Trīs neparastāki produkti gavēņa laikam
Gavēņa laikā daudzi atturas no dzīvnieku izcelsmes pārtikas, un bieži aptrūkst ideju - ko vēl gardu pagatavot? Iepazīstinām ar trim mazāk zināmiem augu valsts produktiem - milzu augli džekfrūtu, kas izsutināts atgādina gaļu, kā arī mungo pupiņām un zīda tofu.
● Džekfrūts ir lielākais un smagākais auglis pasaulē, kas aug kokos. Tas spēj piebriest pat 40 kg smags un 80–90 cm garš. Tā īpatnība – auglis aug tieši pie stumbra, nevis karājas zarā, bet lielākā vērtība – nogatavojies garšo un smaržo gluži kā ananasa un banāna krustojums un ir brīnišķīgs deserta auglis. Negatavs tas neizceļas ne ar garšu, ne smaržu, ir visai neitrāls, toties, kad tiek izvārīts vai izsutināts, tekstūra atgādina gaļu tik ļoti, ka nezinātājs nemaz to nevarēs atšķirt.
● Mungo pupiņas jeb Jeruzalemes pupiņas ir pazīstamas arī ar nosaukumu Mung Dal – pākšaugs, ko jau vismaz tūkstoš gadus audzē Indijā un mūsdienās diendienā liek galdā gandrīz visā Dienvidaustrumāzijā. Mungo pupiņas ir vieglāk sagremojamas nekā mūsu dārza pupas, tās neuzpūš vēderu, taču garša ir mazāk izteikta, tāpēc ēdienos pievieno daudz garšvielu. No šo pupiņu miltiem gatavo arī mums pazīstamās caurspīdīgās jeb stikla nūdeles.
● Zīda tofu ir mīkstāka konsistence nekā parastajam tofu, jo tas gatavošanas procesā netiek tik ļoti sapresēts. Cepšanai nav īsti piemērots, drīzāk gan, lai radītu ēdienam biezpienam līdzīgu konsistenci. Klasiski izmanto:
● zupās, it sevišķi populārajā miso zupā;
● par pamatu pikantām mērcēm;
● ir labs olbaltumvielu avots pašgatavotajos smūtijos;
● dažādos saldajos ēdienos.