foto: Shutterstock
Pēc katras ēdienreizes gribas kaut ko saldu? Iemesls tevi pārsteigs
2021. gada 20. maijs, 06:55

Pēc katras ēdienreizes gribas kaut ko saldu? Iemesls tevi pārsteigs

Jauns.lv

Vai arī jums deserts ir neatņemama ēdienreizes sastāvdaļa un nevarat iedomāties pusdienas vai vakariņas bez tā? Dietologs pastāsta, kāpēc pēc ēšanas tik ļoti gribas kaut ko saldu un, kā ar to tikt galā.

Kad esi uz diētas un pārtiec no vārītas vistiņas un dārzeņiem, šķiet, ka viena vai divas konfektes neko ļaunu figūrai nenodarīs. Izrādās, tieksmei pēc kaut kā salda ir visai loģisks izskaidrojums.

Galvenais iemesls, kāpēc pēc ēšanas vienmēr gribas kaut ko saldu ir organisma atūdeņošanās. Iespējams, pirms ēšanas ir uzņemts pārāk maz ūdens. Vai arī ēdiens bijis pārāk sauss vai sāļš.

Atūdeņošanās tāpat notiek, ja ēdam ēdienu ar paaugstinātu olbaltumvielu vai tauku daudzumu, vēsta "Postimees". 
Organisms, ciešot no ūdens trūkuma, dod signālu smadzenēm. Tikmēr cilvēks šos signālus iztulko nepareizi. Slāpes un izsalkuma sajūta rodas vienlaicīgi un ir zema enerģijas līmeņa rezultāts. 

Lai vieglāk atteiktos no deserta, dienas laikā jādzer vairāk ūdens, tāpat arī pusstundu pirms ēšanas. Vēl viens iemesls, kāpēc pēc ēšanas gribas kaut ko saldu, ir vāja kuņģa sulas koncentrācija uz sātīgu pusdienu fona.

Lai atvieglu gremošanu, rodas vēlme pēc kaut kā skāba. Taču smadzenes no "pārtikas atmiņas" piedāvā tikai variantu ar saldajiem un saldskābajiem augļiem, daži no kuriem satur lielu cukura daudzumu.

Ja nespējat atteikties no saldumiem pēc ēšanas uzreiz, pārejiet uz pareizajiem pārtikas uzņemšanas paradumiem pamazām.