežākās kļūdas, ko pieļauj darba meklētāji
Darba intervija mūsdienās var notikt klātienē, gan arī attālināti. Jums jābūt gatavam abiem scenārijiem.
Dzīvesstils
2021. gada 26. novembris, 06:45

Darba intervijas pirmais solis. Biežākās kļūdas, ko pieļauj darba meklētāji

Jauns.lv

Darba intervija mūsdienās sākas jau ar telefona zvanu no uzņēmuma. Ja vēlies tikt pie kārotā amata, ir nedaudz jāpacenšas.

Tālruņa zvans pretendentam ir pirmais intervijas procesa solis, kurā personāla atlases vai cilvēkresursu speciālists zvana darba kandidātam, lai novērtētu viņa interesi un norunātu laiku intervijai. Kaut arī jūsu topošais priekšnieks nepiedalās šajā telefona sarunā, joprojām ir jāzina, ka jūs jau tiekat vērtēts. “Tālruņa zvans ir pirmais punkts. Lai gan daži kandidāti var domāt, ka tas ir tikai uzaicinājums uz interviju, atlases speciālists joprojām novērtē darba meklētāju,” saka darba meklēšanas stratēģe Melānija L. Denija.

foto: Pixabay

Lai nekas netraucē

Darba intervija mūsdienās var notikt klātienē, gan arī attālināti, jums jābūt gatavam abiem scenārijiem. Pat ja intervija notiek bez kameras, uzņēmuma personāla atlases speciālists joprojām var dzirdēt, kas notiek jums fonā. Ešlija Votkinsa, darba meklēšanas trenere, atgādina, ka ir cilvēki, kas atbild uz zvaniem, esot pārtikas preču veikalos pie kases vai vannas istabā, mazgājot bērnu. "Man ir bijusi telefona intervija ar kādu, kurš pats atradās vannā, es dzirdēju ūdens šļakatas," sacīja Votkinsa.

Kandidātiem var šķist, ka viņiem nekavējoties jāpaceļ tālrunis, jo uzņēmuma vervētājs viņiem nekad neatzvanīs un viņi palaidīs garām iespēju, taču Votkinsa stāsta, ka tas ne vienmēr ir taisnība. "Bet, ja es piezvanīšu kandidātam, kuru gribam redzēt darba intervijā, es pārzvanīšu. Mūsu uzmanība jau ir pievērsta jums,” viņa mierina. Tāpēc speciāliste mudina neatbildēt uz zvanu, ja jums tas nav ērti, bet vēlāk pašam atzvanīt. Ja tomēr paceļat klausuli, kad neesat gatavs runāt, ir saprātīgi teikt, ka atzvanīsiet. „Tas ir daudz labāk nekā runāt, kamēr fonā kasiere krāmē jūsu pirkumus,” viņa saka.

Nestreb karstu

Bieži vien zvans no uzņēmuma pienāk pāris nedēļas pēc tam, kad esat nosūtījis savu pieteikumu. Gadās, ka esat piemirsis, kam un kur nosūtījis pieteikumu. Tāpēc, ja saņemat zvanu no kompānijas, kuru vairs pat neatceraties, nepiekrītiet darbam pa telefonu (iespējams, ka tā bija tā vakance, kuru pat īsti negribējāt, vai - kur darba vieta atrodas citā pilsētā utt). Vislabāk ir pateikt, ka labprāt parunātos, ar cerību, ka uzņēmuma pārstāvis atgādinās, kas tieši ietilpa pienākumos, kāda ir samaksa un darba apstākļi. Ja telefona sarunā tiek noteikts intervijas datums vai laiks, padomājiet par to, lai jums būtu laiks sagatavoties. Intervijā var pajautāt par uzņēmumu, jūsu kvalifikāciju un prasmēm, tam nepieciešams sagatavoties.

foto: Pixabay

Esi gatavs jautājumiem par algu

Personāla atlases speciālisti parasti jautās darba meklētājiem: "Kādu algu gribētu saņemt?". Bieži vien šo jautājumu uzdod ne tikai darba intervijā, bet jau sākotnējās tālruņa sarunas laikā. „Šī jautājuma mērķis ir noskaidrot, vai "mums ir kāds kopīgs pamats, pirms mēs virzāmies uz priekšu", sacīja Votkinsa. Diez vai vēlaties iet cauri garam atlases procesam, lai beigās uzzinātu, ka saņemsiet mazāk nekā iepriekšējā darba vietā. Lai labi atbildētu uz šo jautājumu, runājiet ar kolēģiem un veiciet tiešsaistes izpēti, lai noskaidrotu, kāds ir atbilstošs algas diapazons. Ja uzņēmuma personāla atlases speciālists atbild ar diapazonu, varat arī jautāt, vai šis diapazons ir tikai pamatalga vai ietver arī citas priekšrocības, piemēram, prēmijas vai automašīnas nobraukuma atlīdzību. "Pārliecinieties, ka runājat vienā valodā," viņa iesaka.

Neslēp entuziasmu

Telefona intervijā uzņēmuma vadītāji un atlases speciālisti var novērtēt tikai jūsu balsi, tāpēc neaizmirstiet paust entuziasmu, kamēr runājat. Speciāliste iesaka sarunas laikā piecelties kājās, tas labāk atspoguļo balsi (taču nestaigāt nervozi pa istabu!). Runāt droši un pārliecinoši, nevajag nedz kliegt (ja jūs dzird), ne arī speciāli runāt klusāk. Varat savu entuziasmu paust pasakot, cik priecīgs bijāt, redzot sludinājumu, vai - kad saņemat šo zvanu. “Ja spējat parādīt prieku, ka jums ir piezvanījis tieši šis uzņēmums, tas parasti atstāj lielisku iespaidu,” sacīja speciāliste.

foto: Pixabay

Kas tālāk?

Ja esat tikuši nākamā posmā un uzņēmums vēlas veikt darba pārrunas, tad atliek vienoties par laiku un vietu. Ja darba intervija tiek plānota klātienē, pirms piekrītat datumam un laikam, pārliecinieties, ka spēsiet labi sagatavoties. Tas pats attiecas uz tiešsaistes interviju.