foto: Publicitātes foto
Viens samiegojies klasesbiedrs ietekmē visas klases darbu: kas jāņem vērā vecākiem, lai bērni uz skolu dotos moži
2018. gada 29. augusts, 11:57

Viens samiegojies klasesbiedrs ietekmē visas klases darbu: kas jāņem vērā vecākiem, lai bērni uz skolu dotos moži

Karlīna Timofejeva

Klāt rudens un jauns skolas gads, bērni atgriežas no brīvlaika, un visi kopā sākam gatavoties gada tumšajiem mēnešiem. Labi zināmas, bet vasaras bezrūpībā mazliet piemirsušās atziņas, lai rudens iesnas mestu līkumu, mācībās labi veiktos un jauna diena sāktos moži un ar prieku, atgādina farmaceite Ieva Zvagule.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Skolas gads no bērniem prasa daudz enerģijas, tāpēc ir būtiski palīdzēt sev atjaunot resursus un nostiprināt organismu, lai rudeni un ziemu pārlaistu neslimojot. Miegs, pareizs uzturs, tīras rokas, samērīgs dienas režīms, fiziskas aktivitātes un organisma stiprināšana vajadzīga ne tikai bērniem, bet noderēs arī vecākiem. Labas veselības pamati ir vienādi gan lieliem, gan maziem, turklāt bērniem veiksies labāk, ja, sekojot vecāku piemēram, viņi vērtīgus ieradumus apgūs mājās,” pauž Ieva Zvagule.

Izgulies!

Miegs ir ļoti būtisks ikviena cilvēka dzīvē. ASV Miega medicīnas centra pētījumi atklāj, ka skolēniem no sešu līdz 12 gadu vecumam vajadzētu gulēt 9–12 stundas, bet pusaudžiem 13 līdz 18 gadu vecumā miegam jāatvēl 8–10 stundas - līdzīgi kā pieaugušajiem.

Miega trūkums nelabvēlīgi ietekmē skolēnu sekmju līmeni, un viens samiegojies klasesbiedrs ietekmē visas klases darbu, jo nereti skolotājam nākas pievērst īpašu uzmanību izklaidīgajam jaunietim. Bērni mēdz gulēt daudz mazāk par nepieciešamajām deviņām stundām, galvenokārt tāpēc, ka vakarā daudz laika tiek pavadīts, veroties dažādos ekrānos. No šī ieraduma labāk būtu atteikties, jo miegam, tāpat kā jebkurai citai nodarbei, ir jānoskaņojas un jāsagatavojas.

Ēd brokastis!

Arī regulārs pilnvērtīgs uzturs ir būtisks faktors, kas ietekmē mācību procesu un attiecīgi – arī sekmes. Tiem, kas nav pabrokastojuši, sliktāk veicas atmiņas, uzmanības, informācijas apstrādes un reakcijas ātruma pārbaudēs. “Padomājiet vien – pēc nakts miega cilvēks nav ēdis vismaz 9 stundas, protams, organisms ir izsalcis,” uzsver farmaceite.

“Svarīgi ir arī tas, ko ēdam. Ja cilvēks dienā ietur trīs ēdienreizes, brokastīm vajadzētu iekļaut apmēram trešo daļu no nepieciešamā uzturvielu daudzuma. No rīta pamostoties, cukura līmenis asinīs parasti ir nokrities savā viszemākajā punktā, tāpēc nepieciešams uzņemt enerģiju. Tiem, kuri neēd brokastis, ir grūtāk koncentrēties un paturēt prātā visu vajadzīgo.”

Turklāt nepaēdis skolēns jau drīz sajutīs izsalkumu, un tad tiek pirktas neveselīgas ātrās uzkodas un našķi. Labāk tomēr pabrokastot mājās, izvēloties pilngraudu putras, brokastu pārslas, pilngraudu maizi, rupjmaizi, olu ēdienus, biezpienu, kādu svaigu augli vai dārzeni, nesaldinātu jogurtu. Svarīgi atcerēties arī par pietiekamu ūdens daudzumu!

Stiprini organismu!

Tuvojoties vēsam, mitram un tumšam laikam, ir būtiski jau laikus parūpēties par to, lai slimības mums mestu līkumu. Labs sargs pret saaukstēšanos un vīrusiem būs dzērvenes, ķiploki, ingvers un medus, kam piemīt daudz vērtīgu īpašību, kā arī citi produkti, kas satur C vitamīnu. Vakaros patīkami sildīs ārstniecisko augu tējas. Aptieku piedāvājumā atrodami daudzveidīgi vitamīnu kompleksi, kas satur ārstniecisko augu ekstraktus. Droši var izvēlēties preparātus, kuru sastāvā ir ehinācija, ķiploks, kurkuma, ingvers.

Tāpat nevajadzētu aizmirst par B grupas vitamīniem, C un D3 vitamīniem, selēnu, cinku, dzelzi. Īpaša uzmanība jāpievērš D vitamīnam, kurš gada tumšajos mēnešos trūkst gandrīz visiem. Sagatavot organismu vīrusu sezonai palīdzēs arī fiziskas aktivitātes un piemērots apģērbs. “Pirmajos vēsajos rītos nav jāsāk tuntulēties rudens mētelī – organismam jāļauj pamazām pierast pie zemākas gaisa temperatūras, izvairoties no sasvīšanas. Tomēr jāizvēlas tāds apģērbs, lai dienas laikā arī nenosaltu un neiedzīvotos iesnās un kakla sāpēs,” atgādina Ieva Zvagule.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Mazgā rokas!

Rūpīga roku mazgāšana var mūs pasargāt no daudzām slimībām. Roku mazgāšana palīdz izvairīties no infekcijas slimībām (caurejas, gripas, hepatīta), zarnu un elpceļu slimībām.

Tikai ar ūdeni rokas nomazgāt nevar – dažas sekundes paskalojot pirkstus zem krāna, lielas jēgas no tā nebūs. Arī pareiza roku mazgāšana jāiemācās jau mājās. Noteikti jāņem talkā ziepes vai roku dezinfekcijas līdzekļi, un rokas jāmazgā kārtīgi, atceroties arī par pirkstu starpām, virsmām zem nagiem un gredzeniem. Rokas noteikti jāmazgā pirms ēšanas, pēc labierīcību apmeklējuma, pēc deguna šņaukšanas, klepošanas, šķaudīšanas, kā arī atgriežoties mājās no dažādām sabiedriskām vietām.

Farmaceite Ieva Zvagule novēl veiksmīgu mācību gadu un atgādina – kontroldarbos veiksies labāk, ja iepriekšējā naktī būsi kārtīgi izgulējies, bet tieši pirms mācību stundas sevi uzmundrināsi, apēdot sauju žāvētu augļu, izdzerot glāzi ūdens vai izkustoties un ieelpojot svaigu gaisu!