foto: Shutterstock
Kā agrīnāk atklāt pārmaiņas krūtīs? Sievietēm pēc 40 mamogrāfija jāveic reizi divos gados
Ja ģimenē saslimšana ar krūts vēzi bijusi sievietēm, kas jaunākas par 40–50 gadiem, mamogrāfijas izmeklējums, sākot no 35 gadu vecuma, ir jāveic vienreiz gadā.
Dzīvesstils
2020. gada 23. maijs, 05:43

Kā agrīnāk atklāt pārmaiņas krūtīs? Sievietēm pēc 40 mamogrāfija jāveic reizi divos gados

"100 Labi Padomi"

Skaidro Medicīnas centra ARS radioloģe diagnoste Biruta Rasma Vagule.

Standarta mamogrāfija ir krūšu dziedzeru rentgena izmeklējums divās dimensijās – tiek iegūts katras krūts attēls divās projekcijās. Savukārt mamogrāfija ar tomosintēzi ir padziļināts 3D – digitāls trīsdimensiju – izmeklējums. Tomos tulkojumā no grieķu valodas nozīmē ‘šķēles’. Iekārta veic krūts dziedzera skenēšanu pa slāņiem – ar soli 1 mm, veicot rentgena uzņēmumu sēriju, uzņemot apmēram 70 attēlus katrā projekcijā (attēlu skaits atkarīgs no krūts lieluma). Tas ievērojami uzlabo izmeklējuma diagnostisko vērtību un precizitāti, ļaujot sīki un detalizēti izvērtēt krūts dziedzeri.

Šī metode ir efektīvākais sasniegums mamogrāfijas attīstībā pēdējo trīsdesmit gadu laikā – tomosintēzes tehnoloģija ir ievērojami precīzāka un palīdz daudz agrīnāk atklāt aizdomīgas izmaiņas krūtī, īpaši jaunām sievietēm ar blīvu krūšu struktūru. Tomosintēze samazina atkārtotas mamogrāfijas nepieciešamību, turklāt par 15 % samazinās kļūdaino jeb viltus pozitīvo atradumu skaits. Iegūtie attēli tiek digitāli apstrādāti un saglabāti arhīvā, lai, veicot atkārtotu izmeklējumu nākotnē, ir iespēja tos salīdzināt un analizēt.

Mamogrāfiju neiesaka grūtniecēm, barojošām māmiņām, ja nesen veikta krūšu operācija. Izmeklējumu var veikt arī pacientēm ar krūšu implantiem, bet vēlams uz izmeklējumu ņemt līdzi medicīnisko izrakstu.

Mamogrāfiju ar tomosintēzi veic Medicīnas centrā ARS un šā centra Diagnostikas klīnikā, Veselības centrā 4, kā arī P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā. Mūsdienīgas digitālās iekārtas nodrošina iespējami mazāko sāpīgumu, minimālu starojuma devu un precīzu diagnostiku.

Sievietēm no 50 līdz 69 gadiem valsts apmaksātā krūšu dziedzeru skrīninga izmeklējuma ietvaros ar Nacionālā Veselības dienesta (NVD) uzaicinājuma vēstuli – izmeklējums ir bez maksas.

Vai zināji?

● Mamogrāfija ir vienīgā krūšu izmeklēšanas metode, kuras ietekme uz mirstību no krūts vēža ir pierādīta un vienīgā metode malignu (ļaundabīgu) mikrokalcinātu diagnostikai.

● Ja ģimenē saslimšana ar krūts vēzi bijusi sievietēm, kas jaunākas par 40–50 gadiem, mamogrāfijas izmeklējums, sākot no 35 gadu vecuma, ir jāveic vienreiz gadā.

● Sievietēm pēc 40 gadiem mamogrāfija ir jāveic vienu reizi divos gados.