5 lietas, kas jāapēd novembrī. Iesaka Lolita Neimane
Dzīvesstils

5 lietas, kas jāapēd novembrī. Iesaka Lolita Neimane

Jauns.lv

Novembrī sasildies ar ingvera tējas malku, spēcinies ar rupjmaizes ņuku vai gabalu barojoša augļa un neaizmirsti par vitamīniem un šķiedrvielām.

5 lietas, kas jāapēd novembrī. Iesaka Lolita Neima...

Maize

Kāpēc.

Tieši rupja maluma rudzu maizi kā vērtīgu ikdienas uztura sastāvdaļu iesaka diētas ārsti. Kaut varbūt esi atradusi jau savu īsto, vērts izmēģināt arī jaunas šķirnes, piemēram, nu maizes garšas lietpratēji var nogaršot jauno Svētes maizi. 100 % ekoloģisks produkts: ieraudzēts ar abrkasi ieraugu, gatavā maize, pārsegta ar lina drānu nobriest bērza koka plauktos.

Kā. Maize vairs nav „lētucis”, ko piekož zupai vai pat kartupeļiem un mērcei, lai ekonomiskāka ēdienreize. Tādēļ tā var kļūt par goda viesi pat svētku galdā. Ļoti glīti izskatās šķērseniski griezta kukuļa „garā” sviestmaize uz liela pusdienu šķīvja, uz tās pamīšus kārtojot dažādas uzkodas – sieru, gaļu, biezpienu ar zaļumiem, salātus.

Avokado

Kāpēc. Lai arī pēc ķīmiskā sastāva tas atgādina dārzeni, avokado aug kokā kā auglis. Tas nav vienīgais paradokss – avokado ir neparasti barojošs, jo 100 g mīkstuma satur aptuveni 120 kcal. Īpatnējas mizas dēļ sākotnēji to dēvēja par aligatoru bumbieri. Patlaban zināmi gandrīz 400 avokado veidu. Aptuveni 2% maigā mīkstuma ir olbaltums, bet gandrīz 1/3 – tīri augu tauki, proti, polinepiesātinātās taukskābes, kas tik nepieciešamas sirds un asinsvadu veselībai. A,E, B, C un PP vitamīni savukārt rūpējas par ādas izskatu.  

Kā.

Ir gluži lieki izvēlēties avokado tievēšanai, veselīgās taukvielas, slēptas zem augļa mizas, drīzāk derēs īsai antidiētai. Pievieno salātiem gabaliņos sagrieztu avokado (aizstājot ar to augu eļļu) un pārslaki ar citronu sulu. Avokado der arī kā kosmētikas līdzeklis – iezied samīcītu augļa masu (var to sajaukt ar olu dzeltenumu) tīros matos un paturi 30 minūtes. Izskalo ar siltu ūdeni.

Skābēti kāposti

Kāpēc.

Krievu paruna teic: „Labs ir skābēts kāpostiņš – nav kauns uz galda likt, un nav arī žēl, ja ciemiņš visu apēd!” Mūsu platuma grādos skābie kāposti vecos laikos bija viens no galvenajiem C vitamīna avotiem ziemā. Kā veselīgs produkts tie nav noniecināmi arī tagad.

Kā. Sagriez strēmelēs svaigu kāpostu, nelielas bietes šķēlēs un kārto traukā. Pēc garšas pievieno ķiploku daivas. Sagatavo marinādi: uzvāri litru ūdens uz vienu glāzi cukura, divām ēdamkarotēm sāls un  lauru lapām. Pievieno glāzi galda etiķa. Uzkarsē līdz viršanai un uzlej kāpostiem. Vienu dienu turi istabas temperatūrā, pēc tam glabā ledusskapī.

Topinambūrs

Kāpēc. Neticami, bet tā tuvākā radiniece ir saulespuķe. Topinambūru mēdz dēvēt par zemes bumbieri, saules sakni, savvaļas saulespuķi. Tas satur daudz C vitamīna, kālija, dzelzs un, protams, organismam tik vajadzīgās šķiedrvielas. Tā sula spēj mazināt skābes daudzumu kuņģī un palīdz tikt galā ar aizcietējumiem. Šis dārzenis iesakāms sirds slimniekiem, kā arī tiem, kas sirgst ar anēmiju, spēj mazināt holesterīna līmeni un noder cīņā ar aptaukošanos.

Kā.

Sarīvē 100 g redīsu un tikpat daudz topinambūra. Pagatavo mērci: 100 g tofu saberz ar 3 ēdamkarotēm kefīra, sāls un pipariem pēc garšas, iemaisi salātos, pievienojot 1 ēdamkaroti augu eļļas. Tas der arī skaistumam – rīvēta topinambūra maska izgludina sīkās grumbiņas un mīkstina ādu.

Ingvers

Kāpēc.

Tulkojumā no sanskrita ingvers nozīmē – universālās zāles. Saskaņā ar austrumu medicīnu ingvers sasilda ķermeni un stimulē asinsriti, tādējādi veicina vielmaiņu. Tātad tas palīdz ne tikai atveseļoties, bet arī notievēt. Iespējams, tieši tādēļ šī sakne kļuvusi par īstu modes lietu.

Kā. Trīs ingvera tējas receptes notievēšanai:

1.    Svaigas ingvera saknes gabaliņus vāra uz mazas uguns 15 min. Atdzesē, nokāš, pievieno tējkaroti medus un nedaudz citrona sulas.

2.    Termosā liek ingvera sakni un ķiploka daivas. Pārlej ar vārošu ūdeni. Tur 15 minūtes, nokāš. Dzer vairākas reizes dienā.

3.    15 minūtes uz mazas uguns vāra ingvera saknes gabalus, pievieno mežrožu augļus. Atdzesē un nokāš.

Konsultē diētas ārste Lolita Neimane


Aija Ose, žurnāls „Marta” / Foto: Shutterstock