2020. gada 5. oktobris, 18:05

Kāpēc ir svarīgi pielāgot uzturu savam dzīvesstilam?

Jauns.lv

Mums visiem ir labi zināmi veselīga uztura pamatprincipi. Turpretim tādas specifiskas detaļas kā olbaltumvielu, minerālvielu un vitamīnu daudzums produktos, cik daudz no šīm uzturvielām mums vajadzētu patērēt katrā ēdienreizē, un kādas ir veiksmīgākās pārtikās produktu kombinācijas, ir nepieciešams pielāgot individuāli. Īpaši tādēļ, ka mūsu dzīvesstili ir tik atšķirīgi.

Anastasija Kurginiana, starptautiskās uztura kompānijas “Herbalife Nutrition” uztura eksperte, skaidro, kāpēc ir svarīgi pielāgot uzturu savam dzīvesstilam un dalās padomos, kā gūt panākumus. 

Sabalansēts uzturs un veselīgu ieradumu ievērošana ir būtiski aspekti visiem, kuri vēlas kontrolēt vai zaudēt svaru, savā ikdienā iekļaut vairāk fiziskās aktivitātes, vai vienkārši uzlabot vispārējo labsajūtu. Vienlaikus uztura eksperte Anastasija Kurginiana ir pārliecināta, ka uztura plāns visiem cilvēkiem nevar būt vienāds.

Kā viens no iemesliem ir mūsu atšķirīgais dzīvesveids, piemēram, mūziķim, kurš strādā naktīs un guļ dienas laikā, nevar būt tāds pats uztura plāns kā aizņemtai sievietei, kura mostas piecos no rīta, dienu pavada strādājot birojā, bet vakaros ir kopā ar saviem bērniem.

“Ārēji mēs visi atšķiramies vecuma un dzimuma ziņā, tomēr, iedziļinoties katra paradumos un fiziskajās īpatnībās, mums ir arī atšķirīgs enerģijas patēriņš. Izrādās, ka pareizi pielāgots uztura plāns var atrisināt ar enerģijas patēriņu saistītās problēmas. Arī tad, ja mūsu mērķis ir zaudēt vai saglabāt esošo svaru. Nozīmīgākie iemesli, lai sekotu sabalansētam un individuāli pielāgotam uztura plānam, ir hormonālās veselības uzturēšana, kuņģa un zarnu trakta mikrofloras līdzsvarošana un labsajūta, nervu sistēmas efektīva darbība u.c. Turklāt svarīgi ir arī ārējie faktori – fiziskās aktivitātes, stresa pārvaldīšana, miega kvalitāte", saka A.Kurginiana.

3 galvenie soļi uztura pielāgošanai atbilstoši savam dzīvesstilam

A.Kurginiana iesaka ievērot 3 galvenos principus, pielāgojot uztura plānu atbilstoši savam dzīvesstilam.

Pirmais solis ir apkopot mūsu individuālās vajadzības un noteikt mērķus, piemēram, veselības un jauneklīguma saglabāšana, svara zaudēšana, ar uzturu saistīto veselības jautājumu risināšana –  akne, zems enerģijas līmenis, slikts ādas un matu stāvoklis. Otrs solis ir esošā uztura un dzīvesstila pārskatīšana – uztura paradumi, sportošana, miega kvalitāte, sliktie ieradumi. Trešais solis ir veselīgu ieradumu veidošana un koncentrēšanās uz to īstenošanu.

Pamatprincipi sabalansēta uztura ievērošanai sākas ar regulārām ēdienreizēm, olbaltumvielām bagātām brokastīm, veselīgu ēdiena gatavošanas metožu praktizēšanu, kvalitatīvu pārtikas produktu izvēli, sāls un cukura daudzuma samazināšanu, atteikšanos no ātrās ēdināšanas produktiem utt.

Funkcionālais ēdiens ir kļuvis par galveno panākumu atslēgu veselīga dzīvesstila uzturēšanā

Diemžēl mūsdienās ēšanas paradumi bieži vien nespēj pietiekamā daudzumā nodrošināt mūsu organismu ar minerālvielām, vitamīniem, šķiedrvielām un Omega-3 grupas būtiskajām taukskābēm, tāpēc funkcionālais ēdiens (“gudrais” ēdiens vai alternatīvās maltītes) ir kļuvusi par galveno atbalsta elementu dažādo dzīvesstilu vajadzībām.

Ir vairāk nekā 47 000 zinātnisku publikāciju un pētījumu par funkcionālā ēdiena ietekmi. A. Kurginiana norāda, ka Amerikas Diētas un uztura asociācija (American Dietetic Association) ir definējusi, ka funkcionālo ēdienu ir jāuzņem “... regulāri un kā daļu no daudzveidīga uztura”.

“Herbalife Nutrition” ir starptautisks uztura eksperts. Kompānija zinātnisku pētījumu rezultātā ir radījusi Olbaltumvielu kokteili “Formula 1”, kas ir bagātīgs augu olbaltumvielu avots un 1 tā porcija satur 18g olbaltumvielu, 4g šķiedrvielu, vairāk kā 25 cilvēka organismam būtiskus vitamīnus un minerālvielas. Tā ir 2 minūtēs pagatavojama sabalansēta maltīte glāzē, kas nodrošina ilgstošu sāta sajūtu un satur tikai 222 kcal. Turklāt, šis funkcionālais ēdiens ir ērta iespēja ikvienam dzīvesstilam – gan tiem, kam patīk baudīt maltītes lēnām, gan tiem, kuri atrodas ceļā", tā A.Kurginiana.*

foto: Publicitātes foto

Atbalsts palīdz šķirties no vecajiem ieradumiem

Tā kā atvadīties no veciem ieradumiem nav viegli, ļoti bieži mainīt dzīvesveidu šķiet neiespējami. Šādos gadījumos ir svarīgi rūpēties par pareizo atmosfēru mums apkārt, tāpēc iepazīšanās ar noderīgu informāciju un laiks kopā ar iedvesmojošiem cilvēkiem, kas spēj atbalstīt, motivēt ar savu piemēru un dalīties zināšanās, var būtiski palīdzēt.

“Jo lielāka atšķirība starp vēlamo efektu un tagadējo diētu, spoguļattēlu un labsajūtu, jo vairāk darba ir nepieciešams ieguldīt. “Herbalife Nutrition” neatkarīgo partneru vadība un pievienošanās Veselīga dzīvesveida klubiem var palīdzēt sasniegt mērķus veiksmīgāk. Šo cilvēku loma ir palīdzēt izveidot konkrētam dzīvesveidam atbilstošu uztura plānu, palīdzēt integrēt veselīgus ēšanas paradumus, motivēt, dalīties ar zināšanām par veselīgu dzīvesveidu un atbalstīt šajā ceļā. Būt starp līdzīgi domājošiem cilvēkiem palīdz fokusēties uz galveno uzdevumu”, secina eksperte.

* Notiekošas ārstēšanās un hronisku saslimšanu gadījumā, klientam ir jākonsultējas ar savu ārstu pirms “Herbalife Nutrition” produktu lietošanas un izmaiņu veikšanas savā uzturā.
** Jebkādi apgalvojumi attiecībā uz svara kontroli attiecas uz “Herbalife Nutrition” svara kontroles programmu, kas bez visa pārējā ietver arī sabalansētu uzturu, regulāras fiziskās aktivitātes, ikdienā nepieciešamā šķidruma daudzuma lietošanu, vajadzības gadījumā uztura bagātinātāju lietošanu un pietiekamu atpūtu. Visi rezultāti ir individuāli un var atšķirties.

Raksts tapis sadarbībā ar "Herbalife Nutrition"