Jūgendstila mode
Nezināmās dāmas portrets. Bez datējuma
2012. gada 15. jūnijs, 16:00

Jūgendstila mode

Jauns.lv

No 2012. gada 16. jūnija līdz 28. oktobrim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs apskatāma pasaulslavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstāde no Parīzes „Jūgendstila mode”.

Jūgendstila periods attiecināms uz laika posmu no 1890. līdz 1914. gadam. Šis ir tā sauktais La Belle Époque periods, kad Eiropas sabiedrība nepazina lielus karus, revolūcijas un politiskus satricinājumus. Jaunās estētikas iespaidā, kas apvienoja mīlestību uz dabu un japānismam raksturīgo asimetrisko ornamentu, viduslaiku formas elementus ar tā saucamo trešā rokoko stilu, dzimst absolūti jauns un unikāls stils – jūgendstils, kas tā laika Krievijas impērijas bagātākajā tirdzniecības un rūpniecības centrā Rīgā atrada labvēlīgu attīstības vidi. „Skaistā laikmeta” mode formējās Parīzē, 1900. gada Starptautiskās izstādes iespaidā. Tā cildināja sievieti, tās tievo, korsetē iejozto vidukli, garos, nārām līdzīgos matus un plūstošās, ilgu pilnās kustības.

Izstādē eksponēti 70 izcili jūgendstila perioda tērpi, kurus veidojuši tā laika ievērojamie modes nami – Worth, Doucet, Paguin, Drecoll, Rouff, Poiret, Babani, Fortuny u.c. Tērpi demonstrē Latvijas publikai lieliskus audumus, piegriezumu, mežģīnes, izšuvumus, aplikācijas. Kā allaž izstādi papildina liels modes aksesuāru skaits no modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas: vēdekļi, somiņas, apavi, lietussargi, cimdi, smaržu flakoni, juvelieru izstrādājumi un citi 19. un 20. gadsimta mijas sieviešu un vīriešu modes aksesuāri, kas uzskatāmi stāstīs par jūgendstila līnijas iespaidu uz šī perioda priekšmetu un modes pasauli, kas radīja tik ļoti daudz skaistuma.

2012. gada 16. jūnijs – 28. oktobris

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs / Lielā zāle

Skārņu iela 10/20, Rīga

Pastaiga.lv / Foto no publicitātes materiāliem