Itāļu virtuve. Kas ir gnocchi?
Ņoki (itāliski – gnocchi; vārds cēlies no jēdziena “koka sazarojums” vai “pirksta locītava”) ir klimpas. Itālijas ziemeļu reģionos (Veneto, Friuli-Venēcijā Džūlijā, Trentino un Altoadidžē, kā arī dienvidnieciskajā Abruci) šis vārds apzīmē kartupeļu klimpas. Ņoki, pasniegti ar tomātu mērci, pesto, uzrīvētu sieru, sviestu, kā arī zupā ir alternatīva pastai.
Arī Latvijas veikalos var iegādāties saldētus un kaltētus ņokus, ko var ātri pagatavot vakariņām. Latviešiem, kartupeļu ēdāju tautai, šim ēdienam nevajadzētu radīt izbrīnu, turklāt to pagatavot pašiem nav grūti.
Kā pagatavot ņokus?
Pusdienotāju klubiņa "yummy" vadītāja un žurnāla "100 Labi Padomi" recepšu autore Daiga Klipa šovasar Itālijā nelielā kulinārijas skolā restorānā Sorento apguva itāliešu tradicionālo mājas ēdienu gatavošanu. Šoreiz viņa māca, kā pagatavot kartupeļu klimpas ņokus, kas Ziemeļitālijā nereti tiek pasniegti pastas vietā. Daiga ņokus uzskata par ideālu maltītes pamatu arī latviešu virtuvē, jo lai nu kas, bet kartupeļi mums allaž ir godā.
Sastāvdaļas + gatavošana:
800 g vārītu kartupeļu masas
350 g miltu
1 ola
1 olas baltums
sāls pēc garšas
1. Visas sastāvdaļas rūpīgi samīci un atstāj vismaz uz 15 minūtēm, lai sabriest milti.
2. Masu sadali porcijās. Katru porcijas piku izviļā pirksta biezuma desiņā, sagriez nelielās pogās.
3. Ņokus vāri sālsūdenī – kamēr uzpeld, tad vēl pāris minūtes.
Ņoki ar dārzeņu aizdaru
Pannā uzkarsētā olīveļļā apcep sarkano sīpolu, kapātu ķiploka daiviņu, blanšētas (applaucētas) vai saldētas pākšu pupiņas, ķirštomātiņus. Caurjauc tikko vārītiem ņokiem, kas pārkaisīti ar tikko kapātiem zaļumiem (piemēram, pētersīļu lapām) un rīvētu parmezānu vai citu cietu, pikantu sieru. Šim ēdienam labi piestāv arī šķiņķis, kuru, sagrieztu nelielos gabaliņos, pievieno dārzeņiem jau uz pannas.
Ņem vērā!
Vārītos kartupeļus izspied caur spiedi vai sastampā, lai masa būtu viegla un gaisīga. Ja kartupeļus sastrādāsi ar blenderi, masa būs smaga un ņoki nesanāks tik atsperīgi.
Vai ņokus var sagatavot iepriekš un uzglabāt?
Ņokus var sagatavot iepriekš – mājas apstākļos vislabākais veids ir pagatavotos ņokus sasaldēt. Vienīgais, lai tie nesaliptu lielā pikā, tos vajag saldēt izklaidus uz dēlīša un tad sabērt vienkopus.
Un vēl – no ņoku mīklas, kam piebērts nedaudz vairāk miltu, nekā norādīts šajā receptē, var veidot lieliskus pīrādziņus ar dažādiem pildījumiem.
Ja vēlies dažādot maltīti, ņoku mīklai var pievienot, piemēram, spinātus.
Kā top gnocchi
Žurnāls "
100 Labi Padomi " / Foto: Rojs Maizītis