Dzīvesstils
2020. gada 15. decembris, 19:03

Kas ir vēl neiepazītais graudaugs - sorgo, un tā izmantošanas iespējas ēdienkartē

Mammamuntetiem.lv

Lai arī sorgo Latvijā vēl nav iemantojis tik lielu atpazīstamību kā kvinoja, bulgurs un citi graudaugi, tas jau vairākus tūkstošus gadu pazīstams Āfrikā un šobrīd ir kļuvis par vienu no piecām populārākajām graudaugu kultūrām pasaulē. Ir vērts dot iespēju šim produktam iekarot sirdi un gardi pagatavot.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šis bezglutēna graudaugs, kas pēc izskata atgādina pērļu kuskusu vai prosu, ir ļoti vērtīgs veselības stiprināšanai, turklāt tam ir plašas izmantošanas iespējas, pateicoties tā neitrālajai garšai un irdenajai konsistencei: sorgo piemērots gan zupām, gan dažādiem salātiem, dārzeņu pildīšanai, sautējumiem, plācenīšiem un putrām. Interesanti - to var pat uzgrauzdēt līdzīgi kukurūzas graudiem un iegūt izmērā nelielākus popkorna (jeb “popsorgo”) graudus.

Lizete Puga, uztura speciāliste, uzsver: “Sorgo ir fantastisks graudaugs, kas ir labs olbaltumvielu un salikto ogļhidrātu avots. Sorgo sastāvā nav glutēna, tamdēļ tas ir īpaši svarīgs papildinājums tiem, kas izvēlas bezglutēna produktus. Tā sastāvā plaši pārstāvēti ir arī B grupas vitamīni, magnijs, kālijs u.c. vērtīgi savienojumi kā antioksidanti, kas paralēli lielajām uzturvielām dos spēku arī šūnu līmenī. 100 g sorgo satur 339 kcal, 11g olbaltumvielu, 74,6g ogļhidrātu, 7g šķiedrvielu, 3,3 g tauku, tostarp arī īpaši vērtīgās mono un poli nepiesātinātās taukskābes, kas ir būtiskas sirds un asinsvadu veselībai.” 

foto: Shutterstock

Sorgo ražošana ir videi draudzīga - tas prasa mazāk barības vielu un daudz mazāk ūdens nekā salīdzināmām kultūrām, kas ļauj iegūt labu ražu pat sarežģītos apstākļos. Tā kā ūdens resursi kļūst arvien ierobežotāki un arvien pieaugošā pasaules populācija prasa lielāku produktivitāti no mazāk aramzemes, sorgo ir īstens nākotnes graudaugs, piemērots, lai apmierinātu gan tradicionālās lauksaimniecības, gan bioindustriālo procesu pieaugošās vajadzības.

“Pākšaugu un graudaugu lietošana uzturā ir ieteicama, jo mūsu platuma grādos cilvēki arvien par daudz ikdienas uzturā lieto gaļu. Tā vietā ieteiktu vairāk izmantot citus augstvērtīgus olbaltumvielu avotus, piemēram, pupiņas vai aunazirņus. Šie pārtikas produkti kopā ar sorgo nodrošinās ilgāku sāta sajūtu. Eļļas karsēšanas procesā veidojas transtaukskābes, ko pazīstam kā sliktās taukskābes, tādēļ ikdienā, lai uzlabotu savus ēst gatavošanas paradumus un tie būtu pēc iespējas veselīgāki, vajadzētu pievērst uzmanību arī pannai, kurā gatavojam maltītes. Iegādāties vēlams tās, kur nav nepieciešamas taukvielas vai ļoti nedaudz,” uz veselīgu dzīvesveidu mudina uztura speciāliste Linda Federa.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās