foto: unsplash.com
No piparkūkām pie burkāniem: uztura speciālistes Lizetes Pugas padomi veselīgam bērnu uzturam svētku laikā
Mazie ēdāji bieži vien ir viltīgi un zinot, ka pēc pusdienām vai vakariņām gaida saldumi, neēd pilnvērtīgas pusdienas.
Bērni
2020. gada 28. decembris, 19:08

No piparkūkām pie burkāniem: uztura speciālistes Lizetes Pugas padomi veselīgam bērnu uzturam svētku laikā

Jauns.lv

Svētku laikā, kad katrā mājā uz galda varam atrast piparkūkas, konfektes un dažādus citus bērnu iemīļotus kārumus, teju katra ģimene piedzīvo to, ka bērns pietiekami neēd veselīgu un sabalansētu uzturu. Par to, kā svētku laikā izlīdzsvarot našķus ar pamata ēdienreižu uzņemšanu, stāsta Bērnu slimnīcas uztura speciāliste un veselīga uztura kustības “Ēstprieks” ēdienkartes līdzautore Lizete Puga.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Būtiskākais arī svētkos –  mērenības ievērošana

“Vienkāršs veids, kā varam sabalansēt uzņemto saldumu daudzumu, ir piedāvājot bērnam arī cita veida uzkodas, teiksim, dārzeņus, augļus un riekstus, padarot tos pēc iespējas pieejamākus mazajiem ēdājiem, jo ir skaidrs – ja mums gribas ēst, bieži vien roka sniegsies pēc kā salda un garšīga. Tādēļ uz galda pārredzamā vietā var nolikt šķīvi ar dārzeņiem vai augļiem, ko bērns ir iecienījis – piemēram, mazajiem tomātiņiem, burkāniem, gurķiem vai ābola šķēlītēm,” stāsta Lizete Puga.

Vēl viena būtiska lieta ir laiks, kad bērns ēd saldumus un citas uzkodas – bieži vien bērns atsakās no pamata ēdienreizes, jo jau ir gana daudz našķējies ar saldumiem un piparkūkām un, līdz ar to, priekš kārtīgām pusdienām vairs nejūt izsalkuma sajūtu.

“Vecākiem bieži vien patīk svētkos likt lielas porcijas, taču mazais ēdājs, ieraugot lielo porciju, sabīstas no tās lieluma un atsakās to ne tikai pagaršot, bet arī ēst pavisam,” atklāj uztura speciāliste. Tāpēc arī uz svētku galda ieteicams ievērot ierasto porciju lielumu, kā arī ēdienus, kas bērnam ir jau labi pazīstami un iemīļoti.

Ja tomēr svētku laikā uz galda ir atrodams kāds bērnam mazāk pazīstams vai mazāk iemīļots produkts, tad uztura speciāliste iesaka šādu pavisam vienkāršu triku – “sēžoties pie galda, kad mazais ir izsalcis, varam sākt, piedāvājot dārzeņus vai citu, bērnam mazāk iemīļotu vai pazīstamu ēdienu, apsolot, ka uzreiz pēc tam tiks šķīvī ielikti kartupelīši, kotletes vai citi ēdieni ko bērns iemīļojis. Bieži vien mazais ēdājs būs izsalcis un, gaidot iemīļoto ēdienu, pagaršos arī to, kas jau ir uz šķīvja”.

foto: Publicitātes foto
Lizete Puga.

Konfekte kā balva – vai šāda pieeja būtu pareizākā?

Uztura speciāliste atzīst, ka nereti vecāki bērniem kā balvu par pusdienu vai vakariņu apēšanu piesola konfekti vai kādu citu gardumu. Taču nevajadzētu aizmirst, ka labākā balva augošam organismam ir nevis konfekte vai kāds cits saldums, bet gan normālas ēdienreizes un savu mīļo līdzcilvēku nedalīta uzmanība, apskāviens vai buča, nevis konfekte.

“Mazie ēdāji bieži vien ir viltīgi un zinot, ka pēc pusdienām vai vakariņām gaida saldumi, neēdīs pilnvērtīgas pusdienas, neapēdīs pilnu porciju, tādējādi pataupot vietu vēderā kaut kam garšīgam. Tādēļ noteikti saldumus kā balvu pēc ēšanas piesolīt nevajadzētu un starp našķēšanās un ēdienreizēm ieteiktu ievērot 1-2 stundu pauzi,” iesaka L. Puga.

Tāpat svētku laikā jāatceras par to, ka visus saldumus nevajadzētu apēst uzreiz, bet tieši pretēji – ja bērnam uzdāvināta saldumu paciņa, to ēst lēnām, tādējādi paildzinot patīkamos mirkļus. “Daudzi vecāki domā, ka, ja bērns uzreiz apēdīs veselu saldumu paciņu, tad mazajam paliks slikti un vairs nekad nekārosies kārumus, diemžēl tā notiek reti,” atklāj uztura speciāliste.

Svētku laikā eksperte iesaka vecākiem meklēt veselīgākas alternatīvas jau ierastajiem saldumiem – šokolādes konfektēm, ledenēm un piparkūkām ar glazūru. Tā vietā ieteicams izvēlēties saldumus ar lielāku pievienoto vērtību, kā, piemēram, žāvētos augļus, riekstus vai šo produktu batoniņus.

Piparkūku mīklu ieteicams izvēlēties tādu, kur sastāvs ir īss, saprotams un sastāvā ir sviests, nevis margarīns. Mājās mīklai var pievienot dažādas sēkliņas, kā, piemēram, čia, linsēklas vai saulespuķu sēklas, kā arī ierasto balto miltu vietā izvēloties kādus citus miltus. Tādējādi vecākiem ir pašiem iespēja parūpēties par pasniegtā kāruma daudzveidību un papildus šķiedrvielām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās