foto: unsplash.com
Nīderlandes valdība atbalsta arī pavisam mazu bērnu eitanāziju
Bērni
2020. gada 16. oktobris, 06:01

Nīderlandes valdība atbalsta arī pavisam mazu bērnu eitanāziju

Jauns.lv

Nīderlandes valdība pēc vairāku mēnešu ilgām debatēm atbalstījusi plānus ļaut eitanazēt arī bērnus no viena līdz 12 gadu vecumam. Šobrīd tiesības Nīderlandē veikt eitanāziju ir neārstējami slimiem un sāpju mocītiem cilvēkiem, kuri vecāki par 12 gadiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Nīderlandes veselības ministrs Hugo de Jonge valdības sanāksmē teica, ka noteikumi ir jāmaina, lai palīdzētu "nelielai neārstējami slimu bērnu grupai, kas agonē bez cerības un ar neciešamām sāpēm".

Patlaban šai bērnu grupai Nīderlandē var tikt piešķirta paliatīvā aprūpe vai arī, saskaņā ar spēkā esošajiem noteikumiem, var tikt pārtraukta uztura nodrošināšana, tādējādi paātrinot viņu nāvi. Jebkāda cita ārsta rīcība bērna dzīves izbeigšanas pāatrināšanai var būt krimināli sodāma.

Balstoties uz pētījumiem, legalizējot tik mazu bērnu eitanāziju, no dzīves šādā veidā ik gadu varētu šķirties pieci līdz desmit bērni, kuriem nav cerību uz veselības stāvokļa uzlabošanos.

Lai varētu veikt eitanāziju, pacientam jāsirgst ar neārstējamu slimību un jācieš nepanesamas sāpes. Tāpat ir jābūt vismaz diviem ārstiem, kuri piekrīt veikt procedūru.

Šobrīd Nīderlandē labprātīgi no dzīves ar eitanāzijas palīdzību var aiziet bērni, kas vecāki par 12 gadiem. Papildus neārstējamā pacienta piekrišanai obligāti ir vajadzīga arī vecāku atļauja. Tāpat Nīderlandē ar vecāku piekrišanu ir likumīgi eitanazēt neārstējami slimus mazuļus līdz 1 gada vecumam.

Veselības ministrs norāda, ka pašreizējie likumi nebūtu jāmaina, bet gan jāatbrīvo ārsti no kriminālatbildības par apstiprinātas einatāzijas veikšanu bērnam šajā vecuma posmā.

Eitanāzija un asistētā pašnāvība Nīderlandē ir likumīga kopš 2002. gada, un dažus mēnešus vēlāk tā legalizēta arī kaimiņvalstī Beļģijā. Abas valstis bija pirmās pasaulē, kas legalizējušas šo praksi, kaut arī ar ļoti stingriem nosacījumiem. Pagājušajā gadā Nīderlandē šādā veidā dzīvi izbeidzis 6361 cilvēks, kas ir nedaudz vairāk nekā 4% no visiem nāves gadījumiem valstī.

2014. gadā Beļģija kļuva par pirmo valsti, kas pieļāva brīvprātīgu bērnu eitanāziju ar vecāku atļauju, ja viņi ir neārstējami slimi un cieš sāpes. Šī procedūra pirmo reizi tika veikta diviem bērniem 2016. un 2017.gadā. Vienam bija 9, bet otram 11 gadi.

Drīz pēc tam Nīderlande ieviesa tādus pašus eitanāzijas noteikumus bērniem, kas vecāki par 12 gadiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās