foto: 247PAPS.TV / SplashNews.com/ Vida Press
Laiki mainās: kāpēc ir vērts iemīlēt mākslīgās kažokādas?
Sandra Bulloka mākslīgās kažokādas jakā.
2019. gada 2. janvāris, 06:24

Laiki mainās: kāpēc ir vērts iemīlēt mākslīgās kažokādas?

"100 Labi Padomi"

Modes tendences mainās, bet kažokāda kā materiāls saglabā aktualitāti vienmēr. Pēdējā laikā savu vietu iekaro dabai, tas ir, dzīvniekiem, draudzīgs risinājums: mākslīga kažokāda – vestei, šallei, apkaklei, aprocēm, jakai, kostīmam, kažociņam, arī cepurei un somiņai. Pēc jaunākajām tehnoloģijām ražots, tas ir tikpat silts un omulīgs materiāls kā dabīgās kažokādas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mazliet vēstures

Pirmo reizi mākslīgā kažokāda ienāca modes pasaulē 1929. gadā. Šie agrīnie kažokādas imitācijas mēģinājumi veikti, izmantojot alpakas vilnu. No modes viedokļa raugoties, tie bija zemas kvalitātes izstrādājumi, ko nevarēja salīdzināt ar izsmalcinātu dabīgu, piemēram, ūdeļu vai bebru, kažokādu.

Bet audums bija lēts un silts, tāpēc ražotāji turpināja izstrādāt uzlabotas kažokādas versijas, cenšoties nodrošināt blīvumu, izturību pret nodilumu un ražot to interesantās krāsās.

foto: Pap Culture / BACKGRID/All Over / Vida Press
Mūziķe Dua Lipa.

Četrdesmitajos gados, attīstoties tekstilizstrādājumu ražošanas tehnoloģijām, mākslīgo kažokādu kvalitāte ievērojami uzlabojās. Tomēr patiešām moderni kažoki tika izstrādāti piecdesmito gadu otrajā pusē, kad ražotāji iemācījās alpakas vilnas vietā izmantot sintētiku. Polimēru savienojumi padarīja kažokādas vieglākas un siltākas. Desmit gadu laikā atklāja, ka akrila polimēri kopā ar citiem polimēru veidiem var padarīt kažokādu pat ugunsizturīgu.

Akrila polimēri ir izgatavoti no ķimikālijām, kas iegūtas no oglēm, gaisa, ūdens, naftas un kaļķakmens. Ražošanas process ir sarežģīts, un šķiedru savienojumi – visdažādākie. Tiek panākts, ka kažokādas nepelē, nepieņem smakas, atgrūž netīrumus un mitrumu. 

foto: Stephen Lovekin/Variety/REX/ Vida Press
Indiešu aktrise Parvēna Kaura.

Kažokādu izejmateriālam var pievienot arī kaut ko dabīgu, piemēram, zīdu, kokvilnu, vilnu vai mohēru. Vilnu vai kokvilnu izmanto kopā ar polipropilēnu, lai ražotu kažoka pamatni. Citus materiālus, piemēram, silikonus un dažādus sveķus, izmanto, lai uzlabotu kažokādu gludumu un spīdumu. Lai vēl vairāk uzlabotu kažokādu izskatu, tiek izmantotas krāsvielas. Kādreiz dizaineri centās radīt tādas mākslīgās kažokādas, kas izskatās līdzīgas īstajām, tagad eksperimentē drošāk un piedāvā kažoku materiālus pavisam neikdienišķos toņos un struktūru veidos.

Turpmākie pētījumi mākslīgo kažokādu ražošanā virzās uz jaunu šķiedru un apdares iespēju izstrādi. Tiek pētītas arī ātrākas un efektīvākas ražošanas metodes.

Kas jāzina par mākslīgās kažokādas apģērbu?

■ Mākslīgā kažokāda novalkājas tāpat kā dabīgā – pie kabatām, ap piedurkņu galiem, kabatu malās, pie apkakles, pie aizdares līnijas un citur, kur to biežāk aizskar. Matiņi lūst, atsedzot pamatni, un zaudē labo izskatu. Taču mākslīgās kažokādas ir izturīgākas pret laikapstākļu ietekmi un nešaubīgi lētākas par dabīgajām.

■ Neīstās kažokādas var mazgāt veļasmašīnā saudzīgajā režīmā ar krāsainajai veļai paredzētiem mazgāšanas līdzekļiem. Izņēmums ir gadījumi, kad kažokādu oderējumā iestrādāti modernie materiāli, kam nepieciešama mazgāšana ar rokām (skati norādes uz apģērba etiķetes).

Informācija no www.madehow.com

foto: Shutterstock

Virsdrēbju stils 2018. gadā: modē ir kažoki

gallery icon
9
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās