0dienas
6stundas
21minūtes
41sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Dzīvesstils

Dažas dienas varēs klausīties tikai vienā eksemplārā izdotu mūzikas albumu, ko savulaik iegādājās "visnīstamākais cilvēks Amerikā" - tikai ir būtiska nianse!

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Mūzikas, vēstures un reto lietu cienītājiem būs unikāla iespēja savām acīm redzēt un dzirdēt kādu mūzikas albumu, kas savulaik tika ierakstīts lielā slepenībā, pārdots par milzu naudu un pasaulē pastāv tikai viens tās kopijas eksemplārs. Atliek tikai doties uz Tasmānijas salu Austrālijā!

Pašlaik šis unikālais albums ir nodots Senās un jaunās mākslas muzejam (MONA) Hobartā, kur 10 dienu laikā no 15. līdz 24. jūnijam rīkos nelielus noklausīšanās pasākumus izstādes “Namedropping” ietvaros, kur klātesošie varēs nobaudīt 30 minūšu fragmentu. Paša oriģinālā albuma ilgums ir 128 minūtes.

Jāpiebilst, ka ar savu provokatīvo slavu MONA ir ideāli piemērota tik savdabīga eksponāta uzglabāšanai — vēl nav norimušas kaislības par muzeja “Ladies Lounge” ekspozīciju, kurā vispār neielaiž vīriešus!

Kas ir šis albums un ar ko tas ir unikāls?

“Once Upon a Time in Shaolin” ir 1992. gadā dibinātās Ņujorkas hiphopa grupas “Wu-Tang Clan” septītais un pēdējais studijas albums, kura tapšana slepenības apstākļos prasīja 6 (sešus!) gadus. Grupa uzskatīja, ka tiešsaistes straumēšana un pirātisms ir devalvējis mūzikas vērtību, un vēlējās šoreiz īstenot “400 gadu senā Renesanses stila pieeju mūzikai, to piedāvājot kā pēc īpaša pasūtījuma radītu preci”. Albums glabājas ar roku izgatavotā sudraba-niķeļa kastītē, bet ādas vākos iesiets manuskripts satur dziesmu tekstus un autentiskuma sertifikātu, kā arī juridisku nosacījumu, ka īpašnieks 88 gadus nedrīkst izdot albuma 31 kompozīciju.

Vienīgais albuma dubultā CD eksemplārs tika ierakstīts 2014. gadā un unikālā noformējumā uzglabāts Marokas pilsētas Marrākešas “Royal Mansour Hotel” seifā. 2015. gadā ar izsoļu nama “Paddle8” starpniecību to izsolīja ar stingru noteikumu — pircējam nav tiesību līdz pat 2103. gadam gūt nekādu komerciālu labumu no iegādātā albuma, kaut gan to drīkst atskaņot pasākumos. 

Kādēļ tieši līdz 2103. gadam, tātad 88 gadus? Grupa savu albumu uzskatīja par mākslas darbu, bet skaitli 88 izraudzījās matemātiskas filozofijas apsvērumu vadīti: sākotnējais grupas dalībnieku skaits bija 8, diska izsoles gadā grupas dalībnieku skaits atkal bija 8, bet izsoļu nama nosaukumā arī bija cipars 8, bet apgāzts cipars 8 ir bezgalības zīme

Interesanti, ka albuma ierakstē piedalījās arī slavenā kataloniešu futbola kluba “Barcelona” spēlētāji, kulta seriāla “Troņu spēle” aktrise Karisa van Houtena (kas atceras, viņa tēloja sarkanā dieva priesterieni Melisandru, kas būtībā kontrolēja Dzelzs troņa pretendenta Stanisa Barateona rīcību), kā arī Šēra.

2015. gada martā grupa līdz šim vienīgo reizi bija publiski demonstrējusi šo albumu apmēram 150 mākslas kolekcionāru, izplatītāju un kritiķu grupai Ņujorkā, viņiem atskaņojot apmēram 13 minūšu fragmentu. Pasākuma dalībniekus rūpīgi pārmeklēja, lai, nedod dies, kāds neizdomātu patvaļīgi kaut ko ierakstīt.

Pati izsoli pavadīja vērienīga reklāmas kampaņa, un internetā pat izplatījās baumas, ka pirkuma līgumā ir noteikums, ka no potenciālā īpašnieka paši grupas dalībnieki vai aktieris Bils Marejs var vienreiz mēģināt albumu nolaupīt.

Izsole noslēdzās 2015. gada 26. augustā, kad albumu pārdeva neminētai privātpersonai par neizpaustu summu, taču tā paša gada 9. decembrī “Bloomberg Businessweek” paziņoja, ka albumu par 2 miljoniem dolāru ir nopircis skandalozais “Turing Pharmaceuticals” vadītājs Martins Škreli, kurš 2016. gada janvārī paziņoja žurnālam “Vice”, ka bija apsvēris albuma iznīcināšanas iespēju vai tā novietošanu kādā nomaļā vietā, lai cilvēkiem nāktos izpildīt garīgu misiju, lai varētu to noklausīties. Turklāt viņš apsolīja, ka bez maksas publiskos albumu, ja ASV prezidenta vēlēšanās uzvarēs Donalds Tramps. Kad tā tiešām notika, Škreli tiešsaistē straumēja albuma fragmentus.

2017. gada septembrī Škreli mēģināja albumu pārdot izsoļu vietnē eBay, taču nokļuva aiz restēm sakarā ar apsūdzībām krāpšanā, pirms paspēja īstenot iecerēto.

Kas ir šis Martins Škreli un kādēļ viņu dēvēja par “visneieredzētāko uzņēmēju Amerikā”?

Ļoti jaunais albāņu izcelsmes amerikāņu uzņēmējs un investors Martins Škreli (pašlaik viņam ir tikai 41 gads!) ieguva bēdīgu slavu ar medikamentu cenu spekulācijām, piemēram, viņa izveidotā farmācijas kompānija “Retrophin” 2014. gada septembrī nopirka tiesības uz retas ģenētiskas slimības cistinūrijas ārstēšanai nepieciešamo preparātu “Thiola” un paaugstināja tā cenu par 2000 procentiem (tiesa, pēc mēneša kompānija padzina Škreli un sāka tiesvedību). Taču Škreli drīz ķērās pie veciem niķiem, 2015. gada februārī nodibināja farmācijas kompāniju “Turing Pharmaceuticals” un jau augustā par 50 miljoniem dolāru ieguva tiesības uz preparātu “Daraprim”, kuru izmantoja toksikoplazmozes ārstēšanai pacientiem ar novājinātu imūnsistēmu (HIV, vēža slimnieki utt.), un uzreiz pacēla cenu par 5455 procentiem no 13,50 līdz 750 dolāriem par devu, izpelnoties pasaules masu mediju uzmanību. Viņš televīzijā paziņoja, ka negrasās samazināt preparāta cenu, jo to ražo no 1953. gada un to vajag pilnveidot, bet tas prasa lielu naudu.

Lieki teikt, ka medijos viņš kļuva par “alkatības seju”, “visnicināmāko cilvēku Amerikā” un daudzu citu neglaimojošu apzīmējumu varoni. 2016. gada prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā demokrāts Bērnijs Sanderss noraidīja Škreli 2700 dolāru ziedojumu, to atvēlot Vašingtonas slimnīcai. Tikmēr pats Škreli, izmantojot soctīklus, apsmēja savus nelabvēļus, tostarp demokrātu galveno kandidāti Hilariju Klintoni.

Škreli prieki nebija ilgi. 2015. gada 17. decembrī ASV Vērtspapīru un biržu komisija viņu apsūdzēja krāpšanā ar vērtspapīriem, izmantojot bēdīgi slaveno “Ponci shēmu”, bet 2018. gada 9. martā viņam piesprieda septiņu gadu cietumsodu un 7,36 miljonu dolāru naudas sodu, savukārt citā civillietā tiesa uzdeva viņam samaksāt cietušajiem 64,5 miljonus dolāru. Ironiski, ka 2020. gada 22. aprīlī Škreli lūdza viņu priekšlaikus atbrīvot, jo viņa firmai viņa klātbūtne esot ļoti nepieciešama, lai izstrādātu zāles pret COVID-19. Škreli atbrīvoja no ieslodzījuma 2022. gada 18. maijā, uz mūžu aizliedzot ieņemt amatu jebkurā kompānijā, kuras akcijas tiek publiski tirgotas. Jāpiebilst, ka pēc Škreli aresta “Turing Pharmaceuticals” nomainīja nosaukumu uz “Vyera Pharmaceuticals”, bet 2023. gadā paziņoja par bankrotu.

Kas nu ir albuma īpašnieks?

2018. gada martā pēc Škreli notiesāšanas par krāpšanos ar vērtspapīriem ASV federālā tiesa konfiscēja viņam piederošos aktīvus , tostarp arī albumu, bet 2021. gada 27. jūlijā ASV Tieslietu ministrija paziņoja par tā pārdošanu, un medijos norāda, ka to par 4 miljoniem dolāru iegādājās digitālās mākslas kolekcionāru grupa “PleasrDAO”, kas iegādājas neaizstājamos blokķēžu žetonus (NTF), kas godina pret eliti sacēlušos dumpiniekus. “Rolling Stone” atsaucās uz grupas pārstāvja Džeimisa Džonsona teikto, ka šis “brīnišķīgais mākslas darbs, šī kulminācija protestam pret mūziķu un mākslinieku starpniekiem un rantjē” gāja bojā, nokļūstot “absolūtā interneta ļaundara” Škreli rokās, un, iegādājoties šo albumu, grupa vēlējās to “atdot atpakaļ cilvēkiem”.

Grupa paziņoja, ka MONA noklausīšanās sesijas palīdzēs īstenot tās vīziju — vienkāršu albumu pārvērst mākslas darbā.

Jāpiebilst, ka šis albums ir visu laiku dārgākais ieraksts, pārspējot Boba Dilana "Blowin' in the Wind" ierakstu, ko 2022. gada izsolē pārdeva par 1,8 miljoniem dolāru.