Ja vēlies atgūt auguma aprises, izvairies no šīm četrām kļūdām!
2021. gada 6. aprīlis, 06:11

Ja vēlies atgūt auguma aprises, izvairies no šīm četrām kļūdām!

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Beidzot pavasaris ir klāt! Ar aizvien pievilcīgāko gaisa temperatūru un saulaino dienu pārsvaru. Mostoties zemei, gribas uzplaukt arī pašai – ziemas biezo drēbju kārtu nomainot uz vieglu, puķainu kleitu. Taču ne viss var izdoties kā iecerēts… #mājsēdes laiks ir pavadīts, skatoties TV vai datora ekrānā, un mazkustīgums, iespējams, ir “uzdāvinājis” dažus liekus kilogramus. Kā atgūt sajūtu, lai pašai prieks?

Elektroniskajā vidē, dažādu disciplīnu sporta izaicinājumu, tievēšanas maratonu un brīnumzāļu plašā izvēle pārsteigs pat rūdītākos tievētājus. Pieprasījumam augot, aug arī piedāvājums. Lai arī mēs visi vēlamies ātrus un paliekošus rezultātus, vēlams – bez īpašas piepūles un ikdienas paradumu maiņas, ir vērts sagatavoties un pieiet lietai nopietnāk, apzinoties visbiežāk pieļautās kļūdas ceļā uz tīkamāku “es”.
 
Kļūda Nr.1. 

Visbiežāk pieļautā kļūda – pieiet lietai spartiski, drastiski samazinot uzturvielu un kaloriju daudzumu. Nogriezt cukuru, pienu, graudaugus – ir viens no populārākajiem izaicinājumiem. Taču izslēgt kādu no produktu grupām, neiedziļinoties, vai tas patiešām ir nepieciešams, vēl nenozīmē, ka svars tiks garantēti zaudēts. 
Bez izpratnes par veikto darbību nepieciešamību, ir liels risks iedzīvoties “jo-jo” efektā, kad diētu noslēdzot, svars tiek atgūts pat vairāk kā zaudēts. Īstermiņā, iespējams, zema kaloriju diēta nenodarīs lielu kaitējumu, tu tikai kļūsi ērcīga pret sevi un apkārtējiem. Taču ilgtermiņā tas var būt dzīvībai bīstami – atkarībā no izvēlētā diētas veida, kaitējums var tikt nodarīts dažādām orgānu grupām. To rezultātā var tikt neatgriezeniski sabojāta zobu veselība, pasliktināties asinsspiediena un holesterīna rādījumi, paaugstināties risks saslimt ar diabētu u.c. [1].

Kļūda Nr.2.
Otra visbiežāk pieļautā kļūda – mesties fiziskajās aktivitātēs ar atlēta cienīgu jaudu. Žurnālā “Times” publicētā pētījumā ir minēts – ja esat ieturējis pauzi 2 nedēļas, vajadzēs 6 nedēļu intensīvus treniņus, lai atgūtu iepriekš sasniegtos rezultātus [2]. Tātad, ja visu gada tumšo sezonu esi pavadījusi mājās, salīdzinoši mazkustīgi, tagad uzsākt treniņus, lai maijā piedalītos maratonā, nebūs prāta darbs. 
Augstas slodzes treniņi nesagatavotam ķermenim var nodarīt daudz lielāku postu, kā labumu – sastieptas locītavas, mežģījumi, sirds pārsitieni ir visizplatītākās traumas neapdomīgiem varoņdarbiem. Atsākot treniņus ir svarīgi paturēt prātā galveno mērķi – uzlabot ķermeni, nevis salauzt to. Sākumā tās būs garas pastaigas vai pāris desmit minūšu ilgas nodarbības, un tālāk, atkarībā no pašsajūtas un spējām, iespējams kāpināt slodzi.

Kļūda Nr.3.
Vēl viena raksturīga kļūda tiem, kuri ir īpaši apņēmīgi un vēlas rezultātu ātri un garantēti - pulverīšu ēdienreizes, kapsulas, supertabletes un maģiskie krēmi, kas sola ātrus, noturīgus un iedarbīgus rezultātus. Lai cik ļoti gribētos tam noticēt, tas var nestrādāt! Šajā pavasarī sociālo tīklu platformā Instagram Latvijas treneri apvienojās īslaicīgā informatīvā aktivitātē par šo brīnumlīdzekļu kaitīgo ietekmi, apkopojot savu klientu negatīvās un reizēm pat skarbās pieredzes, lietojot šos produktus. 

Kļūda Nr.4. 
Un pēdējais, haoss tavā galvā un vēderā. Kāda saistība emocionālajai labsajūtai ar vēdera veselību? Izrādās – vistiešākā! Jau 1930.gadā dermatologi Džons Stouks un Donalds Pilsberijs publiskoja “smadzeņu – zarnu teoriju” jeb viedokli par to, cik cieši mijiedarbojas emocionālā nestabilitāte (depresija, stress, trauksme utml.) un kuņģa – zarnu trakta darbība [3].  
Šī pēdējā gada laikā, iespējams, nevienam nav gājis secen, labākajā gadījumā, konstants satraukums un neziņa par notiekošo, ļaunākajā – nerimstoša trauksmes sajūta, bezmiega naktis utt. Apdomā, vai tas varētu būt iemesls tiem dažiem liekiem kilogramiem, kas nezūd pat pie tava veselīgā dzīvesveida? Arvien vairāk pētījumu pierāda, ka sabalansēta un harmonijā esoša zarnu mikroflora ir viens no slaiduma faktoriem. 

Labās baktērijas, ko ikdienā var saņemt ar pārtiku, palīdz pārstrādāt šķiedrvielas, ar kurām organisms pats netiek galā, pārvēršot tās vērtīgās taukskābēs, kas, savukārt, palīdz uzņemt mazāk kaloriju no apēstās pārtikas. Kādā pētījumā, kurā piedalījās 210 dalībnieki, tika noskaidrots, ka, papildus lietojot baktēriju Lactobacillus gasseri 12 nedēļu ilgā laika posmā un, atjaunojot labo un ne tik labo baktēriju līdzsvaru organismā, tika samazināts ķermeņa masas indekss, svars, vidukļa un gurnu apkārtmērs, kā arī mazināta iekšējo orgānu aptaukošanās [4].

Efektīvi sasniegts rezultāts, rīkojoties gudri un pārdomāti
Sabalansēts uzturs, mērena fiziskā slodze un kvalitatīvs miegs ir panākumu atslēga. Tikpat svarīgi kā parūpēties par organisma “redzamo” daļu, ir arī rūpes par “iekšiņu” jeb labo un ne tik labo baktēriju balansu organismā. Kā vērtīgs palīgs šī mērķa sasniegšanai tiek minētas probiotikas. 
Izvēlēties sev piemērotāko probiotiķi nav viegli, jo piedāvājums aptieku plauktos ir liels. Pieņemot lēmumu, pievērs uzmanību baktēriju daudzveidībai un baktēriju skaitam – jo, cik unikāls ir katrs no mums, tik neatkārtojama ir arī katra cilvēka iekšējā mikroflora. Ne vienmēr ir iespējams zināt, kuras tieši baktērijas iztrūkst mikrofloras līdzsvaram. Tāpēc prātīgi ir izvēlēties produktu ar maksimāli lielu baktēriju skaitu, apzinoties, ka organisms paņems sev vajadzīgās. 

Pašmāju farmācijas zīmols LYL love your life® ir radījis probiotikas ar tirgū bagātāko baktēriju skaitu un arī daudzveidību – LYLBIOTIC - 28 miljardi 9 dažādu augstas aktivitātes baktēriju sugas vienā kapsulā.

•    Atšķirībā no līdzīgiem produktiem, kuru dienas deva ir 3 un pat vairāk kapsulas, LYLBIOTIC dienas deva ir tikai 1 kapsula. 

•    LYLBIOTIC ir bagātināts ar prebiotiku – inulīnu. Tā ir probiotiku barības viela, kas rūpējas par baktēriju spēju iedzīvoties cilvēka mikroflorā.

•    LYLBIOTIC baktērijas ir iegūtas ar inovatīvo liofilizācijas metodi jeb izkaltētas saldējot, kas garantē, ka baktērijas aktivizējas tikai sārmainajā zarnu vidē, atšķirībā no citiem produktiem, kas savu labumu “izdāļā” pa ceļam, un līdz zarnām, kur jāveic galvenais darbs, nenonāk. 

•    Viss, ko mēs apēdam vai izdzeram, nekavējoties nonāk saskarē ar kuņģa sulu, kur diemžēl liela daļa no vērtīgajām vielām, kuras mēs vēlamies uzņemt, aiziet bojā. LYLBIOTIC ir unikāls patentēts kapsulas apvalks, kas pasargā baktērijas no kuņģa skābes iedarbības.

•    LYLBIOTIC ir radīts tā, lai nebūtu jāuzglabā ledusskapī – to var uzglabāt istabas temperatūrā līdz +25 grādiem un ir ērti paņemt līdzi, dodoties ikdienas gaitās.

  1. 1. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180828085922.htm
  2. 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25898161/   
  3. 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21281494/
  4. 4. Effect of Lactobacillus gasseri SBT2055 in fermented milk on abdominal adiposity in adults in a randomised controlled trial, J Nutr. 2013 Nov 14;110(9):1696-703.

Reklāmas raksts sadarbībā ar LYL love your life®